Fietsrondje van de Maand: Hoppeland West-Vlaanderen (augustus 2021)

In augustus staat de hop in het westpuntje van Vlaanderen meters hoog. Als fietsertje voel je daar maar nietig tussen de hopstaken. Dankzij de hopteelt zijn er nog diverse brouwerijen met bijzondere bieren, waaronder het beste trappistenbier van de wereld. De Eerste Wereldoorlog heeft de sporen nagelaten. Op een van de erevelden zijn zelfs Chinese militairen begraven. Tijd voor het fietsrondje van de maand augustus 2021.

 

Popperinge is een stadje, zoals een kleine Vlaamse stad moet zijn. Een levendige Grote Markt vol terrassen en een monumentaal stadhuis, zoals op een nostalgische ansichtkaart. Kenmerkend in deze Westhoek van Vlaanderen zijn de huizen opgetrokken uit zandkleurige bakstenen.

 

De sfeer van de Eerste Wereldoorlog uit 1914 – 1918 komt ons overal tegemoet. Poperinge ligt in het nietige puntje België dat nooit de Duitsers door de heftige tegenstand nooit wisten te bezetten, maar de oorlog was zeer nabij. De stad was een belangrijke Britse garnizoensplaats.

Rond Poperinge liggen uitgestrekte erevelden, waar geallieerde militairen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Alleen al op Lijssenthoek rusten 10.784 soldaten. Opmerkelijk zijn de graven van gesneuvelde militairen uit China. Zo internationaal was het bloedige conflict, waaraan Nederland wist te ontsnappen.

 

Grooten Onzen Heeren

Niet ver daarna bereiken we de Franse grens met het gehucht met de prachtige naam De Grooten Onzen Heren. We gaan het Franse tweelingbroertje Grand Christ niet in, maar blijven precies op de grens fietsen. Ook Abele ligt aan weerszijden van de grens. De schreve noemt men dit hier.

De term over de schreef gaan is hier van afgeleid

In de tijd van gesloten grenzen zochten smokkelaars hun sluipwegen. Blauwen is hier de term voor smokkelen. Dat moet hier niet zo moeilijk zijn geweest, want de ene kant van de lintbebouwing is België en aan de overzijde is Frankrijk. De inwoners van beide kanten van de grens doen met slechts een kerk. Het godshuis ligt aan de Franse kant, maar valt onder het Belgische bisdom Brugge. Een oude slagboom herinnert aan de tijden van vroeger.

 

Helleketelbos

Over de Stoppelweg kruipen we omhoog naar het Helleketelbos. Schrik niet, want deze naam heeft niets met koken in de hel te maken. Helle is hier een heuvel en ketel is een dal. In de afdaling ontwaren we brouwerij Sint-Bernadus.

 

De hop groeit hoog, maar valt in het niet bij het brouwhuis. Vanaf het dak van hebben uitzicht tot op de heuvels diep in Frankrijk. Watou is klein, maar de rijen terrassen op de Markt zitten rond het middaguur vol. Het kunstenaarsdorp is doel van menig uitstapje.

 

Ieder jaar vindt hier een groot kunstenaarsfestival. Helaas is het nog te vroeg voor een plaatselijk hommelbier. Dit bier bevat geen insecten, maar hommel is het plaatselijke woord voor hop.

 

Florimond Joseph de Brouchoven de Bergeyck

Het bosrijke domein van kasteel De Lovie vormt een contrast met de hopakkers. Het massieve 19e-eeuwse neoclassicistische kasteel domineert tussen de waterpartijen. Ooit woonden hier adellijke heren met prachtig namen als Florimond Joseph de Brouchoven de Bergeyck. Later werd het een wooncentrum voor mensen met beperkingen.

