Dit zijn de gloednieuwe schaatspakken van TeamNL voor de Olympische Spelen in Beijing

De schaatsers van TeamNL op de Olympische Spelen in Beijing, zowel langebaan als shorttrack, hebben de afgelopen dagen hun nieuwe wedstrijdpakken uitgereikt gekregen. De outfits zijn voorzien van innovaties die comfort, aerodynamica, snelheid en veiligheid verbeteren.

Streepje voor

“We zijn trots op de ontwikkeling van deze pakken”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Met de innovaties die erin zitten, hebben onze rijders net weer een streepje voor op de concurrentie. Daarnaast is de uitstraling van de pakken geweldig, zeer professioneel en krachtig.”

 

 

Zoals in elke olympische cyclus is ook nu, sinds mei 2019, in stilte gewerkt aan nieuwe technieken om met name de luchtweerstand van de schaatspakken te verminderen. De ontwikkeling van de nieuwste schaatsoutfits is een gezamenlijke inspanning van de KNSB, TeamNL/TU Delft en fabrikant Sportconfex/Fila.

Samen doken ze meerdere keren de windtunnel in om metingen te verrichten. Bij de innovaties is onder meer gebruik gemaakt van technieken uit de wielersport. Belangrijkste verandering bij de langebaanpakken is het gebruik van een dubbellaagse stof op het onderbeen, die de luchtweerstand verkleint.

 

 

Wat het meest opvalt aan het design van deze outfits is dat de kleur blauw die nu wordt gebruikt een stuk donkerder is dan bij de vorige Winterspelen (2018). Het blauw heeft het oranje verdrongen op de rug van deze pakken. Daarop staat bovendien voor het eerst alleen de naam ‘TeamNL’ (in het verleden ook NED of Nederland). Direct na het Olympisch Kwalificatietoernooi (26-30 december) is Sportconfex aan de slag gegaan met de productie van de pakken. “Sindsdien zijn we 24 uur per dag bezig geweest om alles op maat te maken”, zegt Bert van der Tuuk, directeur van Sportconfex. Sinds afgelopen dinsdag zijn de outfits uitgeleverd aan de olympische equipe.

De komende weken worden benut om de pakken nog verder te finetunen. Rijders hebben de mogelijkheid kleinere snufjes aan te laten brengen, of die juist achterwege te laten. “We hebben enkele opties die voor meer aerodynamica zorgen, maar zo’n pak moet natuurlijk wel comfortabel zitten”, zegt Sander van Ginkel, embedded scientist van de KNSB.

Bij de shorttrackoutfits is met name de veiligheid verbeterd, waarmee al wordt ingespeeld op veranderende regelgeving van de Internationale Schaatsunie ISU. De shorttrackers dragen nu geheel snijvaste onderpakken, waar ze een rubberen wedstrijdtenue overheen aantrekken. De pakken zijn blauw, met rood-wit-blauw op borst en rug.. “Veilig en snel”, vat embedded scientist Bjorn de Laat de outfits samen. Bijzonderheid aan de shorttrackpakken is het panterhartje op de (linker)mouw, als eerbetoon aan de in 2020 overleden teamgenoot Lara van Ruijven. Zij was de eerste Nederlandse vrouw die (in 2018) een wereldtitel shorttrack veroverde. Voor het accent is speciale toestemming van de ISU en het Internationaal Olympisch Comité is verkregen.

TeamNL telt 18 langebaanschaatsers, van wie de namen op 2 januari bekendgemaakt werden. Bij het shorttrack staan al acht Beijing-gangers vast, de laatste twee namen worden komende maandag (17 januari) bekendgemaakt. De Olympische Spelen in Beijing beginnen op 4 februari en duren t/m 20 februari.

 

 

 

 

 

Comments are closed.