Top 12 bijzondere winteractiviteiten in Fins Lapland

Volgens de voorspellingen van NASA is komende winter de beste winter in jaren om het Noorderlicht te spotten. Op naar Fins Lapland dus. Maar wat is er nog meer te doen? Hierbij de top 12 bijzondere winteractiviteiten in Fins Lapland.

1. Ice-floating, Ijsklimmen en ijskarten

Het leven van een zogenaamde ‘ice-floater’ is jaloersmakend. In een speciaal pak dobbert de ice-floater in een wak van het bevroren Ylläsjärvi meer. Gezicht naar de hemel, omringd door witte wildernis en doodse stilte. Na de drijfpartij stapt hij in een lekker warme rooksauna, dipt even in een hot tub en experimenteert vervolgens met het exotische winterzwemmen. Daarna staat een driegangen diner klaar in een pittoreske blokhut. Liever iets actievers? probeer dan eens ijsklimmen of ijskarten.

2. Sampo de ijsbreker

Sampo de ijsbreker ploetert al 30 jaar op de noordelijke Botnische Golf van Kemi in Fins Lapland. Sinds kort heeft Sampo een nieuwe bestemming gekregen: de vriendelijke kolos is omgetoverd tot cruiseschip. Bezoekers van de cruise krijgen een rondleiding, trotseren samen met Sampo de Arctische wateren en worden verrast met een smakelijke maaltijd. Het ijs is gebroken en Sampo kijkt uit naar een kennismaking.
 

ZIE OOK: Inspirerend filmpje Finland midnight sun

 

3. Cursus winterfotografie

Fins Lapland is fotogeniek, maar het vastleggen van de allermooiste sneeuwplaten vereist techniek en inzicht. Om er zeker van te zijn dat je mooie kiekjes mee naar huis neemt kun je een cursus winterfotografie volgen. Op sneeuwschoenen in de witte natuur leer je alle fotografiegeheimen van een gekwalificeerde instructeur, die zelfs prijswinnende kiekjes schiet met een doorsnee camera. Voor de liefhebbers is er ook een speciale Noorderlicht fotografiecursus.

4. Eten, dansen en overnachten in Snow Village

Bijna 200 kilometer boven de poolcirkel, in het westen van Finland en nabij Ylläs en Levi, ligt Snow Village. Een dorp dat bestaat uit knappe constructies gemaakt van sneeuw en ijs. In Snow Village kun je de nacht doorbrengen in het SnowHotel, dineren in de IceBar en dansen in de Igloo Disco waar drankjes worden geserveerd in glazen van ijs.

5. Trouwen in een sneeuwkapel

Ben je klaar voor de grote stap en is de winter je favoriete seizoen? In Fins Lapland kun je trouwen in een sneeuwkapel. De SnowChapel van Kemi is versierd met ijssculpturen. Huwelijken worden er voltrokken en bezegeld met een ring van ijs. Het diner vindt plaats in het SnowRestaurant, gevolgd door een huwelijksnacht in het SnowHotel. Koud is het er niet, dankzij de warme deken van liefde en geluk. Frisjes is het wel.

6. Drie landen in één minuut

Bezoek je Fins Lapland, pik dan ook meteen even de buurlanden mee. In minder dan één minuut wandel je van Finland naar Zweden, van Zweden naar Noorwegen en van Noorwegen weer terug naar Finland. Op ongeveer 15 minuten afstand van Kilpisjärvi dorp in Koltavuoma ligt het mooiste drielandenpunt van Scandinavië. Leuk om te zien en leuk voor het verhaal.
 

 

7. IJsvissen en King Crab Safari

Finland telt zo’n 188,000 meren en die meren zijn in de winter bevroren. Het water is helder, zuiver en zit bomvol vis, zoals zalmforel en witvis. IJsvissen is dan ook een populaire bezigheid. Ga je liever voor het grote werk, boek dan een King Crab Safari in de Arctische Oceaan. Een King Crab kan wel 15 kilo wegen en het vangen van deze monsters is een gegarandeerd avontuur.

8. Overnachten in glazen iglo’s

De nieuwste trots van Rovaniemi zijn de ‘Arctic Glass Igloos’. Deze bijzondere koepels zijn van alle gemakken voorzien, lekker warm en het glazen dak biedt eersterangs uitzicht op de magische sterrenhemel én het Noorderlicht. Een overnachting om nooit te vergeten en super romantisch.

9. Wandelen op de sneeuwschoen

Geloof het of niet, maar er zijn ook Finnen die de ski’s liever thuislaten en kiezen voor een lekkere wandeling. In de winter is dat niet altijd even makkelijk. Het ijs is glad en in het dikke pak sneeuw kun je soms helemaal verdwijnen. Daar is wat op gevonden: de sneeuwschoen. Dit schoeisel ziet er misschien niet direct hip uit, maar is lekker warm, makkelijk en veilig. Een sneeuwschoenwandeling is bijzonder ontspannen en goed voor je conditie.

10. Op jacht naar het Noorderlicht

Het Noorderlicht is overal in Fins Lapland te spotten. Dat kan vanuit de luie stoel, maar echte avonturiers gaan zodra het donker wordt op jacht naar het groene schijnsel. Onder begeleiding van een noorderlichtkenner. Dat kan per bus, op de sneeuwscooter, met een husky- of rendierslee, te paard of doodgewoon op de sneeuwschoen.

11. Overleven in de wildernis

Hoe overleef je in de Lapse wildernis? In Hetta kun je een speciale wilderniscursus volgen. Je leert dan vuur maken in de sneeuw, voedsel vinden en bereiden, navigeren en je leert hoe je warm kunt blijven in de ijskoude nacht. Wil je theorie in praktijk brengen, kies dan voor een meerdaagse safari op de sneeuwscooter of met een huskyslee. Echte diehards kiezen voor een zesdaagse hiking trip door het beeldschone, maar ruige Pallas-Yllästunturi National Park.

12. Ontspannen, herstellen en verjongen in Eriklinna

Eriklinna is een extravagante en luxueuze villa midden in de Lapse wildernis. Bij Eriklinna wordt de mens een met de natuur. Zweverig maar waar. Lichaam en geest kunnen er ontspannen, herstellen en zelfs verjongen. Er zijn yoga klasjes en retraites, massages en schoonheidsbehandelingen. Pure rust en stilte.

Comments are closed.