Achter de Staakmolen van Oostvleteren hangt een heel verhaal. De molen uit 1760 was in 1983 in zwaar verval. Sloop leek de enige optie, maar Burgemeester René de Meester zette zich in voor renovatie. Sindsdien zorgen vrijwillige molenaars dat de wieken draaien om het meel te malen. In 2002 sloeg een storm toe, maar de Vletenaren zetten zich in voor herstel.

 

In het dorp hangt de spreuk: Water is voor paarden en koeien, Vletenaren drinken liever een goeien. Doelend op de bieren van de Struise Brouwers in het voormalige dorpschooltje.

 

De kraamkamer van het beste trappistenbier ter wereld

De grote trots wordt echter gevormd door het Trappistenbier van de Abdij Sint-Sixtus. De abdij is verborgen achter een massieve muur in een dicht bos. De poort is gesloten. Enigszins verborgen aan de zijkant een luikje vanwaar achter het edele vocht wordt verkocht. Je moet het wel vooraf bestellen.

We vleien ons aan de overkant neer in café In de Vrede voor een echt trappistenbier van Westvleteren tegen een normale prijs. In de Vrede is het enige café met officiële toestemming om deze bieren te schenken. We nemen er een plankje met paterskaas bij.

 

Poperings Hommelbier of een Bernadetje

Terug in Poperinge duiken we in de geschiedenis van de hop in het hopmuseum. Het monumentale Café de Stadsschaal bij het Hopmuseum serveert een aantal authentieke bieren uit de streek, zoals Poperings Hommelbier of een Bernadetje. Afkomstig van brouwerijen tussen de hopstaken ten westen van Poperinge. Dan lonken ook nog de terrassen op de Grote Markt.

 

 • Route informatie
 • Route beschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Hop
 • Brouwerij Sint-Bernadus
 • Brouwerij Van Eecke
 • Brouwerij Sint-Sixtus
 • Brouwerij De Struise Brouwers
 • Verblijf tips voor overnachten in West-Vlaanderen
 •  

   

  Routeinformatie

  Fietsroute: Hoppeland West-Vlaanderen
  Land: België
  Provincie: West-Vlaanderen
  Lengte: 56 km
  Beginpunt: station Poperinge
  Eindpunt: station Poperinge

  Poperinge ligt op 270 km van Utrecht Je kunt ook met de trein. Met de Internationale Intercity van Amsterdam, Rotterdam en Breda naar Antwerpen Centraal. Op dat station stap je over op de Belgische Intercity naar Poperinge. Fietsen kunnen mee, met een internationaal fietskaartje. www.ns.nl

  Route beschrijving met knooppunten

  De route is uitgezet op de fiets knooppunten van de Westhoek. Vanuit het station van Poperinge linksaf de Ieperstraat richting knooppunt 40, 28, 24, 88, 87, 21, 32, 39, 83, 99, 87, 48, 77, 76, 78, 79, 26, 66, 2, 6, 12, 72, 69, 4, 91, 73, 71, 70, 92, 98, 68, 67, 42, richting Grote Markt Ieper. Op de Grote Markt terug via de Ieperstraat naar het station.

   

  Kaart van de fietsroute

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Horeca en winkels onderweg

  • Bij knooppunt 83
   Café de Helleketel, bont café uit 1895 met veel bieren, open vanaf 14: 00 uur. Zaterdag en zondag vanaf 10:00 uur.
  • Bij knooppunt 99
   Op het dak van brouwerij Bernadus is de trendy Bar Bernard met een fabelachtig uitzicht.
  • Bij knooppunt 77
   in het centrum van Watou is op het sfeervolle Watouplein een ruime keuze aan etablissementen.
  • Na knooppunt 66
   Bij Hoevecamping de Bardehof is een eenvoudige taveerne.
  • Tussen de knooppunten 69 en 4
   In Oostvleteren zijn diverse etablissementen.
  • Voor knooppunt 98
   Herberg In de Vrede tegenover de Abdij van Sint-Sixtus in Westvleteren met het échte trappistenbier.

