Donkere wolken pakken zich samen boven Hvide Sande in nieuwe Deense misdaadserie ‘White Sands’

Het leven in het Deense kustplaatsje Hvide Sande lijkt op het eerste oog idyllisch, maar een moord op een Duitse surfer houdt de toeristische trekpleister al meer dan een jaar in zijn greep. De Deense undercoveragente Helene Falck en de Deens-Duitse rechercheur Thomas Beckman worden ingezet om de moord op te lossen. Ze infiltreren als echtpaar op een plek die bekend staat om het weidse duinlandschap, een groenblauwe zee en het fijne witte zand aan de Noordzeekust.

Spannende misdaadserie

“White Sands is een spannende misdaadserie, die voor een groot deel ook gaat over relaties tussen mensen. Het is geschreven door auteurs die zich hebben verdiept in de omgeving en dan voegt het altijd een extra dimensie toe aan een serie als er ook daadwerkelijk op locatie is gefilmd. Met de rauwe en prachtige Deense westkust als decor, een ijzersterke cast en een misdaadverhaal van twee veelgeprezen auteurs, is het een serie waar wij erg naar uitkijken”, zegt Pernille Bech Christensen, uitvoerend producent van TV 2 voor ‘White Sands’.

 

 

Een slang in het paradijs

Er is een slang in het paradijs. De moord op de jonge Duitse surfer Sebastian heeft de lokale bevolking van het toeristenparadijs Hvide Sande geschokt, een kustplaatsje dat bekend staat om de fantastische stranden aan de Deense Noordzee, de golven, de duinen en de vele ijssalons. Een jaar na de moord is het onderzoek nog in volle gang en daarom worden Helene en Thomas ontboden om als getrouwd stel door het leven te gaan dat op zoek is naar een rustiger leven buiten de grote stad. In werkelijkheid is het aan hen om het mysterie op te lossen dat ingewikkelder is dan op het eerste oog lijkt. Bovendien is het niet zo makkelijk om te doen alsof je getrouwd bent. Zeker als je dat nog nooit hebt geprobeerd.

Ziel en unieke toon

‘White Sands’ is geschreven door A.J. Kazinski, een pseudoniem voor het misdaadschrijverspaar Anders Rønnow Klarlund en Jacob Weinreich. Anders, de hoofdauteur van de serie, en Jacob hebben verschillende keren in Hvide Sande gewoond. Omdat de personages hier zijn opgegroeid, waren ze vooral op zoek naar de ziel en hartslag van het kustplaatsje. Het ging er vooral om het vissersplaatsje en de omgeving goed te leren kennen. De inwoners, de natuur, de Noordzeekust, de vakantiehuizen, de visserij – alles wat Hvide Sande tot een unieke locatie maakt.

 

 

De twee hoofdrollen worden vertolkt door acteurs die eerder al in succesvolle internationale tv-series te zien zijn geweest, namelijk Marie Bach Hansen (‘The Legacy’, ‘Borgen’) en Carsten Bjørnlund (‘Rita’, ‘The Legacy’, ‘Liberty’). Zij worden bijgestaan door andere grote Deense namen, zoals Bodil Jørgensen, Jesper Asholt, Camilla Bendix en Bjarne Henriksen.

Naast de personages zijn ook de locaties in en rondom Hvide Sande indrukwekkend. Hieronder een aantal highlights van deze 5 grootste vissershaven van Denemarken:

Lyngvig vuurtoren

De vuurtoren ligt ten noorden van de stad en speelt een absolute hoofdrol. De 38 meter hoge vuurtoren is niet alleen vanaf zee zichtbaar, maar ook in de intro van de serie en wordt regelmatig in beeld gebracht.

Årgab Scheepvaartbord

Het kenmerkende scheepvaartbord ten zuiden van Hvide Sande is een van de maritieme overblijfselen langs de Noordzeekust van Jutland die in de volksmond worden aangeduid als “De piramide van Denemarken”.

 

Dit zijn alle Tolbruggen en veerdiensten in Denemarken

Download het handige overzicht van alle veerdiensten en tolbruggen in Denemarken bij VisitDenmark. Geef je e-mailadres op, druk op de button Download hieronder en scroll daarna naar beneden.

"*" geeft vereiste velden aan

 

De Duitse haven

“Der Deutsche Hafen” werd in 1912 aangelegd als laadhaven om het materiaal voor de bouw van sluizen en molens aan land te brengen. Hvide Sande bestond toen nog niet, maar de aanleg van de “Duitse havens” hielp de latere West-Jutlandse vissers om zich op het voedsel te richten. De haven dankt zijn naam aan het feit dat de bewoners van Holmsland in het begin van de 20e eeuw het gebied tussen Årgab en Sdr. Lyngvig Deutschland (Duitsland) benoemden.

Fort van Houvig

Het fort ten noorden van Søndervig maakte deel uit van de Atlantikwallen gebouwd door de Duitse bezetters. Het bestaat uit 50 bunkers en ca. 50 andere betonnen constructies, is grotendeels open voor het publiek en kan ook op afspraak onder begeleiding van een gids worden verkend.

‘Æ Karklud’

De traditionele herberg tegenover de Holy Spirit Church zit verankerd in het DNA van de bewoners van Hvide Sande. Drankjes, eten en nieuwigheden zijn altijd op een hoog niveau.

Abelines Gaard

Als muren konden spreken, zou het Strandvogthof, gebouwd rond 1860, alles kunnen vertellen over gestrande schepen en scheepswrakken. Van de jonge Abeline, die pas getrouwd is, maar met haar 5 kinderen alleen voor de rechtbank moest zorgen, omdat ze een vroege weduwe werd. Door de ‘moderne’ zwemmers werd Holmsland Klit een toeristische bestemming.

Westenwind surfen

Bijzondere personages worden natuurlijk gezocht bij een van de grootste surfscholen van Denemarken. Hiervoor vind je op de twee locaties ten noorden en ten zuiden van de sluis tussen het Noordzeewater en Ringkøbing Fjord alles wat het hart van de surfer sneller laat kloppen.

De achtdelige misdaadserie is sinds zaterdag 6 november te zien op NPO 3 om 20:25 uur.

 

 

 

 

 

Comments are closed.