Wandeltips voor camperaars op een Top Trail

Van de vrijheid genieten met je camper en wandelen door de natuur: zo ziet je ideale vakantie eruit. Als er iets is waar alle 13 Top Trails of Germany in uitblinken dan is het wel de overweldigende natuur. Omdat er lang niet overal camperplaatsen langs de wandelroutes liggen, hebben we een paar tips voor een kennismaking met een Top Trail vanuit een vaste comfortabele camperplaats met de nodige faciliteiten in een leuk stadje op een rijtje gezet.

Wandelen op de Altmühltal-Panoramaweg vanuit kuuroord Treuchtlingen

In Treuchtlingen draait alles draait om gezondheid. Het thermenstadje beschikt over heilzame bronnen waarmee ook de bekkens van de Altmühlterme zijn gevuld. Direct bij het mooie kuurpark ligt een grote en comfortabele camperplaats die een goede uitvalsbasis is voor dagtochten zoals die van Treuchtlingen naar Solnhofen. Wandel langs de idyllische uiterwaarden van de Altmühl en door uitgestrekte bossen. Soms moet je even flink stijgen of dalen, maar grote delen wandel je over een hoogvlakte. Na Pappenheim met zijn fotogenieke burcht gaat het over een smal pad langs de helling over heidevelden met jeneverbesstruiken richting Solnhofen, bekend om zijn steengroeves. De stenen platen bevatten 140 miljoen jaar oude fossielen, zoals van de beroemde oervogel Archaeopteryx. Bij een ander routevoorstel zet je de wandeling voort in Solnhofen. Net na de start kom je langs een echt hoogtepunt: de 12 Apostel. Deze 12 kalksteenrotsen zijn voormalige riffen uit het Jura en vormen de bekendste rotsformatie van het Altmühltal. Op deze tocht wandel je door bossen en heidevelden met heerlijk geurende jeneverbesstruiken. Voor de afwisseling kun je onder in het dal aan de Altmühl bij een aanlegsteiger pauzeren en genieten van de kano´s die over het water glijden.

Kennismaking met de Goldsteig vanuit Neunburg vorm Wald

De camperplaats in Neunburg vorm Wald is een goede uitvalsbasis om het Naturpark Oberpfälzer Wald te ontdekken. Het meer dan 1000 jaar oude stadje heeft een mooi historisch centrum en een oud slot. De kleine, gratis camperplaats ligt net buiten het centrum, bij het zwembad. De route Schönbuchenweg loopt rondom Neunburg vorm Wald. Je wandelt over een stukje van de Goldsteig langs de rivier Schwarzach. Het geheimzinnige Murnthal is gewoonweg prachtig. Een heerlijke picknickplek ligt bij de bedevaartkerk Schönbuchen bij Dautersdorf. Op de Fixendorfer-Seeweg wandel je over natuurlijke paden rondom de grote Fixendorfer See met uitzicht op het stuwmeer. In het knusse Gasthaus Salzfriedl in het ambachtsmuseum kun je een smakelijke pauze inlassen.

 

 

De Harzer-Hexen-Stieg verkennen vanuit Clausthal-Zellerfeld

Ver weg van de bewoonde wereld, midden in de geweldige natuur van de Harz, ligt Camping Prahljust. In de omgeving uitgestrekte bossen, heldere zwemplassen en pittoreske stadjes. De camping ligt direct aan de Harzer-Hexen-Stieg. Op de wandeling naar Torfhaus maak je kennis met het netwerk van kanalen en vijvers dat in de middeleeuwen is aangelegd om de mijnen in de regio van water te voorzien. Dit bijzondere systeem wordt Oberharzer Wasserwirtschaft genoemd en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

 

 

Na Altenau komen we in het Nationalpark Harz. Wie weet, kom je een wilde lynx tegen. De andere dagtocht gaat over mooie bospaden richting Marienblick, vanwaar je van het heerlijke uitzicht over het Lerbachdal kunt genieten. Over een oud pad wandel je richting het prachtige vakwerkstadje Osterode.

Wandelen op de Weserbergland-Weg vanuit de Baron von Münchhausen-stad

Baron von Münchhausen heeft echt bestaan en is geboren in Bodenwerder. In dit plaatsje draait dan ook alles om de leugenbaron. De ruime camperplaats ligt aan de rand van het oude centrum, vlak bij de Weser. Een uitstekende plek om 2 etappes van de Weserbergland-Weg te wandelen. Etappe 7 loop je in omgekeerde richting. Je loopt deels over eenzame bospaden, met onderweg schitterende uitkijkpunten over het dal van de Weser. Onderweg is een bezoek aan Klooster Amelungsborn met oude kloostertuin met heilzame kruiden de moeite waard. Eindbestemming van de dagtocht is het vakwerkstadje Stadtoldendorf. Op etappe 8 wandel je soms hoog boven de Weser met fantastische vergezichten, en soms over oude jaagpaden direct langs de rivier. Het laatste stuk voert over de Ottensteiner hoogvlakte. Onderweg ligt een parel van de bouwkunst van de Weserrenaissance: Schloss Hämelchenburg.
Meer informatie over deze routevoorstellen, camperplaatsen en campings, lengte van de etappes, gps-tracks, en openbaar vervoer: www.toptrails.nl

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.