Hier kun je deze herfstvakantie goedkoop tanken

Al vóór het begin van de herfstvakantie in Nederland was het duidelijk dat de benzineprijzen sterk stegen. Intussen heeft de dieselprijs een recordniveau bereikt en nadert ook de benzineprijs een hoogtepunt. Vakantiegangers die momenteel met de auto of een huurauto door Europa reizen, moeten diep in de buidel tasten voor brandstof.

Maar hoeveel kost het om in Nederland en de andere Europese landen te tanken? De prijsvergelijking van de zoekmachine voor vakantiehuizen Holidu laat zien waar reizigers in andere Europese landen goedkoop kunnen tanken en waar het duur is.

Gemiddelde brandstofprijzen in Europa

Als je met de auto of een huurauto reist, moet je rekening houden met forse dieselprijzen in Nederland, Zwitserland en België. Nederland voert de lijst aan met een gemiddelde prijs per liter van €1,59. Het wordt gevolgd door Zwitserland (€1,58) en Denemarken en België met relatief hoge prijzen per liter diesel (€1,57). Duitsland bevindt zich in de middenmoot wat de prijs van dieselbrandstof betreft (€1,39). In Nederland moeten niet alleen diesel-, maar ook benzinerijders zich schrap zetten voor torenhoge kosten, want een liter benzine kost momenteel gemiddeld €1,97. Ook in andere EU-landen moeten automobilisten diep in de buidel tasten voor benzine -de prijzen bedragen momenteel €1,80 in Denemarken en €1,74 in het zonnige Portugal. Buurland Duitsland zit met €1,74 ook in de bovenste prijsklasse, terwijl je in België voor een liter benzine momenteel €1,61 betaalt.

In sommige Europese landen zijn de brandstofprijzen nog betaalbaar. Slowakije en Polen zitten onder de grens van €1,30 voor zowel diesel als benzine. In de middenmoot zitten landen als Spanje, Oostenrijk en Kroatië met prijzen tussen €1,26 en €1,45 voor brandstof.

 

 

Huurauto’s zijn duurder geworden

Billiger-mietwagen.de, Duitslands marktleider en grootste prijsvergelijker voor autoverhuur, noteert de meest opvallende prijsstijging voor Spanje, waar een huurauto nu gemiddeld €33,50 per dag kost in plaats van €17,90 (2019) – een stijging van 87%. Ook in Italië slaat de prijs van een huurauto hard toe, met een stijging van 83%. Autoverhuurders in Duitsland moeten rekening houden met prijzen die gemiddeld 50% hoger liggen. Over het geheel genomen ligt het prijspeil 40% hoger dan vorig jaar.

Huur je auto op Schiphol

Ook de prijzen van vakantiehuizen stijgen

Volgens Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, zijn de prijzen voor accommodaties in Nederland in de herfst gemiddeld met 14,5% gestegen in vergelijking met het corona-vrije jaar 2019. In Spanje bedraagt de prijsstijging voor vakantiehuizen over het hele land gezien 20%, maar op populair vakantie-eiland Mallorca is dat slechts 8%.
Wie in de herfst op vakantie gaat, bespaart aanzienlijk in vergelijking met de zomer. In Nederland kost een vakantieverblijf gemiddeld 18% minder dan in augustus. Ook in het buitenland dalen de prijzen in het laagseizoen aanzienlijk: in Italië zijn accommodaties 32% goedkoper, in Spanje 17% en in het naburige Duitsland 50%.

Tips voor het tanken

Billiger-mietwagen.de en Holidu onthullen een aantal tips waarmee vakantiegangers voor en tijdens hun reis geld kunnen besparen op brandstof. “Met slechts een paar handigheidjes is het extra eenvoudig om het brandstofverbruik te verminderen,” legt Heike Müller van Holidu uit. “Dat is niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu, want het verkeer draagt in belangrijke mate bij aan het broeikaseffect.”

  • 1. Huurauto met eerlijke brandstofregeling: al bij het boeken van een huurauto kun je je beschermen tegen extra kosten met de juiste brandstofregeling. Een goed brandstofbeleid is meestal het goedkoopst. Het principe is heel eenvoudig: je haalt de huurauto op met een volle tank en brengt hem terug met hetzelfde niveau. De laatste rit voor het inleveren van de huurauto moet altijd naar het benzinestation zijn. Vergeet niet de tank vol te gooien voordat je het voertuig terugbrengt, anders kan het verhuurbedrijf je niet alleen de ontbrekende brandstof, maar ook servicekosten in rekening brengen. Let daarom goed op welke tankregeling je hebt gekozen en dat dit ook in het contract ter plaatse wordt vastgelegd. Haal ook een bonnetje bij het benzinestation voor documentatiedoeleinden.
  • 2. Vertalingen voor de namen van de brandstof: Zoek van tevoren uit hoe benzine, diesel en andere brandstoffen in de plaatselijke taal worden genoemd. Zo voorkom je niet alleen onnodige kosten, maar ook kapotte tanks.
  • 3. Plan je reisroute slim: soms zijn de prijsverschillen bij benzinestations in twee buurlanden ronduit beangstigend. Informeer naar de benzineprijzen voordat je de landsgrenzen oversteekt. Moet je vertrekken met een volle tank of kun je beter ter plaatse goedkoop tanken? Het is ook beter om niet te tanken op snelwegen!
  • 4. Gebruik apps: er zijn veel handige apps waarmee je de benzineprijzen van tevoren kunt checken. Je kunt zien welk tankstation langs je dagelijkse route de goedkoopste brandstof biedt.
  • 5. Betaalmiddelen: In sommige landen maakt het echt verschil of je met de kaart of contant afrekent. In de VS bijvoorbeeld is de brandstof op veel plaatsen goedkoper als je contant betaalt.

Methode

De diesel- en benzineprijzen werden vastgesteld door de Duitse automobielclub ADAC en de websites benzinpreis-aktuell.de en globalpetrolprices.com. Daartoe werden de gemiddelde prijzen voor diesel en benzine per liter berekend (per 18.10.2021).

 

 

De gegevens voor de prijzen van huurauto’s en vakantiehuisjes zijn op 01.10.2021 verzameld uit de databases van Holidu en billiger-mietwagen.de. De reisperiode tussen 01.10. en 07.11.2021 werd in aanmerking genomen. Voor de prijsanalyse werd uitgegaan van de mediane prijs van vakantiewoningen en -appartementen. De zoekmachine voor vakantiehuizen Holidu verzamelt meer dan 15 miljoen vakantiehuizen en vakantiewoningen van meer dan 1.500 reserveringsportalen en registreert meer dan 30 miljoen bezoekers per maand. De analyse van billiger-mietwagen.de is gebaseerd op boekingen met 1,3 miljoen huurauto dagen van 2019 en 2021.

 

 

 

 

 

Comments are closed.