   

  Hop bij Poperinge

  Poperinge is het centrum van de Belgische hopteelt. Hop groeit aan 4 meter hoge hopstaken. Deze hopteelt houdt niet op bij de Franse grens, maar zet zich ook voort in Frans-Vlaanderen. Al in het jaar 786 ten tijde van Pepijn de Korte speelde de hop al een belangrijke rol in deze streek. Hop werd oorspronkelijk tijdens het brouwproces aan het bier in wording toegevoegd als conserveringsmiddel. De bellen van de vrouwtjesplanten werden echter steeds meer van belang voor de bitterheid van het bier. Bittere bieren zijn trendy, zoals de I.P.A. Aan deze bieren wordt extra hop toegevoegd.

  Hop schijnt ook medicinale eigenschappen te hebben. Zo zou hop bij vrouwen klachten tijdens de memopauze verminderen en goed zijn voor een vollere boezem. Bij mannen zou hop echter leiden tot minder prestaties in bed, aldus een stelling uit de 12e eeuw van Hildegard van Bingen, vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek.

  Het gaat tegenwoordig minder met de hopteelt rond Poperinge. De percelen zijn relatief klein en de concurrentie van de belangrijk hopproducerende landen is groot. België heeft slechts 181 hectare aan hop staan tegenover bijvoorbeeld 17.170 hectare in Duitsland en 11.880 hectare in de Verenigde Staten. Verder kan hop steeds beter bewaard en vervoerd worden. Zo maakt men sterk geconcentreerde tabletten: hoppellets. Brouwerijen zijn nu niet meer afhankelijk van hop uit de omgeving. Uitzondering vormen brouwerijen die zich toeleggen op speciaalbieren.

  Eind augustus/begin september is de hopoogst

  Tot in de 50-er jaren van de vorige eeuw was hopplukken noest handwerk. Tijdens de oogst stroomden de seizoenarbeiders van heinde en verre toe. Een deel daarvan was een apart slag ongeregeld volk, vergelijkbaar met de druivenplukkers van vroeger in Frankrijk. Een deel van hun dagloon werd uitbetaald in bier. Dit mondde uit in spontane feesten in Poperinge en omgeving Soms liep het ook wel eens uit de hand, aldus een krantenbericht uit begin 1900:

  “1 dode – 3 gekwetsten – Een herberg verwoest. Een Poperingenaar doodgestoken. Aanhouding van zes Belgen! Op de Franse zijde van de Zwarteberg, op het uiteinde der gemeente Sint-Jans-Cappel, is zondag een vreselijk drama afgelopen. In de herberg ‘Hotte en Bas’, had een bloedige twist plaats die eindigde met een moord. Er waren ook verscheidene gekwetsten. Zie hier hoe de zaken gebeurd zijn.

   

  Het drama. Een werkman doodgestoken

  Zondagavond rond 5 uur, gingen zes Belgische hoppeplukkers binnen in genoemde herberg, gehouden door de echtgenoten Hennebel, waar andere hoppeplukkers volop aan het dansen waren. De 6 woeste kerels waren bedronken en zochten ruzie tegen de accordeonspeler.

  René Minne, 41 jaar, geboren te Poperinge, kostganger der herberg sedert 15 jaren, wilde de speelman beschermen. Deze tussenkomst vermeerderde de woede van de dronkaards en, opgehitst door de drank, haalden zij hun messen te voorschijn en vielen Minne te lijve.

  Minne bood zijn aanvallers een wanphopige tegenstand, maar overmand en langs alle kanten getroffen, viel hij weldra ten gronde waar hij bewusteloos bleef liggen, uit talrijke wonden overvloedig bloed verliezend.
  De herbergier en zijn vrouw die, tijdens het gevecht, hun kostganger ter hulp wilden, werden ook door de woestaards onmenselijk mishandeld. De herbergier bekwam verscheidene messteken in de hand en in ‘t lijf, doch zonder dodelijke gevolgen; de vrouw werd met een pintglas, met groot geweld geworpen, aan het hoofd gekwetst. Een jong meisje, dat om hulp riep, werd ook aan de hand gekwetst.

