Naar deze kleinere Nederlandse bestemmingen werd in 2020 door Nederlanders gezocht

Een jaar na het begin van de pandemie houdt de reislust niet op: ondanks de aanhoudende reisbeperkingen blijf het Nederlandse volk het web raadplegen om informatie te vinden over de bestemmingen die zij graag willen bezoeken; waaronder ook kleinere steden en dorpen.

Wat zijn populaire kleinere bestemmingen om te bezoeken in eigen land?

Om het antwoord op deze vraag te vinden, heeft Holidu, de zoekmachine voor vakantiewoningen, onderzoek gedaan om te bepalen welke Nederlandse dorpen en kleine steden het afgelopen jaar het meest gezocht zijn onder het Nederlandse volk.

 

 

Uitgaande van de meest recente lijst Nederlandse gemeenten van het CBS met minder dan 25000 inwoners, heeft Holidu gegevens verzameld over het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten in de afgelopen twaalf maanden voor de termen “wat te doen in [Bestemming]” en “activiteiten [Bestemming]” om te bepalen welke van de in aanmerking genomen bestemmingen het meest in zoekmachines werden opgezocht.

 

 

Bekijk hier de ranglijst van kleinere Nederlandse bestemmingen die in de afgelopen 12 maanden het meest gezocht werden in zoekmachines door Nederlanders, die staan te popelen om op pad te gaan in eigen land.

1. Zandvoort, Noord-Holland – 740 zoekopdrachten per maand

Zandvoort verdient deze eerste plaats in de rangschikking als de meest gezochte bestemming door Nederlanders op zoekmachines in het afgelopen jaar dubbel en dwars, met meer dan 700 zoekopdrachten per maand. De populaire bestemming aan de kust van Nederland biedt bezoekers een prachtig uitzicht op de zee en de ultieme mogelijkheid tot lekker uitwaaien met vrienden, familie en huisdieren. Even geen Corona, even helemaal niks, alleen de geur van de zee en het ruisen van de wind. Het strand van Zandvoort is kilometers lang, erg schoon en wordt ook wel de ‘Parel aan Zee’ genoemd.

2. Ommen, Overijssel – 530 zoekopdrachten per maand

Nederlanders hebben het afgelopen jaar gemiddeld meer dan 500 keer per maand gezocht op de termen “Wat te doen in Ommen” en “Activiteiten Ommen”, maar dat is geen verrassing: Ommen ligt midden in het Overijsselse Vechtdal, een zeer geliefd natuurgebied onder wandelaars en fietsers. In 2013 werd het Ommen zelfs verkozen tot Wandelgemeente van het jaar. Ommen wordt omringd door het Laarbos en het Ommerbos. In het Laarbos (ook wel: de Laerbossen) vind je Landgoed Het Laer, een prachtig 17e eeuws gerenommeerde havezate. Op het landgoed bevindt zich nu een hotel en restaurants en worden er met enige regelmaat evenementen georganiseerd, zoals bruiloften, festivals of business events.

3. Putten, Gelderland – 460 zoekopdrachten per maand

Putten belandt op de derde plaats op de ranglijst: er werd in het afgelopen jaar meer dan 400 keer naar de zoektermen “Wat te doen in Putten” en “Activiteiten Putten” gezocht in zoekmachines. Rondom Putten vind je het Putterbos, kasteel Oldenaller en strand Nulde, maar Putten is vooral bekend vanwege haar ligging op de grens tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei. Je kunt je hier letterlijk onderdompelen in de natuur, iets wat we in deze tijden goed kunnen gebruiken!

4. Harlingen, Friesland – 330 zoekopdrachten per maand

Harlingen eindigt met 330 zoekopdrachten per maand op een keurige vierde plek. De Friese stad is een van oudsher belangrijke havenstad in de provincie Friesland; het is namelijk de enige zeehaven van Friesland. Vanaf Harlingen vertrekken bovendien de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Daarnaast is Harlingen bekend geworden vanwege het jongetje dat zijn vinger in de dijk stak om zo te voorkomen dat de stad zou overstromen. Er staat nog altijd een beeld van de dappere Anton Wachter in de stad. Langs de haven staan prachtige pakhuizen, nu omgevormd tot unieke woonhuizen. De jaarlijkse Harlinger Visserijdagen zijn een fenomeen in de hele provincie en daarbuiten. In 2021 staan de Visserijdagen van 25 tot en met 28 augustus op de planning.

