Kossmanndejong ontwerpt bezoekerservaring Nederlands paviljoen op Expo 2020 Dubai

DUBAI – Op 1 oktober 2021 is de Wereldexpo 2020 in Dubai geopend, na een jaar uitstel door Corona. Dit is voor het eerst dat dit fameuze mondiale event in de MEASA regio (Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Azië) wordt gehouden.

Consortium

Het concept waarmee Nederland zich op dit mondiale event gaat presenteren is ontwikkeld door een consortium bestaande uit V8 Architects, Kossmanndejong, Witteveen+Bos en Expomobilia. Het paviljoen is een revolutionaire klimaat-machine die water uit lucht destilleert, energie opwekt en voedsel kweekt in de woestijn. Het project is bekroond met de Most Sustainable Construction of the Year Award.

 

 

Hoe kunnen we het laten regenen in de woestijn? Dat is een van de vragen die dit paviljoen beantwoordt. Iedere dag oogst het gebouw 800 liter water uit de woestijnlucht. Hoe kun je de al aanwezige natuurlijke elementen benutten om in voedsel te voorzien? Kossmanndejong ontwikkelde een multisensorische ervaring waar bezoekers de innovativiteit en ambities van Nederland aan den lijve kunnen ondervinden. Want in het paviljoen regent het verhalen.

 

 

Het paviljoen is een miniatuurwereld met een eigen kringloop – het is een biotoop. Een tijdelijk, circulair klimaatsysteem dat kan bestaan door een combinatie van unieke innovaties. Het paviljoen is een showcase, die op kleine schaal laat zien hoe de complexe thematiek van waterschaarste, de energietransitie en voedseltekort beantwoord kan worden. Want alleen samen kunnen innovaties voor water, energie en voedsel de Sustainable Development Goals van de VN behalen. Zo wordt het paviljoen een platform dat de wereld moet inspireren tot verandering.

Theatrale fabriek

De bezoekerservaring bouwt voort op de fabrieksmetafoor van de architectuur van het paviljoen kracht bij. Alles ademt de sfeer van een frisse toekomstindustrie. Er is een controlekamer met monitoren en er zijn oranje karren en kruiwagens die fungeren als mobiele paraplubakken. Op de hellingbanen hoor je geluiden van staal en van Nederlandse innovaties, zoals de ‘swoosh’ van de wieken van een windmolen en binnen doen de nevelpufjes van de adiabatische koeling denken aan een stoommachine. De hosts dragen blauwe overalls alsof zij de arbeiders zijn die deze fabriek draaiend houden.

Een zintuiglijke ervaring

Het paviljoen zoekt contrasten op met de Expo omgeving en de woestijn: de verkoelende regen binnen versus de brandende zon buiten, een vruchtbare omgeving binnen, versus het droge stoffige zand van deze regio. Een bezoek aan de biotoop is een intense, zintuiglijke ervaring. Op hellingbanen worden bezoekers nieuwsgierig gemaakt met tot de verbeelding sprekende geluiden, die zowel iets zeggen over de fabriek die ze betreden als over Nederland. Het roestige staal vraagt erom aangeraakt te worden en terwijl je naar beneden loopt, wordt het geleidelijk steeds frisser totdat je helemaal beneden in het donkere, aangenaam koele binnenste van de machine belandt. In de centrale kegelvormige hoge silo ruik je de oesterzwammen en na het audiovisuele spektakel van de hoofdshow mogen bezoekers kiemplantjes proeven. Op weg naar buiten laat de geurinstallatie van Birthe Leemeijer je de Nederlandse polder ruiken.

Het regent verhalen

Na een introductie op het centrale thema ‘uniting water, energy and food’ in de controlekamer, bouwt het narratief in de centrale silo verder op naar een hoogtepunt in de vorm van een multimediale ervaring die Kossmanndejong samen met BIND film ontwikkeld heeft. Op witte paraplu’s wordt een wonderlijke reis geprojecteerd langs de slimme innovaties van het paviljoen. De climax van het verhaal is een wonderbaarlijke regenval die plotseling vanuit 18 meter hoogte naar beneden klettert. Door dit wow-moment komt het verhaal voorbij het cognitieve en dringt bij de bezoekers door tot een diepere emotionele laag. Je snapt het verhaal niet alleen, je voelt het ook echt. De combinatie van theatraal licht en indringende muziek maakt het tot een inspirerende ervaring die optimistisch stemt over de toekomst.

Een logistieke machine

Het paviljoen is ook een logistieke machine. Op een expo is zoveel te zien dat bezoekers gebaat zijn bij een compacte en efficiënte ervaring, weet KDJ uit hun eerdere ervaring van het Urbanian Pavilion voor Expo Shanghai in 2010. Om die reden is voor het Nederlandse paviljoen gekozen voor een heldere lineaire bezoekers reis. In alle tumult is het prettig als je je even helemaal kunt laten meevoeren in deze wonderbaarlijke belevenis.

 

 

 

 

 

Comments are closed.