  Verwoesting der herberg

  Vooraleer de herberg te verlaten, doorkerfden de moordenaars nog de deur met hun moordpriemen; vervolgens sloegen zij in de herberg alles kort en klein, rukten de slagvensters af om de vensters en de deuren in te beuken en vertrokken dan al zingend zonder het minste leed te laten blijken.” Er zijn nu geen hopplukkers meer. De oogst geschiedt machinaal: een indrukwekkende machine maakt met 1 beweging de hopstaken kaal.

  Hoppefeesten

  Een keer in de 3 jaar vinden in Poperinge de Hoppefeesten plaats. Feitelijk is dit een voortzetting van de oude volksfeesten samen met de hopplukkers. Tijdens dit feest kiest Poperinge de Hopkoningin. Op een biermarkt zijn alle streekbiertjes aanwezig. Gedurende het feest zijn demonstraties van hopplukken met de hand en een muzikaal walking dinner, maar het hoogtepunt is de bonte hoppestoet die door de straten van Poperinge trekt. Helaas zijn de feesten door corona uitgesteld.

  Hoppemuseum

  Ook tussen de hoppefeesten door is Poperinge interessant door het Hoppemuseum. Het museum is gevestigd in een prachtig historisch gebouw: De Stadsschaal. In dit complex werd vroeger de hop gewogen, gekeurd en opgeslagen. Je krijgt een blik op de geschiedenis van de hop in Poperinge vanaf 1300. Je mag aan de hopbellen voelen en je ruikt de verschillen van de diverse rassen.

  Ook de streekbrouwerijen zijn hier aanwezig. Opmerkelijk is de lange biermuur met bijna 2.000 verschillende Belgische bieren. Ongeveer 90% van alle bieren van onze zuiderburen is hier aanwezig. Bij het museum is café de Stadsschaal ingericht als traditioneel volkscafé met leuke biertjes. Bij mooi weer is het fraai toeven op de binnenplaats.

   

  Drie bijzondere brouwerijen

  In de Hoppestreek worden ook bijzondere bieren gebrouwen zoals te zien is op deze kaart met brouwerijen in de Hoppestreek.

  Brouwerij Sint-Sixtus in de abdij van Westvleteren

  In de abdij is een van de 12 erkende Trappisten bierbrouwerijen. Zes daarvan liggen in België. Een Trappistenbier is slechts erkend als het binnen de kloostermuren onder toezicht van de monniken wordt gebrouwen. De doelstelling is dat de verkoop wordt gebruikt om de monniken van levensonderhoud te voorzien. Het geld dat overblijft gaat naar goede doelen.

  Het zijn cisterciënzerabdijen waarin bier wordt gebrouwen. Deze kloosters bevinden zich vaak in rustige gebieden, waar de monniken zoveel mogelijk afgezonderd leven. Opmerkelijk is dat dit vaak grensstreken zijn.
  Op de plaats van de abdij woonde vanaf 1814 een kluizenaar. De geschiedenis van de Sint-Sixtusabdij begint wanneer enkele monniken van de Franse abdij Mont-des-Cats, net over de grens, zich in 1831 bij de kluizenaar voegen. Naast hun monastieke activiteiten bewerkten de monniken de akkers rond de abdij en maakten ze kaas.

  Al vrij vroeg werd er op heel kleine schaal ook bier gebrouwen, niet om te verkopen maar voor eigen consumptie. In 1860 verrees voor de kloosterpoort de Herberg in de Vrede waar de bieren van de abdij ook het aan publiek geschonken worden. Dit werd al snel een succes.

