Ouwehands Dierenpark Rhenen beleefde een bijzonder jaar

Het was, zoals voor velen, een uitdagend jaar voor Ouwehands Dierenpark dat in 2021 de langste tijdelijke sluiting ooit beleefde door de corona crisis. Op 15 december 2020 sloot het park haar poorten om die vervolgens pas op 19 mei 2021 weer te openen. Een sluiting van 5 maanden betekende voor het dierenpark het wegvallen van de omzet. Door donaties van gulle gevers, fans van het dierenpark, adoptanten en bestellingen in de webshop werd het dierenpark gesteund.

Heropeningen

Gelukkig was Nederland na de heropening toe aan leuke uitjes in de frisse buitenlucht en wist men het dierenpark in het voorjaar en in de zomer goed te vinden. Het dierenpark werkte met geldende corona maatregelen waaronder een beperkt aantal bezoekers en wist de drukte goed te spreiden.

 

 

Natuurbescherming is één van de hoofddoelstellingen van Ouwehands Dierenpark. Het afgelopen jaar heeft Ouwehands Dierenpark vanuit haar stichting Ouwehand Zoo Foundation € 1.692.471 gedoneerd aan ruim 16 natuurbeschermingsprojecten waaronder het natuurbeschermingsproject van de reuzenpanda, de ijsbeer, de bonobo en neushoornvogel.

 

 

Ook al bleef de poort gesloten, het leven in het dierenpark ging door. Er werden maar liefst 58 dieren geboren in het park. Hoogtepunten waren de geboortes van een roloway meerkat, een zeer bedreigde diersoort, en een Afrikaanse olifant. Ook werd er druk verhuisd. Zo vertrokken er, in het kader van het voortplantingsprogramma met als doel soortbehoud, Chapman zebra’s, zeehonden en een orang-oetan. Maar ook namen dieren hun intrek in Ouwehands Dierenpark zoals de bonobo’s, zebramangoesten en Grevy zebra’s.

Reuzenpanda Fan Xing viert zijn verjaardag

Op 1 mei 2021 vierde het dierenpark de eerste verjaardag van de jonge reuzenpanda Fan Xing. Sinds november 2020 had de kleine reuzenpanda toegang tot zijn grote binnen- en buitenverblijf. Na van de sneeuw te hebben genoten liet Fan Xing zich deze zomer ook veel buiten zien waar hij vooral veel speelde met moeder Wu Wen of in bomen klom. Daarnaast is er rond Fan Xing zijn verjaardag een loterij gelanceerd waarbij meer dan 6700 deelnemers loten hadden gekocht en unieke prijzen zijn uitgekeerd. Maar liefst € 40.000 van de opbrengst kwam ten goede aan de Ouwehand Zoo Foundation.

Lang werd er gebouwd aan het bonoboverblijf ‘Salonga’. De opening werd meerdere malen uitgesteld. De bouw liep vertraging op en door corona maatregelen kon het transport van de dieren vanuit Duitsland en Frankrijk niet plaatsvinden. In mei 2021 was het eindelijk zover en namen de eerste bonobo’s hun intrek in het splinternieuwe verblijf.

Nieuwe merkcampagne

In juli 2021 werd de nieuwe merkcampagne ‘De natuur roept’ van Ouwehands Dierenpark gelanceerd op televisie, social media en het straatbeeld. Een campagne die verwoordt hoe verleidelijk en fascinerend de natuur is en als doel heeft je bewust te maken dat de natuur beschermd moet worden. In de campagne is gekozen voor een perspectief, waar wij als mensen (weer) echt opkijken naar dieren. Zonder dat ze op ons neerkijken. We staan samen op gelijk niveau.

Celebrate Life in de dierentuin

In de zomer kon men genieten van een dagje dierentuin, geheel in het thema ‘Celebrate life’. Het park was feestelijk aangekleed, men werd verrast door flitsend pop-up entertainment en kon genieten van heerlijke horecaspecials.

Beregoeiereis

De stichting Bears in Mind begon in samenwerking met Ouwehands Dierenpark een crowdfundingcampagne om twee bruine beren die onder erbarmelijke omstandigheden leefden in een kinderspeeltuin in Oekraine naar Het Berenbos in Rhenen te halen. Het doelbedrag van € 50.000 werd snel behaald en de twee beren arriveerden eind oktober in Ouwehands Dierenpark. Na een korte quarantaineperiode konden zij begin december 2021 hun eerste stappen zetten in Het Berenbos. De crowdfundingcampagne was zo succesvol dat het bedrag verhoogd werd en inmiddels € 20.000 extra is behaald om ook een derde beer uit Bosnië in 2022 naar Rhenen te halen.

Jane Goodall boeklancering

Het Jane Goodall Instituut en Ouwehands Dierenpark werken samen aan het natuur-en soortbehoud van primaten. In 2021 werd het lesprogramma ‘Roots & Shoots’ onder basisscholen uitgerold middels een winactie. In oktober 2021 vond de boeklancering van ‘Het boek van hoop’ van natuuractivist Jane Goodall plaats in Ouwehands Dierenpark. Verschillende journalisten en influencers, waaronder Sterrin Smalbrugge en Auke Florian, zagen hoe de 87-jarige Jane Goodall digitaal in gesprek ging met actrice Miryanna van Reeden. Ook maakten ze een luisterwandeling ‘Expeditie aap’ door de ogen van natuurstrijder Jane Goodall die Ouwehands Dierenpark speciaal voor deze samenwerking maakte en voor iedereen in het park te beluisteren is. Daarnaast steunt Ouwehand Zoo Foundation het Tchimpounga project van het Jane Goodall Instituut middels een donatie van €25.000.

Verwacht in 2022 in Ouwehands Dierenpark

Light Nights

In december 2020 transformeerde het dierenpark tot het magische Light Nights ‘Magic Forest’ met metershoge lichtobjecten. Vanaf 10 december 2021 zou men daarvan kunnen gaan genieten maar door de lockdown kon dit nog niet van start gaan. Ouwehands Light Nights staat gepland tot en met 5 maart 2022.

Het echte leven in de dierentuin

Na het succes van de eerste seizoenen van ‘Het echte leven in de dierentuin’ met kijkcijfers van rond de miljoen tot 1,5 miljoen per aflevering, heeft NTR besloten een derde seizoen op te gaan nemen in Ouwehands Dierenpark. Naar verwachting zal de serie aan het einde van het voorjaar weer te zien zijn op de NPO.

Fan Xing vertrekt

Ouwehands Dierenpark maakt zich op voor het vertrek van jonge reuzenpanda Fan Xing. Het jong van Xing Ya en Wu Wen wordt in mei 2022 twee jaar oud en zal naar verwachting klaar zijn om zijn solitaire leven te gaan leiden. Reuzenpanda’s leven in het wild alleen en komen enkel samen om te paren. Als Fan Xing vertrekt naar China zal hij daar over een paar jaar gaan bijdragen aan het voortplantingsprogramma met als doel het in stand houden van deze bijzondere diersoort. In Ouwehands Dierenpark zal na zijn vertrek weer gewerkt worden aan het tot stand brengen van een natuurlijke paring met hopelijk weer een reuzenpanda jong als gevolg.

 

 

 

 

 

Comments are closed.