Stabieler en warmer weer op komst in Centraal- en West-Europa

In West- en Centraal-Europa is het voorlopig nog wisselvallig. Na het weekend neemt de kans op droger en warmer weer toe. In het zuidoosten van Europa is het ronduit heet met regionaal meer dan 40 graden. Het wordt geleidelijk iets koeler, maar van aangenaam zomerweer is in deze regio geen sprake. In grote delen van Portugal, Spanje en Italië is het juist wel goed toeven voor vakantiegangers met veel zon en ongeveer 30 graden.

Dichtbij huis

Vakantiegangers die relatief dicht bij huis blijven, moeten de komende dagen nog even door de zure appel heen bijten. Het weerbeeld staat tot en met het weekend in het teken van wisselvallig zomerweer. Vanaf de Atlantische Oceaan trekken geregeld gebieden met buien over en soms kan het flink plenzen. Toch komt het niet de hele dag met bakken uit de lucht en vooral de ochtend verloopt vaak overwegend droog met ruimte voor de zon. De temperatuur is met 20 tot maximaal 25 graden wel vrij laag voor de tijd van het jaar.

 

Lees ook dit artikel: Kom fietsen in West-Vlaanderen

 

Na het weekend neemt in West- en Centraal-Europa de invloed van stabieler weer toe en waarschijnlijk verloopt een groot deel van volgende week met aangenaam zomerweer. De temperatuur zit in de lift en op grote schaal kan het zomers warm worden met 25 graden of meer op de thermometer. Goed nieuws dus voor iedereen die na het weekend op reis gaat!

 

 

In het zuiden van Europa is het al lange tijd volop zomer. Het noorden van Portugal, Spanje en Italië maken nog wel kans op een enkele bui, maar ten zuiden daarvan is het overwegend droog en flink zonnig. De temperatuur komt uit op 25 graden langs de Portugese westkust en stijgt naar 35 graden in de grote steden zoals Madrid en Rome. Op de stranden is het met een verkoelend briesje vanaf zee goed toeven. Ook op de Canarische Eilanden is het aangenaam zomerweer met een graad of 27 op het warmste moment van de dag.

Grote delen van de Balkan, Griekenland en Turkije gaan gebukt onder een zinderende hittegolf. Op sommige plaatsen is het warmer dan 40 graden en door de aanhoudende droogte en hitte zijn grote bosbranden ontstaan. De komende dagen valt de temperatuur enkele graden lager uit, maar met 37 graden is het alsnog ronduit heet. Op de Griekse Eilanden zakt de temperatuur in de loop van volgende week terug naar 35 graden. Vakantie-activiteiten kunnen het best in de ochtend of avond worden gepland aangezien het dan nog niet zo heet is.

 

 

 

 

 

Comments are closed.