Dit zijn de plekken waar je heen moet in Tsjechië

Op zoek naar een bestemming met veel mooie natuur en pittoreske steden die nog redelijk onontdekt zijn. Dan is Tsjechië het overwegen waard. Dit Centraal-Europese land ligt minder ver dan je zou denken en is uitstekend bereikbaar. Na 900 kilometer rijden of vijf kwartier vliegen ben je er al. Benieuwd wat je in Tsjechië allemaal kunt zien en doen. Laat je inspireren door deze top tien van leukste bestemmingen voor dit jaar.

1. Maak een culinaire reis in Praag

Praag is één van de mooiste Europese hoofdsteden. Slenterend door de kronkelige straatjes kan je genieten van prachtige historische gebouwen, maar wist je dat Praag ook een foodwalhalla is. In de stad zijn boerenmarkten, gezellige bars, knusse lunchrooms, eigenaardige cocktailbars en chique restaurants. Schuif aan tafel (of een bierbank) en proef één van de traditionele Tsjechische gerechten of geniet van de internationale keuken. Vegetarisch? Geen probleem. Praag staat in de top 10 van meest vegan-vriendelijkste steden ter wereld. Een aanrader is om een food- of biertour te doen. Zo kom je op plekjes waar je als toerist niet zo snel zou komen en je leert leuke feitjes over de Tsjechische (eet en drink) cultuur. Mocht je al eerder in Praag zijn geweest, ontdek dan de wijken Vinohrady, Karlín en Holašovice. Deze wijken zijn nu helemaal hot, ook hier kun je genoeg culinaire hotspots vinden.

 

 

2. Kastelen en zandsteenrotsen in Kokořinsko

Ontsnap aan de drukte van Praag en geniet van de rust en ruimte in één van de vele natuurparken van Tsjechië. Op slechts een uurtje rijden van Praag ligt het natuurpark Kokořin. Dit glooiende landschap met bossen, kristalheldere meren, sprookjesachtige ruïnes en zandsteenrotsen is ideaal voor een mooie fiets- of wandeltocht. Hoog boven de bossen torent het Kokořín-kasteel uit. Het kasteel met haar cilindervormige toren werd beschouwd als één van de “vervloekte kastelen” en was vaak een toevluchtsoord voor rovers.
foto Renner

3. Geniet van een ultieme bierbelevenis

Tsjechië is het land van bier en dat merk je. Tsjechen drinken ca. 143 liter bier per persoon, kinderen meegerekend. Ze staan hiermee op de eerste plek van grootste bierdrinkers ter wereld! Bier wordt ook wel het vloeibare brood van de Tsjechen genoemd. In elk restaurant kun je een halve liter pils krijgen, met als bekendste merk Pilsner Urquel. Deze pils komt uit de stad Pilsen, de plek waar ook het recept voor pils is ontstaan. De Pilsner Urquel brouwerij kan je bezoeken, maar nog leuker is om je onder te dompelen in het gerstenat. Op verschillende plekken in Tsjechië kun je een bierspa doen. Ontspannen in een bad vol heerlijk warm bier met een halve liter bier in je hand. De ultieme wens van bierliefhebbers!

Bierspa

 

 

4. Herbeleef de renaissance in Český Krumlov

Van 21 t/m 23 juni vormt het Zuid-Boheemse stadje Český Krumlov het decor voor het jaarlijkse evenement Five-Petalled Rose Celebrations. De stad gaat terug naar de tijd, toen de familie Rožmberk, het voor het zeggen had. In elke straat en op elke hoek zijn ridders, historische markten, vrouwen in prachtige jurken en hoor je middeleeuwse muziek. Het hoogtepunt van het festival is de spectaculaire optocht. Tijdens de optocht paradeert de familie Rožmberk door de straten begeleidt met ridders te paard en gracieuze hofdames. 

5. Terug naar de middeleeuwen in de zilverstad Kutná Hora

In hetzelfde weekend, 22 en 23 juni, vindt in Kutná Hora een ander historisch festival plaats. The Royal Silvering of Kutná Hora is een groot evenement waarbij de gehele stad in middeleeuwse sferen is, specifiek de 15e eeuw toen de laatste Luxemburgs op de Boheemse troon zaten. Kutná Hora was in die tijd na Praag de belangrijkste stad vanwege de zilvermijn. Tientallen acteurs maken van het evenement een waar spektakel, waarbij de Boheemse koning Václas IV met zijn echtgenote Žofia van Beieren de belangrijkste personen zijn. Op het programma staan theatervoorstellingen, toernooien en je kunt speciale gerechten proeven uit die tijd.

