Fietsen op de Venn-Eifel-Moezel fietsroute is gemakkelijker dan je denkt

Met de populaire Vennbahn in het achterhoofd, is men in de Eifel aan de slag gegaan om een fietstocht uit te werken die geschikt is voor recreatieve fietsers. Het resultaat mag er zijn. Omdat de route vooral over stilgelegde spoorlijnen en langs rivieren loopt, zijn de te overbruggen hoogteverschillen niet al te groot en perfect voor een kennismaking met de Eifel op de fiets. Met de kwaliteit zit het ook wel goed: de Duitse fietsersbond (ADFC) heeft recent 4 sterren toegekend aan de Venn-Eifel-Moezel fietsroute.

Rondje Eifel

Het voordeel van een fietsroute met hetzelfde begin- en eindpunt is dat je eigenlijk overal kunt starten. De etappeplaatsen die het dichtst bij Nederland liggen, zijn Bütgenbach (in België) en Gerolstein. Veel fietsers kiezen echter Trier als startpunt van de 325 km lange fietstocht. De route volgt grotendeels de al bekende fietsroutes Vennbahn, Kyll- en Mosel-Radweg. Er zijn onderweg wel een paar korte klimmetjes; de enige die wat pittiger is, bij Kyllburg, kan ook met de trein worden overbrugd. De hoogste punten zijn de Islek en de hoogvlakte Hoge Venen.

 

 

Hoogveen, vulkanische meren en fotogenieke riviertjes

De etappes zijn tussen de 40 en 70 km per dag. Een klein stukje van de route loopt door België. De landschappelijke variatie onderweg is groot: van de ruige hoogvlakte met veengebieden Hoge Venen tot het soms lieflijke, soms wat ruigere Naturpark Südeifel. Als je al niet over een stilgelegde spoorlijn fietst, dan loopt de route wel langs een mooie rivier. Een klein stukje van de fietstocht gaat langs de populaire, met wijnbergen omzoomde Moezel, maar vooral kleine stroompjes als de Sauer en de Kyll zijn bijzonder fotogeniek.

 

 

Mineraalwater en bier

Aan bezienswaardigheden onderweg ook geen gebrek. Bezoek bijvoorbeeld het bezoekerscentrum van de Gerolsteiner Brunnen. Nergens in Duitsland wordt er meer mineraalwater in flessen gedaan dan in Gerolstein in het hartje van de Vulkaaneifel. Als je een kleine omweg naar Bitburg maakt, kun je alles ervaren over het bier met dezelfde naam. De hop wordt trouwens in de nazomer in Holstum geoogst. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de oudste stad van Duitsland: Trier. Ook leuk om te bezoeken zijn Schloss Malberg en de ijsgrotten bij Birresborn. De rotsformaties in de Teufelsschlucht spreken zeker tot de verbeelding.

Fietsen zonder zorgen

Voor iedereen die niet alleen op zoek is naar een gemakkelijke fietstocht, maar ook een onbekommerde fietsvakantie wil, heeft de Eifel een 7-daags arrangement samengesteld, inclusief overnachtingen, ontbijt en lunchpakket. Op aanvraag is het ook mogelijk je bagage te laten vervoeren. Prijs vanaf € 349 p.p. De reizigers krijgen bovendien het handige fietsgidsje van Bikeline.

Meer informatie en nog veel meer fietsinspiratie vind je in het Nederlandstalige Fietsmagazine dat je gratis kunt bestellen of downloaden op www.eifel.info/nl.

Dit zijn de leukste plekken in de Eifel

Je kunt deze Eifel tips, die niet op de site staan, nu gratis in je e-mail ontvangen. Ook doen we er een plattegrond bij van de Eifel.

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.