Het regeerakkoord negeert belang van reisbranche en toerisme

De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) is verheugd dat er na 274 dagen eindelijk een regeerakkoord ligt. Echter voorzitter Ton Brinkman ziet hierin gemiste kansen zoals de vliegticketbelasting.

Ook is de summiere melding over toerisme reden tot teleurstelling. Uiteraard onderschrijft VvKR het belang van genoemde zaken zoals verduurzaming van de luchtvaart door het beperken van korte vluchten, het toepassen van synthetische kerosine en het stimuleren van het gebruik van de trein in plaats van het vliegtuig.

Deel van de opbrengst

In het regeerakkoord is aangegeven dat slechts een deel van de opbrengst van de vliegticketbelasting is bedoeld voor verduurzaming, waardoor deze tot een ordinaire belastingverhoging ten bate van de algemene middelen zal worden gebruikt. VvKR vindt ook dat de Nederlandse overheid moet kijken naar de vliegticketbelasting in onze omringende landen. “Het moet wel een level playing field blijven voor Nederlandse reisorganisaties” aldus Ton Brinkman.

VvKR is teleurgesteld

Het enige wat over toerisme wordt vermeld in het regeerakkoord is “toerisme krijgt een volwaardige plek in het economisch beleid, met spreiding als inzet”.

 

 

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is eens te meer gebleken dat het bij de Nederlandse overheid ontbreekt aan goede en gedegen kennis over deze belangrijke sector. Dit blijkt uit de wijze waarop de overheid momenteel beslissingen neemt over reisadviezen met name buiten de EU en het uitblijven van branche specifieke steun.

Economisch belang toerisme

Met dit regeerakkoord gaan de coalitiepartijen voorbij aan het grote economische belang van toerisme, zowel inkomend als uitgaand. VvKR verwijst hierbij naar het eerder dit jaar opgestelde rapport door Gastvrij Nederland en CELTH over de maatschappelijke waarde van toerisme. Uit het rapport blijkt dat de Toerisme en Gastvrijheidsbranche in 2019 goed was voor een bijdrage aan het BBP van 4,4% (bijna 2x zoveel als landbouw).

 

 

In dat rapport pleitte VvKR samen met de organisaties die deel uitmaken van Gastvrij Nederland voor een Minister van Toerisme*. De ondernemers uit de brede gastvrijheidssector zijn verantwoordelijk voor 91,2 miljard Euro aan omzet en ruim 800.000 banen. Wereldwijd werkt zelfs 1 op de 10 mensen in de sector**. Het is een daarom volgens VvKR een gemiste kans dat nu de ministers en staatssecretarissen zijn uitgebreid naar 30 posten er wederom geen portefeuillehouder is voor een departement Toerisme. VvKR blijft daarom, samen met Gastvrij Nederland, lobbyen voor een eigen portefeuillehouder Toerisme.

*Bron: “Vacature minister Toerisme en Gastvrijheid”, Gastvrij Nederland, april 2021
**Bron: “Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie” Celth & Gastvrij Nederland, maart 2021

 

 

 

 

 

Comments are closed.