Twee beren uit Oekraïne goed aangekomen in Ouwehands Dierenpark

In de nacht van zaterdag 30 oktober zijn de twee bruine beren Ljalja en Malysh vanuit Oekraïne aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Na een reis van meer dan 50 uur werden ze ontvangen door dierverzorgers van Ouwehands Dierenpark en naar de quarantaine gebracht. Hier verblijven ze tot het moment dat ze gezond genoeg zijn om hun nieuwe thuis, Het Berenbos, te gaan verkennen.

Aankomst in Ouwehands Dierenpark

Ljalja en Malysh zijn in de nacht 30 oktober aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Een krappe dag later dan verwacht, vanwege het extra papierwerk en de benodigde hijskraan voor het takelen van de beren die niet op kwam dagen. Verder verliep de reis voorspoedig en bleven de beren rustig. Na ruim vijftig uur bereikte het transport het terrein van Ouwehands Dierenpark, waar in het donker de dierverzorgers van Ouwehands Dierenpark hen opwachtten. De berenkisten werden voor de ingang van de quarantaineruimten geplaatst, waarna ze veilig hun tijdelijke onderkomen (de quarantaine) konden gaan verkennen.

 

 

Erbarmelijke omstandigheden

Tot deze week leefden Ljalja en Malysh jarenlang in erbarmelijke omstandigheden in een speeltuin in Oekraïne. “Op beelden ziet het er al slecht uit, de werkelijkheid komt nog harder binnen. De stank is ondraaglijk, de aanblik verschrikkelijk”, aldus Ingrid Vermeulen, directeur stichting Bears in Mind. Nadat de melding over de situatie van deze twee beren bij stichting Bears in Mind binnenkwam, zijn ze gelijk in actie gekomen om Ljalja en Malysh een beerwaardig bestaan te kunnen geven. Door de crowdfundingsactie ‘de Beregoeiereis’ werd er voldoende geld ingezameld om deze twee beren naar Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark te verhuizen.

Nieuw thuis

De beren verblijven nu in de quarantaine, waar de komende maand hun lichamelijke en geestelijke gezondheid goed onderzocht wordt en ze verzorgd worden door de experts van Ouwehands Dierenpark. Daarna zullen ze naar het buitenverblijf gaan en voor het eerst in hun leven een natuurlijke ondergrond onder hun poten gaan voelen. Zodra ze in Het Berenbos leven, krijgen de beren een dieet gebaseerd op wat wilde beren door het jaar heen eten, waardoor hun natuurlijk gedrag (zoals bijvoorbeeld winterrust!) wordt gestimuleerd.

 

 

Het Berenbos

Het Berenbos is een samenwerking tussen stichting Bears in Mind en Ouwehands Dierenpark Rhenen. Bears in Mind zet zich in voor de bescherming van beren in het wild en voor beren in nood, door mishandelde beren een beerwaardig bestaan te geven in semi-natuurlijke opvangcentra, zoals Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Het Berenbos is een twee hectare groot bosperceel met onder andere een waterval, een vijver en diverse holen om in winterrust te gaan. Op dit moment leven er zeven bruine beren in Het Berenbos, elk met een eigen verhaal, en vier wolven. Sinds 1993 zijn er al meer dan dertig beren opgevangen in Het Berenbos. De dierverzorgers van Ouwehands Dierenpark zetten zich dagelijks in om de beren weer zoveel mogelijk beer te laten zijn en natuurlijk gedrag te stimuleren.

 

 

 

 

 

Comments are closed.