Kamperen in het postcoronatijdperk

Hoe ziet kamperen eruit in het postcoronatijdperk? Gaan we de grens over, of blijven we in eigen land, wat toch eigenlijk best wel lekker was? Zoeken we de drukte op, of zijn we aan de rust gewend? Camperexpert Frans Hoofwijk van Camptoo over de kampeertrends na een jaar lang leven met corona.

Meer oog voor rust en natuur

Door de lockdown hebben we geleerd met andere ogen naar de wereld om ons heen te kijken. Het idee was altijd: tot vrijdagmiddag laat doorwerken om vervolgens gestrest op vakantie te gaan. Nu is dat anders. Door de pandemie werden we gedwongen te onthaasten en dat voelde als een openbaring. Een jaar lang hebben we niet kunnen reizen zoals we dat gewend waren en vonden we alternatieven dichterbij huis, zonder te veel te plannen. Dat herontdekken van de natuur, reconnecten met onszelf en bewondering tonen voor wat we voorheen misschien voor lief namen, is iets dat zeker zal blijven plakken.

Vakantie in eigen land

Langzaam verschuiven de reisadviezen naar code geel of zelfs code groen en zien we bij Camptoo de boekingen naar het buitenland toenemen. Maar lang niet alle vakantiegangers smachten om de grens over te gaan. Heel veel mensen hebben het ontzettend naar hun zin gehad in Nederland en zijn van plan dat ook na corona te blijven doen. Wat wij verwachten: mensen die gewend waren altijd verre reizen te maken, doen dat nu misschien nog een keer per jaar, de andere vakanties brengen zij door in eigen land. De afgelopen weken kon je dat al goed zien: tijdens de meivakantie en Hemelvaart waren de campings in het hele land goed gevuld, het was echt zoeken naar een plekje.

Zelfvoorzienend reizen

De trend om zelfvoorzienend te reizen is ontstaan tijdens de eerste lockdown. Toen moesten campings hun faciliteiten voor campinggasten gesloten houden. Je kon alleen kamperen als je beschikte over een eigen toilet, douche en boiler. Die beperkingen werden al vrij snel daarna opgeheven, maar het gevoel van onafhankelijkheid dat een zelfvoorzienende camper met zich meebracht, is blijven hangen. Sommige mensen vinden het nog steeds onwennig om openbare ruimtes met anderen te delen en nemen daarom het zekere voor het onzekere, anderen vinden het heerlijk om zelfvoorzienend te blijven omdat dat hun drang naar vrijheid bevestigt. Mensen vinden het heerlijk om samen bij het kacheltje te zitten, wanneer het in het voorjaar nog behoorlijk koud kan worden.

 

 

Het microavontuur

Een vakantie plannen was een onmogelijke opgave dit jaar. Maar dat maakte wel de weg vrij voor spontane vakanties. Bij wijze van spreken kun je ’s ochtends bij het ontbijt besluiten om ’s middags te gaan kamperen. Want met een camper ben je op avontuur zodra je de oprit afrijdt, wanneer je de caravan op een plek neerzet waar je nog nooit eerder bent geweest. Zelfs als je agenda niet meer dan een dag of weekend toestaat, kun je onvergetelijke avonturen beleven. En doen wat je normaal op vakantie ook graag doet: een kampvuur maken, met de kano door nationale parken varen, een lange wandeltocht maken, fruit, bloemen of paddenstoelen plukken voor het avondeten. Belangrijk is een open vizier en een ruime blik. Het avontuur volgt vanzelf.

Less is more

Een positieve ontwikkeling is dat mensen in toenemende mate de behoefte voelen om af te schalen, om minder spullen te bezitten en in kleinere huizen te wonen. Een tiny house is daar een mooi voorbeeld van. Je bent zelfvoorzienend, maar hebt tegelijkertijd heel weinig nodig. Met een camper is dat niet anders. Met een tiny house op wielen ben je beperkt in de hoeveelheid spullen die je mee kunt nemen, maar tegelijkertijd ervaar je een intens gevoel van vrijheid. Steeds vaker richten gemeentes en ondernemers speciale, kleinschalige plekken in waar je je rijdende tiny house neer kunt zetten, zonder een overvloed aan faciliteiten. Middenin de natuur. Meer heb je niet nodig.

 

 

Nieuwe hippies

Het begrip Vanlife mag betrekkelijk nieuw zijn, de oorsprong ligt in de jaren zeventig. Toen al zochten vrijgevochten jongeren – hippies – naar alternatieve manieren om in alle vrijheid de wereld te ontdekken, niet gebonden aan regels of verplichtingen. Die overtuiging om zelf je pad te bepalen, niets te hoeven, maar alles te mogen, het liefst in een eigenhandig omgebouwd camperbusje, is weer helemaal terug van weggeweest. Zeker na een jaar waarin we ons beperkt voelden in onze reisbewegingen. Ook campings spelen handig in op deze nieuwe doelgroep. Als paddenstoelen schieten kleurrijke pop-up- en themacampings met foodtrucks, draaimolens en yogaworkshops uit de grond – Kallumaan en Lievelinge zijn populaire campings onder vrijgevochten, jonge kampeerders.

Het delen van ervaringen

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we ons meer bekommeren om de mensen om ons heen. We delen onze kwaliteiten met anderen, bieden onze vrije tijd aan om hulpbehoevenden te helpen en delen onze ervaringen. De afgelopen maanden hebben honderden nieuwe campereigenaren zich bij Camptoo aangemeld om hun camper te delen met mensen die ook graag deze bijzondere manier van reizen willen ervaren. Bovendien verenig je door je camper te delen het nuttige met het aangename. Je voorkomt dat de camper onnodig lang in de stalling stilstaat en zorg er tegelijkertijd voor dat je camper niet alleen geld kost, maar ook oplevert.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.