De Nederlandse reissector is blij met steun maar nog niet gerust

Grote en kleine ANVR-reisorganisaties voor zakenreizigers en vakantiegangers, (zelfstandige) reisagenten en dichtbij- en verre reizenspecialisten; zij hebben de overheidssteun hard nodig om 15 maanden stilliggen te overleven en om de komende maanden de coronacrisis te overbruggen. Nu de wereld eindelijk open gaat -nog maar op een kier-, is de reissector voorlopig tevreden met het verlengen van de steun in de komende drie maanden.

Besef

Het kabinet moet beseffen, vindt de brancheorganisatie, dat dit ook een mkb-crisis is en de reissector overwegend bestaat uit mkb-bedrijven die het hoofd boven water proberen te houden. Daarbij komt dat ‘op last’ van de overheid de reissector 15 maanden gesloten is geweest en zullen tal van ondernemingen gericht op verre reizen ook de komende maanden nog gesloten moeten blijven. “Wij zijn blij met de toegezegde steun de komende maanden, maar roepen het kabinet op de financiële steun door te zetten tot het einde van het jaar”, aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR.

 

 

Oostdam reageert dan ook gematigd enthousiast op het voorgenomen besluit van het kabinet de komende drie maanden de steun door te zetten: “Wij zijn blij met de toegezegde steun, maar zijn er nog niet gerust op wat er na die drie maanden gebeurt. Eind januari bij een bezoek aan demissionair-president Mark Rutte sprak hij nog zijn waardering uit voor de verantwoordelijke opstelling van de sector, laat Hugo de Jonge begin maart weten ‘dat het een mooie zomer wordt’ en verleden week leggen wij aan de kabinetsinformateur nog eens uit hoe zwaar onze bedrijven het financieel hebben. En voor onze zzp-ers, een grote groep zelfstandige reisagenten is helemaal nog niets geregeld, want zij kunnen van geen enkele regeling gebruikmaken. ”

 

 

Als één van de zwaarst en langst getroffen sectoren had de reissector eigenlijk haar hoop gevestigd op meer sectorspecifieke maatregelen. Maar alle brieven, bezoeken aan en gesprekken met ministers en staatssecretarissen ten spijt zijn die maatregelen er nooit gekomen. Ondanks enorme omzetverliezen, honderdduizenden repatriëringen en annuleringen houden ANVR-reisondernemingen nog steeds vast aan de reisadviezen van Buitenlandse Zaken door geen reizen te verzorgen naar oranje gebieden, terwijl hen het water aan de lippen staat.

De reissector roept het kabinet dus op de financiële steun door te zetten tot het einde van het jaar, zodat in het zicht van de haven niet alsnog vele bedrijven ten onder gaan. Binnenkort is iedereen gevaccineerd of getest en kunnen de reisondernemingen weer doen waar zij goed in zijn: een vakantie of zakenreis organiseren voor de consument. Maar dan heeft de sector dit jaar nog wel de overheidssteun hard nodig.

 

 

 

 

 

Comments are closed.