Tentoonstelling Uit de schaduw van het verzet in het Nationaal Monument Oranjehotel

Het ontstaan van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Opgericht op 29 mei 1945 als Bureau Nationale Veiligheid moet het Nederland na de Duitse bezetting weerbaarder maken tegen dreigingen uit binnen- en buitenland.

De eerste medewerkers hebben dikwijls een achtergrond in het verzet. Sommigen hebben een gevangenschap in het Oranjehotel achter de rug, zoals Jan van den Ende en Ad de Jonge.

 

Lees ook dit artikel: Kunst & Cultuur in Den Haag

 

Het tweede deel van de tijdelijke tentoonstelling portretten van AIVD medewerkers toen en nu laat de mensen achter de inlichtingendienst zien van wie de identiteit vaak geheim is. Drie medewerkers van het eerste uur, met een verleden in het verzet, gekoppeld aan de portretten van drie huidige medewerkers. Documenten, foto’s en bijzondere voorwerpen, zoals een geheime brievenbus en spionagemateriaal geven een inkijk in het werken voor de AIVD.

 

 

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek van Constant Hijzen, Terug naar de bron. Vrijheid, onvrijheid en de dienst in de jaren veertig en vijftig (€ 10,00, te koop in de museumshop). De nieuwe tentoonstelling is te zien sinds 5 juni tot en met einde 2021.

 

 

 

 

 

Comments are closed.