Het Kasteel Kutna Hora. Foto van Libor Svácek. ©CzechTourism

Het Kasteel Kutna Hora.

6. Ontdek het Boheemse Woud te voet

Feeërieke bossen, sprookjesachtige valleien en mysterieuze veenmoerassen. In het zuiden van Tsjechië ligt het natuurpark Boheemse Woud ofwel nationaal park Šumava. Het is het grootste natuurgebied van Tsjechië en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het middelgebergte is één van de bosrijkste gebieden van Centraal-Bohemen. Je kunt hier genieten van de stilte, frisse berglucht en de vele wandelroutes. In 2018 is een nieuw wandeltraject geopend en deze voert voor een groot gedeelte door het Boheemse Woud. De Zlatá Stezka, ook wel bekend als Goldsteig, is een wandelroute van maar liefst 600 kilometer en is verbonden met andere wandelpaden in Tsjechië en Duitsland. Hierdoor is het mogelijk om mooie eendaagse en meerdaagse tochten te maken.

foto-dagmar-veselkova

Boheemse Woud

7. Ga cultuur opsnuiven in Olomouc

Dankzij haar gunstige ligging en de eeuwenoude universiteit was de stad Olomouc altijd al één van de belangrijkste steden in het Koninkrijk Bohemen. Tot 1640 was Olomouc de hoofdstad van Moravië, totdat Brno deze positie innam. Wie door het centrum loopt, kan nog steeds de rijkdom ervaren. Het historische hart van Olomouc staat op de Werelderfgoedlijst en is na Praag de tweede belangrijkste monumentenzone van Tsjechië. De kolom van de heilige drie-eenheid is het bekendste monument, maar ook de St. Wenceslas kathedraal en de bedevaartsplek Svatý Kopeček zijn een bezoekje waard. Naast prachtige barokke en gotische monumenten zijn er in de stad gezellige brouwerijen, wijnbars en restaurants. Wat je absoluut moet proeven is de stinkkaas tvarůžky, een lokale specialiteit.
foto-libor-svacek

8. Reis langs het IJzeren Gordijn

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat het IJzeren Gordijn viel. Meer dan veertig jaar was de grens van Tsjechië zwaar bewaakt. Tegenwoordig kun je de grens eenvoudig passeren en is er zelfs een fietsroute die de voormalige grens volgt. De eurovelo 13 is een internationale fietsroute die langs de vroegere grens voert. Door de jarenlange afwezigheid van menselijke activiteiten zijn er ongerepte natuurgebieden ontstaan langs de grens, zoals het natuurgebied Boheems Canada en Podevyjí NP in Tsjechië. Op sommige plekken zie je restanten van het verleden. In Bučina in Zuid-Bohemen en in Čížov in Zuid-Moravië is een replica van het IJzeren Gordijn.

9. Moedig racers aan in Brno

Begin augustus vindt op het Automodrom Circuit in Brno lands grootste en meest prestigieuze motorevenement plaats. De Brno Grand Prix (2-4 augustus) is onderdeel van de Road Racing Motorcycle World Championships (MotoGP). Het trekt jaarlijks een kwart miljoen fans van over de hele wereld. Dit evenement wordt al sinds 1950 georganiseerd. Je kunt het evenement uitstekend combineren met een stedentrip Brno. Bezoek kasteel Špilberk, de ondergrondse tunnels, het bizarre ossuarium, duik in een bunker voor een biertje of laat je verrassen in één van de cocktailbars.

10. Vier het wijnseizoen

September is de maand van de wijnoogst, dit gaat gepaard met gezellige wijnfestivals. Vooral in de regio Zuid-Moravië vloeit de wijn rijkelijk. Het is dé wijnregio van Tsjechië. Elk weekend in september is hier wel ergens een wijnfestival. Je kunt naar het wijnfeest Znojmo Historical Vintage (13–15 september) gaan, waar een historische parade is, of bezoek het meest populaire festival Pálava Vintage in Mikulov (6–8 september). Ook in de buurt van Praag kan je genieten van wijn. In de stad Mělník wordt van 20 tot 22 september Mělník Vintage gevierd.
foto-david-marvan

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.