Goed nieuws uit NRW want er is ieder seizoen iets te beleven

Noordrijn-Westfalen, je weet van horen zeggen dat het er mooi en genoeglijk is, zo vlak over de grens. In 2022 zijn er weer veel redenen voor een – nieuwe – kennismaking. Ga er maar even voor zitten: topmusea met spraakmakende tentoonstellingen, een oud, voormalig klooster dat de UNESCO op de lijst van werelderfgoed heeft gezet, in een jubileumjaar, spannende stadswandelingen in virtual reality én real life.

Wilde paarden in Dülmen

Nieuwe fietstochten dwars door het platteland waar je lekkere trek van krijgt. Kan niet beter, want onderweg is het bijna niet te missen: de goede smaak van Duitsland op je bord en in je glas.

Nieuwe fietsroutes: culinair, historisch en natuurlijk

Dat is pas fijn toeren: door de provisiekast van de regio Höxter in het Teutoburgerwoud. Vier fietsrondjes (50 km ongeveer) waar je het water van in de mond loopt, met toepasselijke namen als Feine Früchte of Wildes Westfalen. Verse vis, honing, speciaalbier, biologische groente, een stukje bos, een kasteel, een park, een idyllisch dorpsplein – en dan maar genieten.

De Hanzesteden Fietsroute is een grensoverschrijdende Duits-Nederlandse tocht van 450 prachtige kilometers in acht etappes, langs de historische Hanzesteden aan de Rijn en de IJssel. Het oude Hanze verbond in al zijn glorie, een fijne mix van stad en land. Je begint in Neuss. Of andersom: vanaf Harderwijk of Nijmegen (aan de Waal), richting Kalkar, Wesel en Emmerich.

Naar de wilde paarden van natuurpark Hohe Mark! De nieuwe Hohe Mark Route biedt zo’n 280 afwisselende fietskilometers langs natte veengebieden en heidevelden. Hier heb je nog de ruimte: meer dan 1.000 vierkante km ongerepte en beschermde natuur tussen Niederrhein en Münsterland, de ‘prairie’ voor de beroemde Dülmener paarden.

Cultuur snuiven op zijn mooist

In september is het precies 1200 jaar geleden (dat gaan ze vieren!): Benedictijner monniken legden de eerste steen voor de abdij Höxter-Corvey, nu gewaardeerd UNESCO werelderfgoed. Ze lieten het niet bij dat eerste muurtje, het werd een heel complex met als kern een barok kasteel. Je komt ogen te kort: een vorstelijke bibliotheek met 75.000 kostbare boeken, een keizerlijke entreehal, woonvertrekken. Hoogtepunt is het imposante Karolingische westwerk.

Werelderfgoed Corvey in Höxter:

Werelderfgoed Corvey in Höxter:

Nog een verjaardag. Het Folkwang Museum in Essen bestaat 100 jaar. Goed moment voor een heel bijzondere tentoonstelling: ‘Renoir, Monet, Gauguin. Bilder einer fließenden Welt.’ Van 6 februari tot 15 mei krijgt de eigen collectie uit de laat-impressionistische periode gezelschap van topstukken uit Tokio. Unieke meesterwerken als ‘Op de boot’ (Claude Monet) en ‘Stormachtige zee’ (Manet), een paar passen verder zie je Van Gogh, Cézanne, Rodin. Doen!

Museum Folkwang in Essen

Kasteel Cappenberg in Selm in het Münsterland, is vijf jaar lang piekfijn gerestaureerd en precies op tijd open voor de 900ste verjaardag van Frederik I, bijgenaamd Barbarossa. Je zou alleen al voor het gebouw zelf gaan, een belangrijk voorbeeld van Westfaalse barokke kloosterbouw. Het Museum für Kunst und Kultur in Münster herdenkt de tijd van de Hohenstaufen-keizer op hun eigen manier. Blijf de agenda volgen: vanaf september 2022.

 

Ontvang gratis een brochure per post over jouw Duitse vakantieregio

Je kunt nu gratis een Duitsland brochure aanvragen over jouw Duitse vakantieregio. De brochures worden per post opgestuurd. Dat betekent dat je met een paar dagen vakantievoorpret kunt hebben over bestemmingen in Duitsland zoals bijv. Nedersaksen, Baden-Württemberg, Beieren of Noordrijn-Westfalen. Kies jouw Duitse regio uit de lijst en vul je gegevens in om de brochure gratis te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

Düsseldorf heeft het Kunstpalast. Thema vanaf de nazomer: Christo en Jean-Claude. Een schitterend overzicht vanaf de artistieke Jaren ’50 in Frankrijk, met befaamde tijdgenoten als Niki de Saint Phalle (1930), Lucio Fontana, Jean Dubuffet en Yves Klein. Opening 7 september 2022.

Ook leuk om te weten

Wereldprimeur Mixed Reality. Is dat weer wat anders dan Virtual Reality? In Essen wel. Een avontuurlijke stadswandeling, waarbij je met twee benen in de realiteit blijft, zo nu en dan opgevrolijkt met virtuele belevenissen van toen en nu. Het is 1887. Een tijdreis door een van de bekendste (toen nog) industriesteden van het Ruhrgebied (staalmagnaat Krupp bijvoorbeeld), onder leiding van een acteur. Ook in het Nederlands.

 

 

Wintersportplaats Willingen (Sauerland) krijgt een sensationele Skywalk. Vanaf het hoogste punt van de Mühlenkopfschanze loop je over een 665 meter lange ‘flaneerboulevard’ hoog boven het dal naar de top van de Musenberg. Er is op de hangbrug ruimte voor 700 wandelaars tegelijk. Alleen voor mensen zonder hoogtevrees.

 

 

Zeg je Solingen, dan zeg je messen. Je hebt het vast wel eens op deftig bestek zien staan. Puur vakmanschap door de eeuwen heen, van gevaarlijk zwaard tot keurig broodmes. In het Deutsche Klingenmuseum zie je snijgereedschap van alle tijden en alle culturen. Dit jaar de primeur: in het weekend van 14-15 mei presenteert het museum handgemaakte voorbeelden van messenmakersvakmanschap uit de hele wereld tijdens ‘messenbeurs’ Knife, in het Theater- und Konzerthaus Solingen.

Het Klingenmuseum in Solingen

Kijk voor meer inspiratie op nrw-vakantie.nl/highlights-2022

SUBTITEL

 

 

 

 

 

Comments are closed.