Art Rotterdam 2022: 23ste editie van 10 tot 13 februari

Net als vorige edities vindt Art Rotterdam 2022 plaats in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Na een tussenjaar is het evenement terug op zijn vertrouwde plek in het jaar: begin februari. Kunstliefhebbers en -professionals uit binnen- en buitenland zijn welkom, van donderdag 10 tot en met zondag 13 februari.

Art Rotterdam, de gerenommeerde, op jonge kunst gerichte beurs die dan haar 23ste editie beleeft, biedt bezoekers de gelegenheid de nieuwste ontwikkelingen te volgen en verrassende aankopen te doen. Op een vloeroppervlak van meer dan 10.000 m2 tonen ruim 100 toonaangevende galeries het werk van aanstormend en gevestigd talent. De 23ste editie introduceert twee belangrijke vernieuwingen: videosectie Projections krijgt een heel nieuw format en voor Prospects, de tentoonstelling van het Mondriaan Fonds, staat een forse uitbreiding gepland.

Projections

De videosectie Projectons keert komende editie terug met een geheel nieuwe opzet. In de versie van 2022 vinden de videopresentaties plaats als onderdeel van de galeriepresentatie. In de praktijk betekent dit dat de stand van de galerie wordt uitgebreid met een videoruimte van drie bij drie meter.

Directeur Art Rotterdam Fons Hof: “We kijken er enorm naar uit om alle deelnemers en bezoekers, na de afgelopen zomereditie, weer te mogen verwelkomen op Art Rotterdam in februari. Met een geheel nieuw format voor onze videosectie Projections. De videowerken vormen voor het eerst een geïntegreerd onderdeel van circa 15 standpresentaties, verspreid over de beursvloer.”

Prospects

De tiende editie van Prospects, de tentoonstelling van het Mondriaan Fonds, toont werk van alle kunstenaars die recent een bijdrage ontvingen voor de start van hun beroepspraktijk. Nieuw, dit jaar, is de uitbreiding van Prospects in het Expeditiegebouw, recht tegen over de ingang van Art Rotterdam. Aan Prospects nemen 90 beeldend kunstenaars deel. De tentoonstelling wordt voor de derde keer op rij samengesteld door de ervaren gastcurator Johan Gustavsson in samenwerking met junior curator Gabija Seiliute.

NN Art Award

Op woensdag 9 februari, om 12.30 uur, vindt in de Van Nelle Fabriek voor de zesde keer de uitreiking plaats van de NN Art Award. Deze prijs is bestemd voor kunstenaars met een afgeronde opleiding aan een Nederlandse kunstacademie of een Nederlandse postdoctorale opleiding; hun werk is op Art Rotterdam te zien. De criteria: kwalitatief hoogstaand werk, een interessante artistieke stellingname en adequate technische uitvoering; authenticiteit en innovatie (een eigen beeldtaal); nieuwe perspectieven op de wereld waarin we leven en verbinding met/inspiratiebron voor het publiek. De selectiecriteria zijn multi-disciplinair: alle media komen in aanmerking. De jury voor 2022 bestaat uit Yuki Kho, cultuurjournalist; Alexandra Landré, artistiek directeur Stroom, Den Haag; Charl Landvreugd, hoofd onderzoek & curatorial practice, Stedelijk Museum Amsterdam; Erik Mattijssen, beeldend kunstenaar en winnaar NN Art Award 2021; Elisah van den Bergh, adviseur NN Kunstcollectie. Half december 2021 volgt de bekendmaking van de vier genomineerden. De winnaar krijgt een geldbedrag van € 10.000,-. Bovendien koopt NN Group een of meerdere werken van de vier genomineerden voor haar bedrijfscollectie.

 

Lees ook dit artikel: Kom fietsen in Rotterdam

 

NN Publieksprijs

Het publiek kan vanaf half januari tot en met zaterdag 12 februari middernacht online ook zijn stem uitbrengen op een van de vier genomineerden via de website van Nationale-Nederlanden. Tevens kan het publiek stemmen tijdens de beursdagen van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 februari in de NN Art Award stand. De publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 5.000,-. De winnaar van de NN Art Award Publieksprijs 2022 wordt online bekendgemaakt op de sluitingsdag van de beurs, zondag 13 februari, om 15:00 uur.

Rotterdam Art Week 2022

Art Rotterdam vormt deze editie weer de spil van de Rotterdam Art Week die inmiddels is uitgegroeid tot een must voor kunst-, design en architectuurliefhebbers. Door de krachten te bundelen is wederom een mooi programma samengesteld voor bezoekers aan de Rotterdam Art Week. Tijdens deze editie zijn er talloze speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, rondleidingen, pop-up shows, beurzen en open ateliers die stuk voor stuk het kunstklimaat in de stad versterken en verlevendigen.

 

 

Dit is Art Rotterdam

Art Rotterdam is een gerenommeerde kunstbeurs. Jaarlijks biedt dit evenement een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. De scherpe focus op jonge kunst, de verscheidenheid van de verschillende secties, de verbinding met de stad Rotterdam en de fascinerende locatie verlenen Art Rotterdam een unieke uitstraling. Art Rotterdam is voor steeds meer kunstliefhebbers het aantrekkelijke alternatief binnen het internationale veld van kunstbeurzen en trekt ieder jaar meer bezoekers uit binnen- en buitenland.

SUBTITEL

 

 

 

 

 

Comments are closed.