  Na de oorlog besteedden de monniken het brouwen van het bier uit aan brouwerij Sint-Bernadus. In het klooster brouwde men alleen nog maar in eigen gebruik. In 1992 werd de regel van kracht dat Trappistenbier alleen nog maar binnen de muren van het klooster mocht worden gebrouwen. Het laten brouwen door brouwerij Sint-Bernadus mocht dus niet meer. De monniken namen dus zelf weer de productie ter hand. De kloosterbrouwerij werd uitgebreid en gemoderniseerd.

  De productie is nog altijd beperkt. Zeker ten opzichte van de populaire trappistenbieren van Chimay en Westmalle. De bieren van Sint-Sixtus worden niet gedistribueerd. Onder strenge voorwaarden kun je na reservering op de website een kratje bestellen, dat je kunt afhalen bij een uitgiftepunt aan de kloostermuur. Er zijn lange wachttijden. Commerciële verkoop is verboden. Toch komen er kratjes bij biercafés en bierwinkels terecht. De verkiezing tot beste bier van de wereld heeft gezorgd voor een hype. In Brussel betaal je voor een flesje al snel € 13. In Herberg in de Vrede kun je het bier drinken. Er ook is een winkel waar je kleinverpakkingen kunt kopen, evenals glazen etc. Regelmatig komen er busladingen vol bezoekers.

  De bieren

  • Trappist Westvleteren Blond, 5,8% alcohol.
  • Trappist Westvleteren 8, een donder amber bier, 8% alcohol.
  • Trappist Westvleteren 12, een donker amber bier, 10,2 % alcohol.

  Brouwerij Van Eecke/Leroy Breweries in Watou

  De brouwerij kent een lange geschiedenis: sinds 1624 als brouwerij de Gouden Leeuw. In 1862 komt het bedrijf in handen van de familie Van Eecke. Ondanks de opkomst van de pils bleef Van Eecke altijd speciaal bieren van hoge gisting brouwen. België telde tal van brouwerijen die het na de Tweede Wereldoorlog moeilijk kregen door de concurrentie van de grote brouwers en de opkomst van de massadistributie.

  Veel brouwerijen waren familiebedrijven. Het was een traditie om brouwerijen te versterken door huwelijken tussen kinderen uit brouwersfamilies. Het huwelijk tussen Albert van Eecke en Martha Degeether bleef echter kinderloos. Eerste erfgename was het nichtje Alice. Zij trouwde met Karel Leroy. Zo geschiedde het in 1962 dat brouwerij Van Eecke door een huwelijk in het bezit kwam van de familie Leroy van Brouwerij Het Sas in Boezinge.

  De bieren van Van Eecke werden ook na het huwelijk in Watou gebrouwen. Er kwam een opleving in de speciaal bieren. In 1982 kwam het Poperings Hommelbier op de markt. Het werd een denderend succes. Nadeel is dat de brouwerij in het centrum van Watou ligt. Uitbreiding bleek niet mogelijk. Er ontstond een capaciteitsprobleem.

  De volgende constructie bood een oplossing. In Watou werd voortaan alleen maar Hommelbier gebrouwen. De productie van alle andere bieren ging naar Boezinge. Na het brouwen gaat het Hommelbier in tankwagens naar Boezinge om te lageren en te vullen in de flessen en de vaten. Zo is in Watou ruimte onstaan. In 2016 worden beide vestigingen omgedoopt in Leroy Breweries. De brouwerij in Boezinge brouwt Sas pils. De naam Sas heeft niets met urine te maken, maar is vernoemd naar de sluis, die men hier het sas noemt. Inmiddels is de leiding in handen van de elfde generatie Leroy.

