Duurzaam reizen met deze unieke badge

Booking.com introduceert de Duurzaam Reizen-badge: het eerste wereldwijde, betrouwbare duurzaamheidswaarmerk die het makkelijk maakt voor reizigers om goed geïnformeerde, duurzame keuzes voor hun reis te maken. De badge is wereldwijd beschikbaar voor elk type accommodatie dat aan de duurzaamheidscriteria voldoet en een primeur binnen de reisbranche. Het doel van de badge is om erkenning te geven aan de impactvolle inspanningen die accommodaties wereldwijd hebben gedaan op het gebied van duurzaamheid, en hiermee reizigers op een transparante, consistente manier meer duurzame verblijven te bieden, ongeacht waar ze willen verblijven.

Maatregelen en oplossingen

De ambitie van Booking.com, en die van de Travalyst Coalition – een samenwerking tussen reisaanbieders die toezicht houdt op het behalen van duurzaamheidsdoelen en waarin Booking.com een Founding Partner is –, is om een universele maatstaf voor duurzame accommodaties te ontwikkelen voor de branche. Deze eerste versie van de Booking.com Duurzaam Reizen-badge is dan ook gebaseerd op de eerste set kenmerken die zijn gevalideerd door de Travalyst Independent Advisory Group. In samenwerking met experts uit de sector heeft Booking.com momenteel 32 specifieke duurzaamheidsmaatregelen of -oplossingen geïdentificeerd die accommodaties kunnen implementeren. Deze maatregelen worden onderverdeeld binnen vijf categorieën: afval, energie en broeikasgassen, water, ondersteuning aan lokale gemeenschappen of bescherming van de natuur. De maatregelen die accommodaties kunnen implementeren om te verduurzamen variëren van het afschaffen van plastic toiletartikelen tot het overstappen op LED-verlichting. Deze genomen maatregelen worden vervolgens op ecologische en/of sociale impact gemeten door de speciaal ontwikkelde methode van het gerenommeerde duurzaamheidsadviesbureau Sustainalize, waarbij ook rekening wordt gehouden met de grootte van de accommodatie, de locatie en lokale factoren. Want hoewel het doel is om een universeel model te creëren, kan duurzaam te werk gaan per markt verschillen. Op basis van deze methode wordt er voor de accommodatie een totaalscore berekend waarna de Duurzaam Reizen-badge wordt erkent.

 

 

Accommodaties die al beschikken over één van de bestaande certificeringen en labels – bijvoorbeeld die officieel zijn goedgekeurd door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC), Green Tourism en het EU Ecolabel – krijgen automatisch de Duurzaam Reizen-badge. De aanpak en methode achter de Duurzaam Reizen-badge zijn officieel tot stand gekomen in samenwerking met de Travalyst Coalition, goedgekeurd door de Travalyst Independent Advisory Group, en worden verder ontwikkeld met verder overleg en advies van de Global Sustainable Tourism Council (GSTC).

“Booking.com heeft deze methode stap voor stap ontwikkeld, getest en verfijnd op basis van de expertise van GSTC en de wereldwijd erkende GSTC-criteria”, zegt Randy Durband, CEO van GSTC.

“Het opbouwen van een volledig duurzame reisbranche zal tijd, coördinatie en gezamenlijke inspanningen kosten, maar vooruitgang is mogelijk door voortdurende innovatie, partnerondersteuning en samenwerking binnen de reissector”, aldus Marianne Gybels, directeur Duurzaamheid bij Booking.com. “Met onze Duurzaam Reizen-badge en ons programma erkennen wij de inzet van accommodaties op het gebied van duurzaamheid over de hele wereld, en brengen dit op een transparante en geloofwaardige manier bij de consument. Naast dat wij locaties aanmoedigen om de Duurzaam Reizen-badge te behalen, geloven wij dat het belangrijk is om te laten zien dat er veel wordt ondernomen om te verduurzamen en dat accommodaties hier al in verschillende mate in zijn gevorderd. Door op een overzichtelijke manier in kaart te brengen welke stappen accommodaties hebben ondernomen, kunnen reizigers een goed geïnformeerde, duurzame keus maken voor hun volgende reis. Op deze manier willen wij ook onze partners inspireren om de volgende stap te zetten om duurzamer te werk te gaan.”

Het duurzaamheidstraject versnellen

Volgens een nieuwe studie die is vrijgegeven door EY Parthenon en Booking.com, kan de reis- en accommodatiebranche het voortouw nemen bij het verduurzamen van reizen en toerisme. Dit is ondanks het feit dat de branche verantwoordelijk is voor een uitstoot van 264 miljoen ton CO2 per jaar: 10% van de totale toerismebranche. Uit het onderzoek blijkt ook dat veel accommodaties al verschillende maatregelen nemen om hun locatie te verduurzamen. Daarbij is het ook zo dat meer dan de helft van de Nederlandse reizigers (59%) aangeeft het komende jaar in een duurzame accommodatie te willen verblijven. Met de Duurzaam Reizen-badge wordt hun keuze dus nog makkelijker gemaakt.

In de eerste fase na de introductie zal de badge op de individuele accommodatiepagina’s te zien zijn. Naarmate het initiatief verder wordt uitgerold, zal de badge ook op de zoekresultatenpagina te zien zijn, in combinatie met een Duurzaam Reizen-filter. Uiteindelijk is het ook de bedoeling om de badge af te stemmen op andere merken van de Booking.com Holdings en Travalyst Coalition-partners. Op de speciale Booking.com Partner Hub zijn alle richtlijnen, inzichten en best practices van het Duurzaam Reizen-programma in te zien.

 

 

Voor meer informatie over wat Booking.com op het gebied van duurzaamheid doet, ga naar de site. Meer gedetailleerde informatie over hoe individuele accommodaties over de hele wereld de badge hebben behaald, is beschikbaar in het Handboek Duurzaam Reizen in de Partner Hub van Booking.com.

SUBTITEL

 

 

 

 

 

Comments are closed.