Reissector ANVR ondertekent en verplicht zich tot klimaatverdrag Glasgow

Op dit moment vindt in Glasgow voor de 26e keer de VN Klimaattop plaats (COP26) waar wereldleiders en beleidsmakers bespreken wat de wereld kan doen om de klimaatcrisis op te lossen. Reisbrancheorganisatie ANVR vindt het belangrijk haar verantwoordelijkheid te nemen in de duurzame toekomst van het toerisme en heeft hiervoor de ‘Glasgow declaration on climate action in tourism’ getekend als een van de eerste Europese reisbrancheorganisaties.

Verantwoord reizen

​”Deze ondertekening is voor de ANVR een logische stap, omdat wij ons -samen met de bij ons aangesloten reisorganisaties- al jaren inzetten voor meer verantwoord reizen onder de noemer ‘Better holidays’. Wij vinden het namelijk belangrijk om bij te dragen aan duurzaam toerisme en dit structureel te verankeren in het ondernemen”, aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR. “In 2025 moet duurzaam toeristisch ondernemen centraal staan in het beleid van alle ANVR-reisondernemingen. Dat betekent dat we de positieve effecten van reizen maximaliseren en de negatieve minimaliseren om een goede balans te krijgen.”

 

Lees ook dit artikel: Glasgow, de groene stad

 

Binnen de Europese reissector is de ANVR voorloper op dit gebied. Volgende week staat dit onderwerp ook uitgebreid op de agenda van de Europese reisbrancheorganisatie ECTAA.

 

 

Met het ondertekenen van deze COP26-verklaring op het gebied van toerisme verplichten de ANVR en andere toerisme-ondertekenaars zich om binnen een jaar een concreet klimaatplan op te stellen met onder andere aandacht voor meetbare vermindering van CO2, financiering vrijmaken hiervoor en samenwerking te zoeken met andere partijen, zodat toerisme zich sneller kan aanpassen.

Wensboom Kids Climate Conference

Een boom vol klimaatideeën tijdens Kids Climate Conference

Verantwoord reizen gaat verder dan ‘alleen’ deze ‘klimaatverplichting’, vindt de ANVR. Veel landen zijn economisch/financieel afhankelijk van toerisme, maar zowel de lokale bevolking als de reiziger hecht waarde aan een aantrekkelijke bestemming. ANVR-reisondernemingen werken daarom aan tal van andere zaken binnen de toeristische keten. Zo werken zij met Travelife aan het verduurzamen van accommodaties, waarbij het (onnodig) gebruik van water, elektriciteit en afval aandacht krijgt. Ook wordt op de bestemming samengewerkt met de lokale bevolking. Daarnaast nemen ANVR-reisondernemingen maatregelen als het gaat om het bestrijden van kindermisbruik binnen toerisme, hanteren zij regels om dierenwelzijn te bevorderen en gaan zij de strijd aan met plastic dat het milieu schaadt.

Oostdam: “Op alle terreinen, binnen en buiten de reissector, moeten we actie ondernemen om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Reizen is niet meer weg te denken uit onze samenleving, of het nu gaat om een business trip, familiebezoek of vakantie; daarom willen wij als ANVR op weg naar een duurzame toekomst in toerisme onze verantwoordelijkheid nemen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.