Zes speciale ontmoetingen aan de Franse Atlantische Kust

Zes fascinerende persoonlijkheden geven kleur aan de kust tussen La Baule en Hendaye. In November 2020 start Damien Sequin als eerste para-zeiler aan de Vendée Globe, ’s werelds zwaarste solozeilwedstrijd. In Loire-Atlantique worden er messen gemaakt met het hout van de veeneik en in Mimizan – in Les Landes – weet Richard Sanchez niet alleen wat goed is voor de natuur, maar ook voor veel plezier zorgt.

Alleen de wereld rond

Wanneer het startschot voor de Vendée Globe op 8 november 2020 om 13.02 uur in Les Sables-d’Olonne wordt gegeven, zijn alle ogen gericht op de Franse zeiler Damien Seguin. Hij is de eerste zeiler met een fysieke handicap die de uitdaging van ’s werelds zwaarste solozeilwedstrijd aangaat. De Vendée Globe voert rond de wereld vanaf de Franse Atlantische kust en langs de Zuidelijke Oceaan dwars door het gebied van de door zeilers gevreesde Roaring Forties – tussen 40 en 50 graden zuiderbreedte. De non-stop regatta vindt om de 4 jaar plaats; het begin- en eindpunt is altijd de kustplaats in de Vendée.

 

 

Messensmid van klasse

Jean-Henri Pagnon is een messensmid. Hij maakt de messen in zijn JHP atelier in Saint-André-des-Eaux in het natuurpark La Brière. Voor de heften gebruikt hij het hout van eeuwenoude eiken die in de moerasgebieden van de regio zijn gefossiliseerd door de werking van water, turf en silica en die door Pagnon en zijn metgezellen zelf zijn teruggevonden. Zowel het bijzondere hout als de messen zelf dragen de naam Morta. Een breed scala aan verschillende soorten messen worden in de JHP studio met de hand gemaakt van hoogwaardige materialen.

Sterke zeemansverhalen

Richard Luydlin kent ze allemaal: de verhalen over de hutten op palen op het wad in de baai van Arcachon. De eerste werd geschreven in 1883 op een zandbank in de directe omgeving van een oesterpark. Het vrije uitzicht vanuit de hutten maakte het mogelijk om de waardevolle oesters bij eb en vloed in de gaten te houden waardoor een mogeljike diefstal in de kiem gesmoord kon worden. Met zijn traditionele schepen, gebouwd op de scheepswerf van Debord in Gujan-Mestras, neemt de voormalige matroos Richard de bezoekers mee naar het wad, het beschermde Ile aux Oiseaux, het schiereiland Cap Ferret en de zandbanken.

Natuurbehoud op wielen

Met het initiatief Big Up Cyclean is Richard Sanchez verantwoordelijk voor een creatief project ter bescherming van de natuur. Tijdens anderhalf uur durende e-bike tochten wordt het landschap opgeruimd. De afval wordt op de fietskarren geladen en de deelnemers worden tijdens de tocht bewust gemaakt van de vervuiling van de zee. Het doel van het project, is om de impact op het ecosysteem te verminderen, bijvoorbeeld door de broedplaatsen van zeevogels te beschermen en behouden. Het afval wordt vervolgens gerecycled of – in de geest van upcycling – omgezet in kunstobjecten. Als lid van het toeristenbureau van Mimizan en eigenaar van Cyclo’Land, een fietsverhuurbedrijf, kent Richard het gebied op zijn duimpje.

Grappig familie-erfgoed

Het Ile de Ré is de thuisbasis van Régis Léau. Zijn passie geldt niet alleen voor het schilderachtige Atlantische eiland met zijn witte huizen met groene luiken, maar vooral voor de Poitou-ezels. Régis heeft zich toegelegd op het fokken en houden van het bedreigde grote ezelsras en zet sinds 1998 de traditie voort die al vanaf het midden van de 19e eeuw door de familie Léau in ere wordt gehouden. Sinds 2001 grazen de dieren, die als een symbool van het eiland worden beschouwd, weer langs de wallen van Saint-Martin de Ré. Onder de naam “Ane en Culotte” produceert en verkoopt Régis ook producten zoals ezelinnenmelk, waarvan in samenwerking met een lokaal bedrijf heerlijke zeep wordt gemaakt.

 

 

Koningin van de golven

Amandine Sanchez, geboren in Bayonne, bracht haar vaardigheden en een perfecte golf naar de top van de beste surfers in Frankrijk in 2009: in Lacanau, niet ver van haar huis, won ze de Franse surfkampioenschappen. In haar workshops (où) combineert ze yoga met surfen, want alleen met volle concentratie en geloof in haar eigen kunnen kan ze de golven van de Atlantische Oceaan veroveren op de befaamde en wereldberoemde surfplekken van Frans Baskenland, zoals Anglet, Belharra, Avalanche of Bidart.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.