Dit zijn de mooiste vuurtorens aan de Franse Atlantische Kust

De vuurtoren van Cordouan – gelegen in de monding van de Gironde in de Atlantische Oceaan – is een van de vijf locaties die in juli 2021 door UNESCO als werelderfgoed zijn aangewezen.

De “koning der vuurtorens”, zoals het baken van de Gironde ook wel wordt genoemd, is slechts één van de vele oriëntatiepunten die in de loop der eeuwen aan de Atlantische kust van Frankrijk zijn verrezen.

Fotografen

Als gewild object voor fotografen, museum of uitkijkpunt stralen deze zes vuurtorens aan de Atlantische kust van Frankrijk ook vandaag de dag nog steeds veel charme uit, ook al vervullen sommige ervan hun eigenlijke navigatietaak al sinds lange tijd niet meer.

 

 

Al 400 jaar het schepen veilig door de grootste riviermonding van Europa. De “Phare de Cordouan” staat sinds juli 2021 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Zelfs per boot aankomen is een onvergetelijke ervaring, want de toren staat op een rotsplateau in de Atlantische Oceaan. De oudste vuurtoren van Europa die op zee is gebouwd en nog steeds in bedrijf is, dateert uit 1611.

Hij is gebouwd naar de beroemde lichttorens uit de oudheid en diende de Franse monarchie als een symbool van macht. Vandaag de dag wordt het beschouwd als een architectonisch meesterwerk en straalt het nog steeds in “koninklijke” luister: met een eigen flat en een kapel voor de koning en prachtige ramen.

 

 

Gebouwd in 1972 en 17 meter hoog is de “Phare de Grosse Terre” in de Vendée een van de laatste grote vuurtorens die in Frankrijk zijn gebouwd. Het diende vroeger als oriëntatiehulp voor zeelieden: het markeerde niet alleen de toegang tot de haven van Saint-Gilles-Croix-de-Vie, maar waarschuwde ook voor de rotsachtige kustlijn die kenmerkend is voor dit deel van de Vendée.

Vuurtoren van Contis

De vuurtoren in het dorpje Contis Plage werd in 1862 gebouwd op bevel van Napoléon III. In die tijd was hij helemaal wit, maar vandaag valt niet alleen zijn 38 meter hoogte op. Ook de zwarte, spiraalvormige verf maakt de vuurtoren van Contis, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Mimizan, tot een absolute blikvanger. De enige vuurtoren van het departement Les Landes ontsnapte in 1944 ternauwernood aan de ondergang, maar is tegenwoordig opnieuw opengesteld voor het publiek.

Op Cap Hainsait – 73 meter boven de zeespiegel – troont de witte vuurtoren van Biarritz. Met zijn 44 meter hoogte markeert de vuurtoren de grens van de twee zuidelijkste departementen van de Franse Atlantische kust: Les Landes met zijn zandstranden in het noorden en de rotsachtige kust van Frans Baskenland in het zuiden. Wie de 248 treden beklimt, kan rekenen op een spectaculair panoramisch uitzicht over de oceaan, de kust en de Pyreneeën.

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

Ten noorden van het eiland Noirmoutier strekt de landtong van Saint Gildas zich uit in de Atlantische Oceaan. De vuurtoren, gebouwd in 1861, markeert de zuidelijke toegang tot de monding van de Loire. In de 19e eeuw diende de 12 meter hoge mast op deze plaats voor het houden van toezicht op de kust en de communicatie.Tegenwoordig herbergt de vuurtoren een museum dat de ontwikkeling en de geschiedenis van de maritieme communicatie schetst en verhaalt over de scheepsongelukken die hier gedurende de geschiedenis hebben plaatsgevonden.

photo du semaphore de la pointe saint Gildas

Met zijn 57 meter is de Phare des Baleines een van de hoogste vuurtorens van Frankrijk. Maar de reus, voltooid in 1854, is ook moeilijk te overtreffen in termen van lichtsterkte: zijn bereik is 50 kilometer. De “Grand Phare” deelt de meest westelijke flank van Ile-de-Ré met zijn oudere maar veel kleinere broer, die in de 17e eeuw werd gebouwd in opdracht van Colbert – minister van Financiën onder de “Zonnekoning” Lodewijk XIV. 257 treden leiden naar een uitkijkplatform met een panoramisch uitzicht over de zee, de bossen, de moeraslanden en het eiland.

 

 

 

 

 

Comments are closed.