Duurzaam & gastronomisch Londen

London is een waar paradijs voor foodies. Je geniet er niet alleen van de laatste culinaire trends, maar ook van traditionele internationale gerechten. In de Britse hoofdstad kun je bovendien ervaren hoe een sensationele smaakbeleving prima samengaat met duurzaamheid. We doen graag een aantal suggesties voor restaurants waar verrukkelijke gerechten op een duurzame manier worden bereid, voor een smakelijke en milieubewuste culinaire ervaring.

Een stevig ontbijt voor een goede start – E5 Bakehouse, Hackney

Begin de dag goed met een heerlijk ontbijt of een goede brunch bij de E5 Bakehouse. De bakkerij, gevestigd op een pittoreske locatie in Hackney, is als een van de eersten begonnen met de zuurdesemrevolutie in Londen. In de afgelopen tien jaar behaalden ze een aantal bewonderenswaardige duurzaamheidsmijlpalen. Hun (altijd biologische) bloem wordt bijvoorbeeld lokaal geproduceerd. Het graan is afkomstig uit nabijgelegen districten als Suffolk. Vervolgens wordt het in de bakkerij gemalen in een prachtige rustieke molen die je vanuit de voorkant van de bakkerij kunt zien. Er wordt alleen gebruik gemaakt van duurzame energie en ze zetten zich in voor recycling en compostering. De verpakkingen zijn gemaakt van milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar materiaal. Voor het ontbijt kun je kiezen uit kaneelbroodjes, koekjes, granola, porridge, spekbroodjes, roerei en toast met boter en jam. Geniet ondertussen van een kop koffie gemaakt van single origin-bonen. Voor alle gerechten worden biologische ingrediënten gebruikt van lokale leveranciers. Mocht je nog een keer willen terugkomen, dan zijn er voor de lunch vegetarische opties, maar ook soepen, salades en diverse broodjes. In de zomermaanden komen de meeste ingrediënten van Fellow’s Farm, in Suffolk. Deze boerderij werd een aantal jaar geleden opgericht door Ben Mackinnon, voormalig milieuadviseur en oprichter van de bakkerij.

 

Lees ook dit artikel: Dit zijn de mooiste Britse tuinen

 

Zachtgegaard eten, van neus tot staart – St John Restaurant, Smithfield

St. John is het enige restaurant in Smithfield met een Michelin-ster. Je kunt er terecht voor een (h)eerlijke maaltijd. Fergus Henderson is één van de meest gerenommeerde chef-koks van het land en het boegbeeld van zijn gastronomische neus-tot-staart project. Al dertig jaar verkondigen ze hier dat het goed is om alle delen van een dier te gebruiken bij het koken. Henderson legt deze filosofie uit in zijn boeken: “áls je dan een dier doodt, dan is het wel zo netjes om alles ervan te gebruiken.” Het restaurant is gevestigd in een oude rokerij naast de vleesmarkt van Smithfield. Voor het legendarische menu, dat dagelijks verandert, wordt elk deel van het dier gebruikt. Denk aan klassiekers als beenmergsalade met lamsingewanden, gepekelde walnoten en andijvie, of runderhart en groene saus op toast. Als dessert kies je natuurlijk voor de huisgemaakte muffins.

Van de tuinderij naar centraal Londen – Spring, Covent Garden

Spring is een verfijnd, stijlvol restaurant in Somerset House, vlakbij Covent Garden. De leiding is in handen van Skye Gyngell, een beroemde Australische chef-kok die al twintig jaar in Londen woont. Ze richt zich op het koken met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Zowel de ingrediënten als de plek waar ze bereid worden moeten wat haar betreft duurzaam zijn. In nog geen jaar tijd is het haar gelukt om wegwerpplastic uit haar keuken te verbannen. Een van haar succesvolste menu’s is gericht op het beperken van voedselverspilling. Het menu heet Scratch, is alleen te bestellen tussen 17.30 uur en 18.30 uur (voordat de theaters open gaan) en bestaat uit 3 gangen voor £ 25.

 

 

De verrukkelijke gerechten zijn zeer voordelig ten opzichte van de normale prijzen in dit restaurant en bestaan veelal uit delen van ingrediënten die je zelf misschien niet zo snel zou gebruiken, zoals het groene deel van een bloemkool. De hoofdleverancier van Spring is niemand minder dan Jane Scotter, de oprichtster van de biodynamische boerderij Fern Verrow. Gyngell en Scotter vormen een ideaal duo en samen strijden ze succesvol tegen voedselverspilling door zowel de menu’s als de oogst met elkaar af te stemmen. Zo tillen zij de boer-tot-bord filosofie naar een hoger niveau.

 

De leukste hotspots in Londen in een gratis reisgids

Download hem hier, alleen vandaag gratis te downloaden.

