8 x zalig overwinteren in de Portugese Alentejo

Romantische wandeltochten onder een betoverende sterrenhemel, zalig ontspannen op het platteland met een glas rode wijn of onder een zuiderse olijfboom, tot rust komen in een beeldschoon hotel in een sprookjesachtige stad. Zo ziet jouw wintervakantie in de Portugese Alentejo eruit.

1. Hiken door de Alentejo

Van de ruige kustlijn tot het glooiende binnenland: de Alentejo ziet er elke kilometer helemaal anders uit. Je verkent dit bruisende landschap langs de TransAlentejo, een verzameling wandelroutes waarlangs je kennismaakt met het binnenland. Tijdens het najaar is de temperatuur op z’n best voor een urenlang avontuur.

2. Sterren kijken

Nergens anders is de hemel zo puur als in de Alentejo. Dankzij de lage bevolkingsgraad en de afwezigheid van industrie is er minimale lichtvervuiling. Het grote voordeel daarvan? Dat je ’s nachts een fonkelende sterrenhemel te zien krijgt. Je bewondert dit spektakel het best langs de oevers van het meer van Alqueva. Waar het water dit onvergetelijk schouwspel magistraal weerspiegelt.

3. Olijven plukken

Een aperitieftafel in de Alentejo? Die bevat áltijd een bordje groene en zwarte olijven. Overal in de regio duiken dan ook sierlijke olijfbomen op. Op de boomgaarden zijn de boeren tussen oktober en februari druk in de weer met plukken en persen. Steek je graag een handje toe? Dan leggen ze je vast met trots uit hoe ze hun gerenommeerde Portugese olijfolie maken.

4. Heerlijke wine tasting

Wat is er gezelliger dan ’s winters neerstrijken in de sofa met een verrukkelijk glas rode wijn in de hand? Dankzij het milde klimaat en het gevarieerde landschap is de Alentejo een fantastische wijnregio. Je nipt er van lichte én krachtige wijnen. Zowel wit als rood. In de hele regio vind je tientallen wijndomeinen waar je terecht kunt voor een rondleiding.

Wijn

5. Proeven van Portugese hartigheid

Geitenkaas, verse vis, gerijpt vlees, smaakvolle kruiden en zelfgemaakt brood. Daar zijn de inwoners van de Alentejo helemaal dol op. Die ingrediënten zetten ze ook ’s winters op tafel. Maar dan als een hartig stoofpotje. Ideaal om op te warmen na een verkwikkende wandeling of fietstocht.

 

 

6. Citytrippen naar Évora

Niet alleen de Alentejaanse natuur blaast je omver. Ook de historische steden zullen je verbluffen. Het knappe Évora staat zelfs te blinken op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De geschiedenis van deze plek voert je terug naar de tijd van de Romeinen. Daarvan getuigen de statige kerken, kathedralen, monumenten en musea. Extra leuk: buiten het seizoen ontdek je de stad in alle rust. Zo gaat geen enkel detail je onopgemerkt voorbij.

 

 

7. Vallende bladeren tellen

De Alentejo ziet er tijdens het najaar uit als een dromerig postkaartje. De majestueuze kurkeik bedekt de regio dan namelijk met een kleurrijk bladertapijt. Deze reusachtige, fiere bomen vormen gigantische bossen, die zich kilometers uitstrekken. Ze bieden onderdak aan een heleboel plaatselijke diersoorten en planten. En tijdens het najaar bieden ze je een herfstig wandeldecor.

 

Dit zijn de leukste hotspots in Portugal

Je kunt meer handige Portugal tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Portugal plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

8. Hemels overnachten

Laat jij je graag in de watten leggen? Dan ben je bij Quinta da Comporta aan het juiste adres. De voormalige boerderij doet vandaag dienst als exclusief wellnessresort. Het voert je in stijl naar het Portugese binnenland, net als het prestigieuze adres Herdade da Malhadinha, waar je kennismaakt met het typische Lusitanopaard. Ook Monte da Estrela en Ecork Hotel combineren luxe en stilte in een modern en toch authentiek kader.

 

 

 

 

 

Comments are closed.