Leipzig presenteert bomvolle concertagenda voor 2022-2023

Al meer dan 800 jaar is muziek een groot onderdeel van de stad Leipzig. De stad kent grote componisten en heeft een lange muziekgeschiedenis. Ieder jaar organiseert de stad meerdere festivals om de componisten te eren. Ook aankomende twee jaar verandert Leipzig weer in een mekka voor liefhebbers van klassieke muziek. De focus ligt op Johann Sebastian Bach, Gustav Mahler, Felix Mendelssohn Bartholdy en Richard Wagner.

Overal voelbaar

De fascinerende kracht van muziek is overal in Leipzig voelbaar – op straat, in kerken, concertzalen en in de vele authentieke werkplaatsen van beroemde musici. Dit maakt de geschiedenis van Leipzig dan ook heel muzikaal. In de afgelopen eeuwen hebben hier namelijk meer dan 500 componisten gewoond en gewerkt.

 

Lees ook dit artikel: Lees alles over Leipzig

 

Bach – Wij zijn familie!

Elk jaar eert Leipzig de componisten met verschillende festivals. Meestal geheel in stijl van de componist zelf, zoals bij het Bachfestival, waar voornamelijk de barokmuziek wordt gespeeld. Ook volgend jaar vindt dit festival weer plaats van 9 tot 19 juni 2022. Onder het motto “BACH – We Are Family” reizen meer dan 20 Bach-koren, -verenigingen en -ensembles van over de hele wereld naar Leipzig om de muziekstukken van de componist weer tot leven te brengen.

Wagner-opera’s

Ook de opera van de bekende componist Richard Wagner wordt nog altijd aanbeden door de muziekwereld. In zijn geboorteplaats, Leipzig, worden in 2022 al zijn dertien opera’s uitgevoerd, waaronder ook Der Fliegende Holländer. Dit wordt gedaan tijdens een drie werkend durend evenement van 20 juni tot 14 juli 2022. Een bijzonder detail is dat de opera’s worden opgevoerd in de volgorde waarin ze zijn gemaakt.

Mendelssohn Festival

Een andere componist die centraal staat bij een van de festivals is Felix Mendelssohn. Mendelssohn staat bekend als een belangrijke vernieuwer van de klassieke muziek en een van de grootste componisten van de romantiek. Het Mendelssohn Festival viert in 2022 een jubileum en is dan ter gelegenheid van de 175e sterfdag van de componist. Het leven en werk van Felix Mendelssohn Bartholdy in Leipzig wordt jaarlijks gevierd met concerten op de dag van zijn overlijden, 4 november.

Mahlers klankuniversum

Het concertgebouw Gewandhaus staat van 11 t/m 29 mei 2023 geheel in het teken van componist en dirigent Gustav Mahler. In 2011 vond de eerste editie van het festival plaats, in 2023 komt er eindelijk een vervolg. Mahler werkte van 1886 tot 1888 bij de Opera van Leipzig, het begin van een grote carrière. In Leipzig werd Mahler componist van fascinerende symfonieën.

 

 

Op de website van Leipzig Tourismus vind je de complete concertagenda voor de komende 2 jaar, inclusief de programma’s en tijden van de verschillende festivals.

Meer Leipzig

Naast de klassieke festivals heeft deze hippe studentenstad in het oosten van Duitsland nog veel meer te bieden. Op iedere hoek van de stad kom je veel Jugendstil en andere leuke bezienswaardigheden tegen. Leipzig heeft alles in zich voor een geslaagde stedentrip, maar ook voor natuurliefhebbers heeft deze stad de perfecte ligging. In de omgeving vind je een uitgestrekt natuurgebied met veel meren, het wordt dan ook wel Leipzig New Lakeland genoemd.

 

 

 

 

 

Comments are closed.