7x de mooiste moderne architectuur in Tsjechië

Tsjechië is niet alleen een land met middeleeuwse kastelen en eeuwenoude monumenten. De afgelopen jaren zijn er ook nieuwe constructies geboren die opvallend in het landschap staan en een blik gegeven op moderne architectuur in Tsjechië. Deze zeven gebouwen zijn het meest eigenzinnig.

1. Het glazen huis van Lasvit in Nový Bor

Bij een bezoek aan de glasfabriek Nový Bor in Noord-Bohemen is het nieuwe hoofdkantoor van LASVIT een must-see. Het nieuwe kantoor is geïnspireerd op de glasblaastraditie van de regio en is gevestigd in historische gebouwen waar destijds de glasblazerij in was gevestigd. Het architectenbureau Ov-a heeft traditie en innovatie gecombineerd en heeft beide historische locaties zorgvuldig gerestaureerd. Eén van de gebouwen is volledig bekleed met glastegels die LASVIT speciaal heeft ontwikkeld. De bedekking is geïnspireerd op de leistenen dakspanen die van oudsher worden gebruikt voor gebouwen in het hele Česká Lípa-district.

2. Náplavka’s “ogen”

Náplavka, een echte Praagse plaats van leven, gelegen aan de oevers van de Moldau, heeft een architecturale rehabilitatie ondergaan met de bouw van 20 gewelven binnen de riviermuur. Deze voormalige 19e-eeuwse opslagplaatsen zijn omgebouwd tot cafés, werkplaatsen, galerijen en sociaal-culturele plaatsen. Van deze gewelven die in de muur zijn ingebed, zijn er zes, gelegen aan de dokken van Rašín, toegankelijk via elliptische draairamen van organisch glas met een dikte van 7 cm en een diameter van 5,5 m, waardoor ze de grootste ter wereld zijn!

3. De uitkijktoren van Velká Deštná

Op de top van de hoogste berg in het Adelaarsgebergte staat een uitkijktoren die een uitzonderlijk panoramisch uitzicht biedt over de regio Rychnov en daarbuiten. Deze stalen toren compleet met houtwerk is uniek in zijn soort en is 19 meter hoog. Het lokale klimaat, met frequente regen en wind, was de belangrijkste inspiratiebron voor deze constructie. De transparantie of de nabijheid van de verschillende muren varieert voortdurend, afhankelijk van de kijkhoek, wat de snelle veranderingen in het lokale weer moet weergeven.

4. De multifunctionele zaal van het kunstcentrum DOX

In 2018 breidde het DOX Centre for Contemporary Art in Praag uit met de toevoeging van de multifunctionele hal DOX +, een ultramoderne faciliteit ontworpen door de architectuurstudio Petr Hájek Architekti. Deze constructie bestaat uit twee onafhankelijke gebouwen: De eerste, met een schuin dak, herbergt een polyvalente ruimte met een podium ontworpen voor dans, muziek, entertainment. De tweede is bedoeld voor repetities en trainingen. Deze gebouwen vertegenwoordigen een zeer mooi voorbeeld van hedendaagse architectuur en werden gebouwd met behulp van een spel van materialen: Gewatteerde stof voor de buitengevel en onbewerkt beton aan de binnenkant.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

5. Pavlov archeopark

De archeologische vindplaats Pavlov en Dolní Věstonice, gelegen in Moravië, herbergt de overblijfselen van jachtdorpen uit het paleolithische tijdperk, meer dan 30.000 jaar geleden. Het museum heeft een uniek verzonken gebouw dat ondergronds is verborgen. Bekroond met de prestigieuze prijs “Gebouw van het Jaar 2016”, moest het ontwerp één worden met de lagen van originele ontdekkingen. De trechtervormige ingang biedt een prachtig panoramisch uitzicht op het kasteel van Děvičky en de stuwmeren van Nové Mlýny.

 

 

6. Kasteel Helfštýn

Kasteel Helfštýn ligt oosten van de Moravische stad Olomouc. Door veiligheidsredenen konden de ruïnes van het renaissancepaleis geen bezoekers meer ontvangen en werd een uitgebreide renovatie uitgevoerd. Het oorspronkelijke gebouw werd aangevuld met hedendaagse architectuur, waarbij de nadruk lag op zowel bruikbaarheid als esthetiek. Voor de constructie van deze nieuwe elementen zijn drie basismaterialen gebruikt: Glas voor het dak, staal voor de balken, trappen en loopbruggen en gepolijst beton voor de paden op de begane grond. Een uniek en samenhangend architectonisch resultaat dat oude en nieuwe elementen succesvol vermengt.

7. De Lahofer-wijngaard

In het hart van het wijngebied van Zuid-Moravië valt de Lahofer-wijngaard op met zijn nieuwe gebouw ontworpen door het architectenbureau Chubik + Kristof. Gelegen in het midden van 420 hectare wijngaarden, is deze constructie van beton, glas en hout een zeer mooi voorbeeld van hedendaagse architectuur. Met een oppervlakte van bijna 3.900 m2 is dit gebouw verdeeld in drie delen: Een administratieve vleugel, een vleugel gewijd aan de wijnbereiding en een derde die het publiek verwelkomt voor rondleidingen en proeverijen.

 

 

De originaliteit van het golvende dak, dat kan worden omgevormd tot een amfitheater, maakt deel uit van de originaliteit en uniciteit van deze architecturale creatie, die één hoofddoel had namelijk opgaan in het wijngaardlandschap.

Benieuwd naar meer mooie plekken in Tsjechië? Ontdek ze hier.

 

 

 

 

 

Comments are closed.