Twee nieuwe spannende thematische fietstochten door de Eifel

In de afgelopen jaren heeft de Eifel verschillende fietsroutes ontwikkeld, die door slim gebruik te maken van fietspaden op voormalige spoorlijnen of langs rivieren ook geschikt zijn voor de recreatieve fietser. Nieuw zijn de tocht Kaiser.Genuss van Aken naar Trier en de 4-landenfietstocht Grenzen.Los van Roermond naar Luxemburg.

Hoe maak je van een heuvelgebied een populaire fietsbestemming?

Voor sommigen is het geen insidertip meer dat je in de Eifel uitstekend kunt fietsen. In de afgelopen 20 jaar is een voortreffelijk netwerk van fietspaden ontstaan. De ca. 350 kilometer aan paden over stilgelegde spoorlijnen zijn dankzij het maximale stijgingspercentage van 2,5% voor iedereen geschikt. De populaire Vennbahn-Radweg is het bekendste voorbeeld. Tel daarbij op de fietsroutes langs idyllische riviertjes zoals de Kyll en Sauer, en klaar is je netwerk.

 

 

Kwaliteit telt

In de Eifel zetten ze in op kwaliteit. Inmiddels zijn er al 4 fietsroutes gekeurd door de Duitse fietsersbond, de ADFC. De Vennbahn-Radweg en Venn-Eifel-Mosel-Radroute hebben 4 sterren gekregen; de RurUferRadweg en de Wasserburgenroute 3 sterren. Het begeerde Bett&Bike certificaat voor fietsvriendelijke accommodaties mogen inmiddels zo´n 100 bedrijven aan de gevel schroeven.

Een keizerlijke tocht voor genieters

De fietstocht Kaiser.Genuss verbindt Aken, de stad van Karel de Grote, met Trier, de oudste stad van Duitsland. Na de kroning van Karel de Grote tot keizer in 800 was Aken het centrum van Europa. In de prachtige Paltskapel kun je de kostbare schrijn en de opvallend eenvoudige stenen troon bewonderen. De bloeiperiode van Trier was in de 4e eeuw. Toen werd de stad onder een aantal Romeinse keizers, zoals Constantijn de Grote, verfraaid met indrukwekkende gebouwen, waaronder een groot thermencomplex. En tussen deze beide steden ligt 225 km fietsplezier door de mooie natuur van de Eifel. Het eerste stuk gaat via de Vennbahn over de ruige hoogvlakte van de Hoge Venen naar het bijzonder fotogenieke plaatsje Monschau.

Na het stuwmeer in Bütgenbach volg je stroomafwaarts de loop van het idyllische riviertje de Kyll. Indrukwekkend zijn de grillige rotsformaties van de Gerolsteiner Dolomieten. Ontdek in Kronenburg waarom dit ook Spanisches Ländchen wordt genoemd en welke voorouder van Karel de Grote op de Bertradaburg in Mürlenbach heeft geleefd. Mosterd uit Monschau, mineraalwater uit Gerolstein en bier uit Bitburg zijn smakelijke voorbeelden van regionale specialiteiten waar je onderweg van kunt genieten.

De 4-landentocht van Roermond naar Luxemburg

De landsgrenzen zijn nooit ver weg tijdens de fietstocht Grenzen.Los over een lengte van ca. 345 km. Zeker in de grensstreek is de Europese gedachte diep verankerd en staan de mensen altijd open voor iets nieuws. Onderweg stel je je telkens weer de vraag: in welk land ben ik nu eigenlijk? Want elke streek heeft toch zijn eigen bouwwijze en tradities. Deze tocht begint in de gezellige Limburgse stad Roermond. Je volgt de loop van de Roer stroomopwaarts. Na de grens wordt de Roer de Rur en deze volg je bijna helemaal richting bron in het Belgische deel van Natuurpark Hoge Venen. Onderweg kom je langs de enorme bruinkoolgroeve bij Inden, die een enorm gat in het landschap vormt. Een groot contrast daarmee vormt de veelal ongerepte natuur van Nationaal Park Eifel, waar de natuur weer haar gang mag gaan en waar groene bossen worden afgewisseld met een paar glinsterende stuwmeren.

 

Dit zijn de leukste plekken in Duitsland

Je kunt deze Duitsland tips, die niet op de site staan, nu in je e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een plattegrond & een reisgids bij.

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

Vanaf het pittoreske Monschau vervolg je je tocht over voormalige spoorlijnen naar het Belgische St. Vith en Prüm. In het dal van rivier de Prüm bij Holsthum ruik je in het seizoen al van verre de hop die hier wordt verbouwd. Een kijkje bij de ruisende waterversnellingen van Irrel is ook zeker de moeite waard. Over grensrivier de Sauer kom je in het Luxemburgse plaatsje Echternach met de enorme abdij met het graf van de heilige Willibrord. Het eindpunt is de bruisende stad Luxemburg.

 

 

Voor beide fietstochten is een arrangement beschikbaar, inclusief overnachtingen met ontbijt in de etappeplaatsen, lunchpakketten en bagagevervoer. Informatie over alle fietstochten en arrangementen: www.eifel.info/nl

 

 

 

 

 

Comments are closed.