Getraumatiseerde beren krijgen na quarantaineperiode toegang tot Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark!

Op vrijdagochtend 10 december 2021 zullen de twee bruine beren die eind oktober 2021 vanuit Oekraïne aankwamen in Ouwehands Dierenpark toegang krijgen tot Het Berenbos en hun leven als echte bruine beer beginnen. Sinds hun aankomst verbleven zij in quarantaine maar nu is het tijd voor ze om de bladeren onder hun poten te voelen.

Goed geobserveerd

De beren zijn goed geobserveerd en het gaat zo goed met ze dat het moment is aangebroken om uit quarantaine te komen. Op woensdag 8 december 2021 zijn de beren nog door een scan gegaan om een laatste medische check te doen. Hierbij werd gekeken naar de toestand van hun skelet en gebitten. Er is helaas sprake van wat artrose en spondylose. Gelukkig niet zo erg dat de beren Het Berenbos niet in zouden kunnen. Hun gebitten zijn behoorlijk aangetast. Een behandeling is daarom onvermijdelijk. Maar niet nu! Vrijdag mogen ze naar buiten. Hoe de beren hierop gaan reageren is nog de vraag. ”De beren hebben wat kwalen maar dat neemt niet weg dat ze Het Berenbos in mogen om voor de eerste keer in hun leven zachte ondergrond onder hun poten te voelen. Misschien nemen ze ook wel ‘een duik’ in de berenbosvijver,” aldus Manager Zoölogie José Kok.

 

 

Een nieuw beerwaardig leven

De twee bruine beren leefden jarenlang in erbarmelijke omstandigheden in een speeltuin in Oekraïne. Nadat de melding over deze situatie bij stichting Bears in Mind binnenkwam, zijn ze gelijk in actie gekomen om Ljalja en Malysh een beerwaardig bestaan te kunnen geven. Door de crowdfundingsactie ‘de Beregoeiereis’ werd er voldoende geld ingezameld om deze twee beren naar Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark te verhuizen.

 

 

Na een reis van meer dan vijftig uur werden ze in de nacht van zaterdag 30 oktober 2021 ontvangen door dierverzorgers van Ouwehands Dierenpark in Rhenen en naar de quarantaine gebracht. De beren krijgen nu toegang tot het buitenverblijf en gaan daarbij voor het eerst in hun leven een natuurlijke ondergrond onder hun poten voelen. Zodra ze in Het Berenbos leven, krijgen de beren een dieet gebaseerd op wat wilde beren door het jaar heen eten, waardoor hun natuurlijk gedrag (zoals bijvoorbeeld winterrust!) wordt gestimuleerd.

Het Berenbos

Het Berenbos is een samenwerking tussen stichting Bears in Mind en Ouwehands Dierenpark Rhenen. Bears in Mind zet zich in voor de bescherming van beren in het wild en voor beren in nood, door mishandelde beren een beerwaardig bestaan te geven in semi-natuurlijke opvangcentra, zoals Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Het Berenbos is een twee hectare groot bosperceel met onder andere een waterval, een vijver en diverse holen om in winterrust te gaan. Op dit moment leven er zeven bruine beren in Het Berenbos, elk met een eigen verhaal, en vier wolven. Sinds 1993 zijn er al meer dan dertig beren opgevangen in Het Berenbos. De dierverzorgers van Ouwehands Dierenpark zetten zich dagelijks in om de beren weer zoveel mogelijk beer te laten zijn en natuurlijk gedrag te stimuleren.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.