Op deze traditionele Kroatische markten vind je talloze lokale producten

Kroatië is een schitterend land dat naast de sfeervolle haventjes, vele bezienswaardigheden en mooie stranden bekend staat om de gastronomie. Het land heeft vele specialiteiten. En waar kun je deze specialiteiten beter vinden dan op de markt.

Op deze traditionele Kroatische markten vind je vele lokale producten. Een marktbezoek is een authentieke ervaring: je proeft er allerlei lekkers, dingt af, doet ideeën voor nieuwe gerechten op en geniet er van de heerlijke aroma’s en gezellige sfeer. Op de markt zijn de producten altijd seizoensgebonden en komt de diversiteit van het land op een plek samen. De marktjes zijn eigenlijk wel in elke stad en in ieder dorp te vinden, maar er zijn er een paar die je niet mag missen.

Dolac

Dé grootste en bekendste markt is Dolac, in de hoofdstad Zagreb. Hier vind je producten uit het hele land. Van de bekende Slavonische worst ‘Kulen’ tot de kaas van het eiland Pag, kalkoenen uit Zagorje en visspecialiteiten, waarvoor een aparte ruimte is gecreëerd. De markt bestaat uit een binnen- en buitenruimte. Binnen vind je de zuivelproducten, het vlees en zie je hoe de pasta zelf gemaakt wordt. Buiten geniet je van al het kleurrijke groente en fruit. Deze gezellige markt staat bekend om de Kumice. Dit zijn lokale marktvrouwen die de groente, fruit en kaas die zij verkopen zelf hebben verbouwd en gemaakt.

 

Dit zijn de hotspots van Kroatië

Download nu handige tips over Kroatië. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Markthal van Pula

Een andere aanrader is de Markthal van Pula. Deze hal was in het begin van de negentiende eeuw hypermodern en een plek waar stad en dorp bij elkaar kwamen. De boeren kwamen er toen naartoe om hun groente, melk, eieren en vee te verkopen. Deze historische markt heeft nu een moderne twist. Het is de modernste vismarkt van Kroatië en biedt naast vlees, groente en fruit veel Istrische specialiteiten, zoals de verschillende truffels en paddenstoelen.

 

Lees ook dit artikel: Wandelen op de Balkan

 

Verse vis

Voor visliefhebbers zijn er vismarkten in onder andere Split en Dubrovnik. De vis en scampi’s uit de Adriatische Zee zijn hier verser dan vers, net zoals de oesters uit Ston. Naast verse vis vind je hier ook veel mediterrane producten uit het binnenland van Kroatië, zoals vijgen, mandarijnen, druiven, kersen en abrikozen.

 

 

Cultuursnuiven

Het moge duidelijk zijn: op een Kroatische markt is er voor iedereen wat te beleven en wat lekkers te vinden. Tijdens een bezoekje aan de markt snuif je de Kroatische cultuur op en leer je de lokale bevolking kennen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.