KNSB vindt in een paar dagen 400 nieuwe natuurijsmeesters

De oproep van de KNSB en Unox voor nieuwe natuurijsmeesters heeft sinds afgelopen vrijdag ruim 600 aanmeldingen opgeleverd. 400 ervan komen in aanmerking voor de cursus natuurijsmeester, die de schaatsbond in de komende maanden organiseert. Volgens de schaatsbond stromen de sollicitaties via de website nog altijd binnen.

Overrompeld

Rieks Poelman, hoofd Sectie Natuurijs van de KNSB en zelf natuurijsmeester, zegt ‘compleet overrompeld’ te zijn door zoveel belangstelling. “Het is vrijwilligerswerk, en het is best pittig. Zodra het gaat vriezen doen de 450 natuurijsverenigingen in het land een beroep op hun ijsmeesters. Die zijn overigens bij landijsbanen het hele jaar door al bezig om de boel te onderhouden. Maar als de vorst intreedt, gaan ijsmeesters direct aan slag om te zorgen voor een perfecte natuurijsbaan. Ja, dat kan ook wel ‘ns nachtwerk zijn.”

 

 

“We hebben aan de KNSB het idee voorgelegd om het vak van natuurijsmeester te borgen voor de toekomst. Daar is met deze nieuwe stroom enthousiaste ijsmeesters in spé een noodzakelijke basis voor gelegd”, zegt Liane Lens van Unox. “Door kennisuitwisseling zal innovatie worden gestimuleerd en willen wij het werk van de ijsmeesters verder kunnen professionaliseren”, vult Poelman aan.

IJsmeester Pauline: “Het gemeenschapsgevoel is ongekend bij een ijsvereniging”.

“Nieuwe ijsmeesters zorgen ervoor dat onze koek-en-zopie-cultuur in stand blijft. Dat gevoel van krakend ijs onder je schaatsen is onbeschrijfelijk en dat willen wij, als hét merk dat warm wordt van de winter, zo lang mogelijk behouden”, stelt Unox.

 

 

IJsmeester Pauline Van der Zant uit Leiderdorp kijkt uit naar de komst van haar nieuwe collega’s: “Het gemeenschapsgevoel is ongekend bij een ijsvereniging. Daar doe je het voor. Zo’n leuke sfeer, het is een ontmoetingsplek. De hele omgeving komt daar ook naartoe als er ijs ligt. Plotseling is het een drukte van jewelste. Uit het niets, maar alsof het nooit anders is geweest”.

Volgende maand al starten de cursussen die ervoor moeten zorgen dat Nederland straks goed beslagen ten ijs komt. Volgens de cursusleiders is er op een aantal plaatsen in het land nog plek. Aanmelden kan nog steeds.

 

 

 

 

 

Comments are closed.