Bereid je skivakantie voor met praktisch advies over rijden op besneeuwde wegen

Misschien heb je een auto met gemonteerde sneeuwbanden en kun je vertrekken met de kettingen in de kofferbak, maar het is beter om een paar goede tips te krijgen voordat je je op de besneeuwde wegen waagt. Nu de skivakantie voor de deur staat, is het tijd om je te informeren over hoe je veilig kunt reizen. Hier volgen enkele tips voor het rijden op besneeuwde wegen.

In de winter heb je meer kans op pech

Zorg voor winterbanden

Banden zijn een essentiële stuurvlakte voor je auto, en hun functie op winterse wegen is daarom nog essentiëler. Conventionele zomerbanden zijn, zelfs als ze nieuw zijn, niet erg geschikt voor sneeuw en ijs omdat hun structuur is aangepast aan een droog wegdek en ze geen grip hebben.

Met een volledig andere rubbersamenstelling en een ander profiel worden winterbanden sterk aanbevolen zodra de winter zijn intrede doet. Voor een maximale efficiëntie verdient het de voorkeur om alle 4 de wielen identiek uit te rusten.

Focus op visibiliteit

Voordat u vertrekt, zorg ervoor dat u de sneeuw van uw autoruiten hebt verwijderd. De voorruit, zijspiegels en overige ruiten zijn uiteraard van essentieel belang, maar ook de motorkap en het dak, om te voorkomen dat de sneeuwlaag op uw voorruit terechtkomt en uw zicht bij het remmen of bij een windvlaag gevaarlijk belemmert. Om goed zichtbaar te zijn, moet u uw mistachterlichten aanzetten als het sneeuwt en mistig wordt.

Controleer je acceleratie

Om een goede grip te behouden, is het een kwestie van timing van de acceleratie. Als je te hard optrekt, zal de auto van de weg glijden. Je voet van het gaspedaal halen helpt vaak om grip en richtingsvermogen terug te krijgen.

 

Lees ook dit artikel: Sneeuwkettingen op vakantie

 

Overdrijf veiligheidsafstanden

Op de wegen naar skigebieden is het niet ongewoon om vast te komen zitten achter een auto die plotseling stopt, door te slippen. Als je ver genoeg afstand houdt, heb je tijd om deze te ontwijken en jouw reis voort te zetten. Houd ook rekening met de remafstand, die op besneeuwde wegen veel groter zal zijn.

Voorzie een ontspanning in geval van file

Wanneer het onverwacht zwaar sneeuwt en u ver van thuis bent, weet u nooit hoe uw retour zal worden, de kans bestaat dat er files op de baan zijn en dat ze volledig geblokkeerd staan. Mocht het zo zijn, dan is het aangeraden dat u iets bij u heeft om u bezig te houden, uw telefoon bijvoorbeeld. Met uw telefoon kunt u zich ontspannen door een serie te bekijken, een videospelletje te spelen of nog uw kans wagen op een online casino, de tijd zal ten eerste sneller voorbijgaan en u zal goed gezind blijven tot u weer vooruit kan gaan.

Pas op bij het remmen!

Vermijd ten koste van te bruusk te remmen, want dat kan leiden tot verlies van grip en dus tot slippen. Rem vooral op de motorkracht en als je moet afremmen, rem dan heel zachtjes om te voorkomen dat de wielen blokkeren. Rem niet terwijl je de wielen draait, want dan loop je het risico rechtdoor te glijden. Bij auto’s met ABS kan dit anders werken.

 

 

Extra alertheid, flexibel rijden en maximaal anticiperen zijn de belangrijkste regels om te voorkomen dat u van de weg raakt en een ongeluk krijgt.

 

 

 

 

 

Comments are closed.