Rum & fun in tropisch paradijs Barbados

Sinds oktober vliegt KLM rechtstreeks op Barbados. Alle reden om dit eiland in de Cariben te ontdekken. Harmke deed het en trof een tropisch paradijsje aan.

Sunset

Chattel House Barbados

 

Rollende golven

Na een vlucht van negen uur land ik op het vliegveld in Bridgetown. Mijn eerste logeeradres is Eco Lifestyle Lodge aan de oostkant van het eiland, de ruige Atlantische kust. De chauffeur neemt stille ‘backroads’ om eventuele verkeersdrukte te vermijden. De zon is bezig onder te gaan en dat levert een prachtige avondlucht op met roze en oranje strepen licht.

Chattel House

Sunset

Als we aankomen bij de Eco Lifestyle Lodge ben ik onder de indruk van de serene sfeer. De lodge ligt op een kleine heuvel en is omringd door kokospalmen met iets lager gelegen de oceaan. Ik hoor het rollen van de golven, fijn om bij in slaap te vallen. Maar eerst krijg ik een welkomstcocktail van de barman en eet ik met mijn reisgenoten in het halfopen restaurant: tempura van een plantje uit eigen tuin en daarna crispy witvis.

Palmenkust

Palmenkust

Tropische bloem

Tropische bloem

Eco Lifestyle Lodge

Eco Lifestyle Lodge

 

Tropisch paradijs

De volgende morgen weet ik het zeker: ik ben hier in het paradijs. Barbados is een groen eiland. Van boven ziet het er vrij plat uit, maar het blijkt toch heuvelachtiger dan gedacht. De Eco-lodge ligt aan de ongerepte oostkust, de kant waar de zon opkomt en die piept nu als een feloranje bol boven de horizon. Ik luier wat in de hangmat op mijn balkon. We ontbijten in het open restaurant onder het afdak. De bediening neemt de tijd, maar dat is het Island Life. We hebben keuze uit eieren naar eigen voorkeur, fruit, eco-brood en pancakes. Het eco-brood is heerlijk, net als de pannenkoekjes. Het regenseizoen (juli-november) loopt op zijn einde. Dat betekent af en toe nog een lekker verfrissend tropisch buitje. De temperaturen liggen ver in de twintig graden, zoals het hele jaar door eigenlijk.

Golfsurfen kan aan de oostkust

Golfsurfen kan aan de oostkust

Hangmat op Harmke’s balkon

Hangmat op Harmke’s balkon

Pancakes als ontbijt

Pancakes als ontbijt

 

Suikerrietplantages

We verkennen het nog ongereptere noorden met gids Ronnie. Zelf niet piepjong meer, maar zijn moeder is boven de honderd. Op het platteland van Barbados worden mensen heel oud. Na Japan leven hier de meeste 100-plussers. Het zou komen door de schone lucht, het heuvelland dat hen fit houdt, de verse vis en het verse fruit. Scotland heet dit groene district. Barbados was 300 jaar lang een Britse kolonie en bestond uit louter suikerrietplantages. Daarvan zijn er een paar over. Het riet wuift in de wind. De bloem is een pijl, die alleen in november bloeit, voor Ronnie als kind de voorbode van Kerstmis. De huizen staan mooi in de kleurige verf met verzorgde tuintjes. De plantagewerkers woonden in chattel houses, huisjes zonder fundering, zodat ze verplaatsbaar waren.
ronniebarbados.com

De groene noordkust

De groene noordkust

Barbados’ nationale bloem

Barbados’ nationale bloem: Pride of Barbados (Pauwenbloem)

St. Andrew's Church

St. Andrew’s Church

 

