KLM en NOC*NSF klaar voor vertrek TeamNL Beijing 2022

Zo’n 90 sporters, begeleiders en staf van TeamNL vliegen woensdag 26 januari met een speciale KLM-vlucht van Amsterdam naar Beijing voor de start van de Olympische Winterspelen van 2022. Een week later, op woensdag 2 februari reizen de overige sporters van TeamNL met KLM naar China. Voor het vertrek van de Nederlandse sporters hebben NOC*NSF en KLM samen procedures ingericht om de kans op COVID-besmettingen voor, tijdens en na de reis onder sporters zo klein mogelijk te maken.

Vlucht KL823

De speciale olympische vluchten vinden plaats onder vluchtnummer KL823 en worden uitgevoerd met Boeing 777’s. Vertrek op 26 januari vindt plaats om 16.50u. Ook op 2 februari reizen sporters met een directe lijnvlucht naar de Chinese hoofdstad Beijing. Naast sportploegen vervoert KLM alleen andere personen die geaccrediteerd zijn om als onderdeel van de Olympische Spelen naar China af te reizen.

 

 

Net als op alle andere KLM-vluchten neemt KLM belangrijke veiligheidsmaatregelen aan boord, waardoor het risico op besmetting in het vliegtuig klein is. Zo wordt de lucht aan boord van alle KLM-vluchten voortdurend ververst door middel van HEPA-filters, die in staat zijn om virussen uit de lucht te nemen. De toestellen worden extra gereinigd met speciale virusdodende schoonmaakmiddelen.

 

 

Aan boord krijgen passagiers een vaste zitplaats, waar zij gedurende de vlucht ook zoveel mogelijk moeten blijven zitten. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Aanvullend wordt de service en ander contact tussen crew en passagiers door KLM beperkt voor de veiligheid van passagiers en crew.

Op deze speciale olympische vluchten naar China geldt bovendien een uitgebreide testverplichting, conform de richtlijn van de Chinese overheid. Dat geldt zowel voor leden van TeamNL, andere passagiers als voor KLM-crew. KLM-personeel dat werkzaam zal zijn op deze vlucht, is daarnaast volledig gevaccineerd zoals lokale autoriteiten en de gezondheidssituatie vereisen.

Aanvullende afspraken KLM en NOC*NSF

Naast de standaard maatregelen van KLM die ervoor zorgen dat vliegen veilig en verantwoord kan, heeft NOC*NSF met KLM afgesproken aanvullende stappen te zetten. KLM en NOC*NSF hebben hierover in de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met ondersteuning van artsen van beide organisaties.

Op verzoek van NOC*NSF komen alle sporters in een apart compartiment van het vliegtuig te zitten. Andere passagiers wordt verzocht zich niet in dit compartiment van het vliegtuig te begeven en hierop wordt aan boord ook toegezien. Op deze manier kunnen de sporters de bubbel die vooraf aan de Spelen is gestart, zoveel mogelijk in stand houden. In dit compartiment is ook een vaste groep cabin attendants van KLM aanwezig. Sporters kunnen daarnaast gebruikmaken van een apart toilet aan boord van het toestel dat alleen voor hen toegankelijk is. Ook voor check-in en boarding zijn werkwijzen overeengekomen om de bubbel voor sporters zoveel mogelijk in stand te houden. Zo zullen leden van TeamNL in kleine groepen het boardingsproces doorlopen, is er een speciale wachtruimte voor hen en beperken zij contacten op de luchthaven van Schiphol.

Leden van TeamNL zullen verder als laatste in het toestel instappen. Ook dit proces vindt plaats in groepjes en onder aanvullende begeleiding van KLM. Voorafgaand aan de check-in en het boardingsproces, richt NOC*NSF een aanvullende testronde in voor TeamNL. Op diverse locaties waaronder op Schiphol zullen alle sporters, begeleiders en staf op de dag van vertrek voor een laatste keer worden getest, waarna zij met speciaal vervoer naar de check-in op de luchthaven komen. Ook KLM-personeel wordt getest voorafgaand aan de vlucht.

NOC*NSF en KLM benadrukken dat 100% garantie over besmettingen vooraf, tijdens of na de speciale vluchten, niet te geven zijn. NOC*NSF en KLM hebben bovenstaande afspraken in goed overleg genomen en zijn ervan overtuigd dat deze werkwijzen bijdragen aan een zo veilig mogelijke voorbereiding en reis. De sporters kunnen zich zo vol vertrouwen richten op hun sportieve prestaties in Beijing.

Sporters hanteren al geruime tijd sociale quarantaine

Aanvullend aan de maatregelen rond het vervoer heeft NOC*NSF in de afgelopen periode ook al veel adviezen gegeven voor de veiligheid en gezondheid van sporters. Zo begeven sporters zich al geruime tijd in sociale quarantaine, trainen zij op afgesloten sportaccommodaties en worden zij meermaals getest voorafgaand aan de Olympische Spelen. Dit gebeurt 14, 7, 3 en 2 dagen voor vertrek naar Beijing, met daarnaast een laatste test op de dag van vertrek. NOC*NSF en KLM wensen TeamNL een voorspoedige reis, veel succes en prachtige resultaten tijdens de komende Winterspelen in Beijing.

 

 

 

 

 

Comments are closed.