 

Voor echte zoetekauwen – Violet, in Hackney

Niets is fijner dan iets lekkers ‘s middags bij de thee. Bij Violet weten ze dat ook. Het theehuis is opgericht door de Californische Claire Ptak, die werd opgeleid bij het beroemde boer-tot-bord restaurant Chez Panisse. Ze was een van de eersten die seizoensgebonden ingrediënten ging gebruiken voor haar taarten en desserts. Toen ze pas net in Londen was, verkocht ze haar taarten vanuit een kraampje op de markt van Broadway. Al snel had ze een grote schare trouwe fans, dankzij de duurzame ingrediënten en seizoensgebonden toppings die ze gebruikte, waaronder Mango Alphonso, Dorset Blueberry en Kent Cherry. In 2010 opende Ptak haar café op slechts 10 minuten lopen van haar marktkraam, die ook nu nog elke zaterdag geopend is. Ze staat bekend om haar voortreffelijke taarten en beroemde klanten, waaronder Harry en Meghan, die hun bruidstaart bij haar besteld hebben. Naast cupcakes zijn er bij het café ook nog andere lekkernijen te krijgen, zoals volkoren-brownies, fruitcake gemaakt van speltbloem, of dubbele chocolade-vanille koekjes. Als eerbetoon aan zowel haar geboorteplaats, Californië, als aan haar tweede vaderland, staan er ook gerechten op het menu als avocado op toast met olijfolie, chili en limoen, en tosti’s met cheddar, blauwe kaas en kimchi.

Authentieke, duurzame afternoon tea – Petersham Nurseries Teahouse, Richmond

Bij Petersham Nurseries Teahouse, wordt de afternoon tea van je dromen geserveerd. Het theehuis is gevestigd in Richmond, een welvarende buurt van Zuidwest-Londen, en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Slow food en duurzaamheid worden hier tot een kunst verheven en ze kregen in 2021 de nieuwe Groene Michelin-ster. De locatie is schitterend. De kas waarin het theehuis zich bevindt, wordt omringd door een prachtige tuin vol bloemen en een eigen boomgaard. Hierop is ook het menu geïnspireerd. De leveranciers beoefenen regeneratieve landbouw en hebben het hoogste keurmerk voor dierenwelzijn. Het theehuis doet mee met verschillende initiatieven. Zo sturen zij hun koffie-afval naar Bio-Bean, waar het in brandstof wordt omgezet. Ook hebben ze een anaerobische vergister geïnstalleerd, die voedselafval omzet in water. Daarmee beperken ze hun ecologische voetafdruk aanzienlijk. Naast de klassieke afternoon tea wordt er ook lunch en diner geserveerd, op basis van dezelfde principes: lokaal en met seizoensgebonden, milieuvriendelijke ingrediënten. Kom je niet bij Richmond in de buurt, dan hebben ze ook een café in Covent Garden.

De brasserie met het mooiste uitzicht van Londen – Oxo Tower, Waterloo

De Oxo Tower Brasserie biedt niet alleen een schitterend uitzicht op de Thames, ze zijn er de afgelopen tijd ook een stuk milieuvriendelijker geworden. Onder meer het beperken van wegwerpplastic en meer vegetarische gerechten op het menu is beloond met een Groene Michelin-ster. Chef-kok Keir Barry maakt van seizoensgebonden ingrediënten de heerlijkste gerechten, zoals champignon-artisjok soep met mascarpone en croutons, en Cornish-makreel met aardappelsalade, met een mosterd-citroen dressing.

De nummer één op het gebied van duurzaamheid – Silo, Hackney

Het Silo Restaurant, aan de oever van de Lea-rivier in Hackney Wick, Oost-Londen, staat altijd bovenaan de lijst van meest duurzame restaurants van de stad. En terecht. Silo is het eerste “zero waste-restaurant” ter wereld. Dit concept is gebaseerd op een idee van de Australische kunstenaar, Joost Baker: “leven zonder een afvalbak”. Dit heeft de oprichter van Silo, Douglas McMaster, overgenomen. Hoe? Hun aerobische vergister zet voedselafval ter plekke om in compost. Binnen 24 uur wordt er tot 60kg compost geproduceerd. Het restaurant heeft een eigen molen om graan te malen, ze maken hun eigen melk en boter van planten en ze werken volgens het neus-tot-staart principe, net als bij St. John’s. Bovendien zijn de meubels en de decoratie in het restaurant gemaakt van materialen die anders weggegooid waren, zoals borden van plastic tassen en tafels van voedselverpakkingen. Verpakkingen voor het eten dat bezorgd wordt is zo ontworpen dat het hergebruikt kan worden. Het tasting menu, dat zeer creatief in elkaar zit, bestaat uit gerechten als champignons met koji-haver, La Ratte aardappelen, zeewier met gekarameliseerde room, of sla met vlierbloesem en Mexicaanse goudsbloem.

 

 

 

 

 

Comments are closed.