Filliers Distillery brengt oudste en meest exclusive graanjenever op de markt

De Fransen hebben hun cognac, de Russen hun vodka en de Schotten hun whisky. En wij? Wij hebben jenever! Jenever is dan ook iets typisch voor de ‘Lage Landen’; Nederland en België. Jenever komt bij velen als ‘volks’ over en kan niet aan het premium imago tippen van cognac, gin of whisky. Maar dit is niet terecht. De geschiedenis van jenever gaat tot 500 jaar terug en leest als een spannend boek. Een geschiedenis met vele ‘up & downs’, waarbij het drankje gelukkig altijd is blijven bestaan en waarin het Belgische Filliers, een familiale stokerij, al 140 jaar een belangrijke rol speelt.

Vijf premiums

In het voorjaar van 2018 (her)lanceerde Filliers Distillery maar liefst vijf premium Filliers Graangenevers. Gaande van zeer jong en helder fris (0 jaar oud) over een 8 jaar, 12 jaar, 17 jaar en zelfs een 21 jaar oude ‘Barrel Aged Genever’. Bij deze Filliers Genevers wordt het delicate distillaat nog een aantal jaren op eikenhouten vaten afgerijpt.

Het resultaat is een verfijnde, zachte maar bovenal smaakvolle alcohol met enerzijds de subtiele smaak van granen en hout tannines, zo eigen aan whisky, en anderzijds het verfrissende van gin. Je kan dus gerust stellen dat deze graangenevers het beste van whisky en gin combineren. Van Gold, Double Gold tot Platinum, de Filliers Barrel Aged Genevers weten al elk jaar de hoogste erkenningen in de wacht te slepen op prestigieuze internationale spirit wedstrijden.

 

Lees ook dit artikel: De 37 uur van fort Eben-Emael

 

Vandaag gaat de Belgische stokerij nog een stapje verder en brengen ze, in de nasleep van hun 140ste verjaardag, een 30 jaar oude Barrel Aged Genever uit. Gemaakt uit het fijnste rogge, mais en mout en gedistilleerd in traditionele koperen stookinstallaties, verdween de genever op eikenhouten vaten om vandaag, 30 jaar later, opnieuw het daglicht te zien.

 

 

Tijd brengt niet alleen raad, maar in dit geval vooral ook heel veel smaak. Deze genever is zijdezacht met de ronde en zachte toetsen van vanille en karamel en een subtiele hint van marsepein. De typische smaken die je bekomt door het gebruik van Amerikaanse eikenhouten vaten. De zoetheid wordt perfect in balans gehouden door een lichte pepertoets en toetsen van zwarte chocolade en koffie.

360 flessen, meer zijn er niet. Elke fles is op zijn beurt verpakt in een prachtige box met twee kristallen tastingglazen. Want de oudste en exclusiefste genever in zijn soort, dat verdient een stijlvolle verpakking. Ook deze flessen zullen, net als de andere flessen uit de Barrel Aged Range, snel hun weg vinden naar de bars van hippe cocktailzaken en gastronomische restaurants.

 

 

 

 

 

Comments are closed.