  De bieren

  Paradepaardje is Poperings Hommelbier. Hommel is het streekdialect voor hop. Een stevig gehopt bier dus met een alcoholpercentage van 7,5%. Andere bieren vormen de 6 soorten Kapittel met onder andere:

  • Kapittel
  • Kapittel Pater 6% alcohol
  • Kapittel Prior 9% alcohol
  • Kapittel Tripel Abt 10% alcohol

  Brouwerij Sint-Bernardus

  De brouwerij ligt omgeven door hopakkers tussen Poperinge en Watou (gemeente Poperinge). Opmerkelijk is dat deze brouwerij vrij jong is. Pas in 1946 begon men met brouwen in een periode dat juist veel brouwerijen ermee ophielden. De trappisten van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren zochten echter een partner om hun bieren in licentie te brouwen. Oprichter van Sint-Bernadus Evarist Deconinck had al in 1930 de kaasmakerij van de paters Trappisten op de Katsberg net over de grens in Frankrijk overgenomen. Dankzij deze contacten kreeg Evarist Deconinck het contract. Om de bouwerij in te richten en het brouwproces in goede banen te leiden volgens het recept van de monniken kwam de Poolse brouwmeester Mathieu Szafranski van de abdij over naar de nieuwe brouwerij.

  Het ging goed met het bier brouwen. Al in 1959 besloot Everist Deconinck te stoppen met het maken van kaas en zich volledig te richten op bier. Een paar jaar later nam zijn schoonzoon Guy Claus de roerstok over. De vraag naar Trappistenbier steeg, maar in 1992 kon de licentie van Westvleteren niet verlengd worden, vanwege de aangescherpte regel dat Trappistenbieren alleen binnen de kloostermuren gebrouwen mochten worden. Sint-Bernardus brouwde de bieren vanaf deze datum onder de merknaam Sint-Bernardus.

  Er breken zware tijden aan vol onzekerheden over de toekomst. De doorstart onder de nieuwe merknaam is zwaar. In 1998 besluit Guy Claus met pensioen te gaan. De nieuwe eigenaar Hans Depypere staat voor een schijnbaar onmogelijke opgave om de brouwerij terug op de rails te zetten zonder het label “Trappistenbier”.

  Vol overgave stort de nieuwe manager zich op zijn taak en met succes. In 20 jaar verviervoudigde de productie tot 4 miljoen liter speciaal bier per jaar. De bieren vinden hun weg naar de gehele wereld.

  De brouwerij werd te klein. Aan de oude brouwerij werd recent een uitgebreide uitbouw toegevoegd. Op de begane grond is een uitgestrekte bierwinkel waar het publiek en de ondernemers bier kunnen afhalen in kleine en grote hoeveelheden. Op het parkeerterrein staan opvallend veel auto’s met Franse nummerplaten. In de winkel staat ook een groot assortiment glazen, maar je kunt er ook Sint-Bernadus wielershirtjes en fietsbroeken kopen.

  Boven op het dak opende in 2018 de hedendaagse Bar Bernard voor eten en drinken. Het trendy terras biedt een formidabel uitzicht over West-Vlaanderen en de heuvels net over de grens in Frans-Vlaanderen. Er is ruimte voor 300 gasten, maar vaak zijn alle tafels tijdens de lunch en in de weekenden ook tijdens het diner gereserveerd. De agenda met boekingen voor zalen is rijkelijk gevuld. De periode van twijfel over de toekomst is omgeslagen naar een succesverhaal.

  De bieren

  Een aantal bieren wordt nog gebrouwen volgens de recepten uit de periode dat de brouwerij nog produceerde in licentie van de Abdij van Westvleteren.

  • Sint-Bernadus Pater 6, een kastanjebruin bier, 6,7% alcohol
  • Sint-Bernardus Prior 8, een donker dubbel, 8% alcohol
  • Sint-Bernardus Tripel, een blond bier, 8% alcohol. In de volksmond in de omgeving noemt men dit een Bernadetje
  • Sint-Bernardus Abt 12, een extra zwaar donker bier met een volle, ivoorkleurige schuimkraag, 10%.alcohol

  Daarnaast brouwt Sint-Bernardus nog een aantal andere bieren.

   

  Brouwerij De Struise Brouwers

  Er zijn ook nog een paar kleine brouwerijtjes, zoals De Struisse Brouwers. Deze piepkleine brouwerij in Oostvleteren is ontstaan uit een vriendenclub. Het bier wordt gebrouwen in een voormalig schooltje.