Historisch Bridgetown

Het noorden is het terrein van vissers. Mahi Mahi vangen ze, maar bijvoorbeeld ook Flying Fish! We passeren de St. Andrew’s kerk, een robuuste kerk uit de achttiende eeuw. Bridgetown, Barbados’ hoofdstad in de zuidwestpunt prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco en staat bol van de Britse koloniale architectuur. Ooit was er een Trafalgar Square maar in 1999 – ver voor de wereldwijde trend – werd het plein omgedoopt tot National Heroes Square. Dankzij die Britse invloed is cricket de nationale sport en is ook paardenracen populair. Rihanna-fan? Neem een kijkje bij het kleurige huisje aan Rihana Drive waar ze opgroeide. St. Lawrence Gap – met de St. Lawrence-kerk – is dé uitgaanstaat van Bridgetown. Wat Ronnie zei klopt: overal waar je een kerk ziet, is de rumbar niet ver! whc.unesco.org/en/statesparties/bb

Bridgetown

Bridgetown

Huisje van Rihanna

Huisje van Rihanna

Tropisch groen

Tropisch groen

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

Bomen planten

Nog een aandenken aan de Britten: op Barbados rijd je links. We zijn op weg naar de botanische tuin en passeren weer suikerriet. Het is makkelijk te planten, je legt de stengels op de grond en ze schieten vanzelf wortel. Wij gaan vandaag fruitbomen planten, om in tijden van nood een voedseltekort op te vangen. Het is een vorm van eco-toerisme die al langer bestaat, maar waarvoor nu een speciale website is gelanceerd. Meedoen aan een Sea & Beach Clean-up kan ook, of zeeschildpadjes redden. Locals wachten ons met kruiwagens en boompjes op, Sugar Apple bijvoorbeeld en Breadfruit. Mijn boompje is een Bajan Cherry. Collega Sebastian plant granaatappel: superfood! Om in de potten-en-plantensfeer te blijven gaan we na de sessie langs bij het leuke keramiekatelier EarthWorks Pottery. mindfultravelbarbados.com en earthworks-pottery.com

Bomen planten

Bomen planten

Granaatappelboom

Granaatappelboom

Eco-uitje

Eco-uitje

 

Racen en suppen

Minder eco, maar minstens zo leuk is een race-avontuur bij Off Road Fury. Dat doen we met buggies, een soort karts. Helm op, handschoenen aan en gaan! Maar niet voordat er safety-instructies zijn gegeven. De tour wordt goed begeleid. We mogen los. Ik deel een kart met de Duitse Hannes en ombeurten mogen we achter het stuur. Heerlijk om over het platteland te racen langs het suikerriet. Ook gaan we suppen. Dat doen wij vanaf het mooie strand van Carlisle Bay. Jason is de surfinstructeur. Het valt niet mee op de golfen je evenwicht te bewaren. Na afloop eten we bij een viskraam een fish cutter, oftewel een broodje vis. Chauffeur Ivor noemt Batsheeba als zijn favoriete golfsurflocatie. De plek aan de oostkust met hoge golven wordt wel Little Hawaii genoemd.
facebook.com/offroadfurybarbados en paddlebarbados.com

Harmke in de kart

Harmke in de kart

Lekker racen

Lekker racen

Surfinstructeur Jason

Surfinstructeur Jason

 

Tocht met de catamaran

Een highlight is de tocht met catamaran Silver Moon, een prachtige boot. Mikka is vandaag onze schipper en ze doet het fantastisch. Haar vader komt van St. Maarten, ze groeide op in Barbados en studeerde architectuur. Tijdens de crisis in 2010 besloot ze zich om te scholen tot schipper. Ze leerde het vak aan boord van een rot in het vak. We varen van de haven van Bridgetown naar Carlisle Bay aan de serene westkust om daar te snorkelen rond twee scheepswrakken. Er zwemmen scholen tropische vissen, maar ook zeeschildpadden: Green Turtles! Majestueus bewegen ze zich door het water. Ook meren we aan bij een rustig strandje. De crew bereidt vis op de barbecue en serveert die met macaronie-pie en andere typische eilandgerechtjes. Diamonds van Rihanna schalt uit de boxen. silvermoonbarbados.com

Zeil in top

Zeil in top

Schipper Mikka

Schipper Mikka

 