  Brouwerij de Plukker

  Joris Cambie was al vele jaren hopteler. Dat waren zijn vaders en grootvaders ook. In 2011 begon Joris samen met Kris Langouche met het brouwen van bier met zijn eigen hop onder de naam Plukker. Ook de brouwgerst verbouwt hij zelf. Zowel de gerst als de hop zijn biologisch. De brouwsels mogen daarom de naam biobier dragen.

   

  Verblijf tips voor overnachten in Poperinge West-Vlaanderen

  Hotel Amfora***

  Charmant hotel op de Grote Markt van Poperinge met restaurant en terras. Gasten roemen het ontbijt en komen er regelmatig terug. Er is een veilige ruimte voor fietsen.

  Hotel de La Paix***

  Een trendy hotel op de Grote Markt met prachtig dakterras. De vriendelijkheid straalt er vanaf.

  Palace Hotel**

  Eenvoudig fietsvriendelijk hotel en zeker sfeervol ingericht. Aardige mensen, in de Ieperstraat, niet ver van de Grote Markt.

     Booking.com

   

  B&B Brouwershuis van de Sint-Bernadusbrouwerij

  Een sfeervolle en riante Bed&Breakfast op een droomlocatie naast de brouwerij. Met prachtige serre en een heerlijke tuin. Het brouwershuis staat bekend om het vorstelijke ontbijt. Fietsen zijn hier ook te huur.

  Kamperen

  In België vind je weinig leuke kleine campings maar rond Poperinge zijn 2 uitzonderingen.

  Lyssenthoek Farm

  Gezellig, kleinschalig kampeerterrein van een jong gezin dat uit gedrevenheid voor trekken en kampeer zelf een camping begon. Net buiten Poperinge, direct aan de route en naast het Britse ereveld Lijsenthoek.

   

  Hoeve camping ‘t Bardehof

  Er is een veldje voor tentjes, maar er zijn ook plaatsen voor caravans. De familie is een liefhebber van paarden. Ook het ‘t Bardehof ligt aan de route en is op ongeveer 6 km van de Abdij van Sint-Sixtus met het beroemde trappistenbier. Op het terrein van ‘t Bardehof is een eenvoudige taverne. Fietsen zijn hier te huur.

   

  Praktische informatie

  De route staat beschreven op: www.westtoer.be/nl/doen/hoppelandfietsroute. Meer over dit deel van West-Vlaanderen(B): www.toerismewesthoek.be/nl of bij Verkeersbureau Westtoer.

  Fietsverhuur

  Fietsen, ook e-bikes zijn te huur bij www.fietsverhuurpoperinge.be/nl/.

  Andere fietsroutes

  Je kunt vanuit Poperinge tal van andere fietsroutes volgen. Vraag naar de routebeschrijvingen bij de informatiepunten van de Dienst Toerisme, zoals in het stadhuis op de Grote Markt in Poperinge. Voor het stadhuis is ook het vertrek punt van diverse fietsroutes.

  Fietsknooppuntenkaart Westhoek (B)

  Er is een handige kaart met alle fietsknooppunten. Deze kaarten zijn o.a. te koop de Dienst Toerisme van Poperinge of in Nederland bij de Fietsvakantiewinkel.

   

   

   

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met de fiets? De Wegenwacht komt je tegenwoordig ook met de fiets of e-bike helpen met het speciale Wegenwacht Fiets abonnement. Sluit hem nu af voor maar €20 per jaar. Je krijgt zelfs in heel Nederland én België pechhulp van de Wegenwacht voor je (electrische) fiets via de ANWB Alarmcentrale. Ben je betrokken bij een ongeval met je fiets? Dan krijg je zelfs juridische hulp.

   

   

  Meer foto’s van deze fietsroute in West-Vlaanderen

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Comments are closed.