Rum van Barbados

Barbados is een rumeiland. Suikerriet is de basis. De oudste nog opererende distilleerderij ter wereld is Mount Gay. Sinds 1705 wordt er rum gemaakt. De naam verwijst naar John Gay Alleyne (1746-1801) die de firma succesvol leidde. Je kunt er een tour doen en rum proeven! Of bezoek St. Nicholas Abbey in een plantagehuis uit 1658! In de tuin prijkt een ruim 400 jaar oude zandkokerboom. De rum is van topkwaliteit en zit in mooie flessen. De derde producent is Foursquare (1996). De zeldzame ara op het etiket staat voor de uitzonderlijke kwaliteit. Een GI-keurmerk zou Barbados-rum pas écht op de kaart kunnen zetten, vinden de drie rumhuizen. GI (Geografische Indicatie) staat voor kwaliteit en authenticiteit. Vooralsnog geldt: “Real Barbados Rum is work in progress.”

St. Nicholas Abbey

St. Nicholas Abbey

Rum van Mount Gay

Rum van Mount Gay

Eiken vat

Eiken vat

 

 

Hoteltips voor Barbados

Dit zijn een paar fijne logeeradressen op Barbados.

ECO Lifestyle Lodge

 

ECO Lifestyle Lodge

Omringd door palmen is deze lodge een oase van rust aan de ongerepte en ruigere oostkust van het eiland. ecolifestylelodge.com

Villa St. James

High-end villa met 24/7 conciërge aan het witte zandstrand en de turkooizen zee van Paynes Bay aan de westkust.

Villa St. James

Villa St. James

 

Fustic House

Toevluchtsoord van de sterren is dit charmante estate met weelderige tuin. Bette Midler: “Paradise within paradise.” fusticbarbados.com

Toegangshek Fustic House

Toegangshek Fustic House

Doorkijkje

Doorkijkje

 

Eettips

Verspreid over het eiland vind je leuke adressen om te eten op Barbados.

The Atlantis Historic Inn

Op het terras van dit hotel is het heerlijk zitten & eten met uitzicht op de blauwe Atlantische Oceaan. atlantishotelbarbados.com

Sweetfield Manor

Voormalig plantagehuis met ommuurde tuin en rondwandelende pauwen. Heerlijke pasta, couscous en cocktails. sweetfieldmanor.com

Oprijlaan Sweetfield Manor

Oprijlaan Sweetfield Manor

Fruitpunch bij Sweetfield Manor

Fruitpunch bij Sweetfield Manor

 

Carizma

Gezellig eetadresje in ‘chattel village’ Holetown verstopt tussen wat modeboetiekjes. Ik at er gele-spliterwtensoep. cafebarcarizma.com

Gele-spliterwtensoep

Gele-spliterwtensoep

 

Rum Stop

Bar in shopping mall Lime Grove in Bridgetown waar je de lokale keuken kunt proeven, Flying Fish bijvoorbeeld! limegrove.com

Rum Stop Bar

Rum Stop Bar

 

Chefette

Weten hoe de ‘McDonald’s van Barbados’ smaakt? Ga langs bij fastfoodketen Chefette. De kip is Rihanna’s favoriete maal. chefette.com

Fastfoodketen Chefette

Fastfoodketen Chefette

 

Primo

Voortreffelijke Italiaanse bistro in het uitgaansdistrict van Bridgetown, direct aan water. Ik eet de vis van de dag (barracuda)! primobarandbistro.com

Trevon Stoute

Zo heet de chef die voorheen bij Sweetfield Manor werkte en nu in te huren is als private chef. Topervaring! trevon0504@gmail.com

Chef Trevon Stoute

Chef Trevon Stoute

 

Hoe kom je er?

KLM vliegt sinds kort 3x per week rechtstreeks op Barbados! Op de terugweg maak je een korte tussenlanding op Trinidad. KLM was op 16 oktober 1938 de eerste commerciële maatschappij die landde op Barbados. De KLM-expo over dit wapenfeit is nog tot eind dit jaar te zien in de Lime Grove Shopping Mall in Bridgetown.

Barbados vanuit de lucht

Barbados vanuit de lucht

 

Meer weten: visitbarbados.org en Verkeersbureaus Barbados.

 

Westkust Barbados

Westkust Barbados

 

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.