5. Zeewolde, Flevoland – 310 zoekopdrachten per maand

Zeewolde is één van de 6 gemeenten in Flevoland, die in de jaren 60 zijn drooggelegd. Het heeft ongeveer 22.000 inwoners en ligt direct aan het meer Wolderwijd, waar op zomerdagen volop gezwommen en watersport beoefend wordt. Voor de liefhebbers van bos, is er het Horsterwold, het grootste loofbos van West-Europa. In het midden van het bos ligt de Stille Kern, waar een kudde konikpaarden graast. Die kun je dus zomaar op je ontdekkingstocht tegenkomen. Omringd door de typische, weidse velden van Flevoland, is Zeewolde een prachtig stukje Nederland.

6. Weesp, Noord-Holland – 280 zoekopdrachten per maand

Wat is er te doen in Weesp? Nederlanders hebben zich deze vraag in het afgelopen jaar gemiddeld maar liefst 280 keer per maand gesteld op zoek naar informatie over dit mooie kleine stadje in Noord-Holland. En terecht! Weesp ligt aan de rivier de Vecht, in de Bloemendalerpolder. Het Fort Uitermeer, een vesting op steenworp afstand van het dorp, is een zeer fotogenieke plek. Maar ook in het centrum van Weesp komen hobbyfotografen aan hun trekken. Zo is niet alleen nóg een fort, midden in de stad, Fort Ossenmarkt, maar ook het Stadhuis, nu een Rijksmonument, is een prachtig staaltje architectuur.

7. Vaals, Limburg – 270 zoekopdrachten per maand

Het Limburgse Vaals, ligt in het uiterste puntje van ons land, direct aan de grens met zowel Duitsland als België. Je kunt hier het Drielandenpunt bezoeken, gelegen midden in het bos. Wandelaars en fietsers kunnen hier zeer goed terecht. Ook vind je er het grootste Europese doolhof, het Drielandenlabyrint, populair onder kids van alle leeftijden. Kasteel Vaalsbroek is tegenwoordig een hotel en restaurant, maar is absoluut nog steeds de moeite waard om te bekijken. Bovendien kun je er een heerlijk hapje eten (en nu afhalen). Er heerst in het hele dorp een echte bourgondische levensinstelling.

8. Elburg, Gelderland – 270 zoekopdrachten per maand

Elburg is de tweede Gelderlandse bestemming in dit rijtje, en eindigt met 270 zoekopdrachten per maand samen met Vaals op een gedeelde 7e plek. En dan is geen verrassing. Elburg is een unieke vesting- en hanzestad op de Veluwe. Nu is het gelegen aan de Veluwse randmeren, vroeger was het een bedrijvig vissersstadje aan de Zuiderzee. Er zijn nog talloze bouwwerken te vinden uit de Middeleeuwen en kun je struinen door prachtige, kleine steegjes. De historische vissershaven is ook nu nog de echte hotspot van de stad.

9. Enkhuizen, Noord-Holland – 250 zoekopdrachten per maand

Het Noord-Hollandse Enkhuizen, gelegen aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer, eindigt op een keurige 8e plek en werd door Nederlanders afgelopen jaar zo’n 250 keer per maand gezocht op “Wat te zien in Enkhuizen”. Ook Enkhuizen is een historische havenstad met een prachtig oud centrum. Je kunt wandelend over de oude vestingwal lopen, alles in het centrum is op loopafstand en het centrum staat vol met monumenten. De straten zijn er smal, waardoor er weinig autoverkeer is. Veel mensen ontdekken Enkhuizen te voet, per fiets of per boot! In Enkhuizen staat het beroemde Zuiderzeemuseum. Helaas is dit momenteel nog gesloten in verband met de Corona-pandemie.

10. Urk, Flevoland – 190 zoekopdrachten per maand

Urk sluit deze top 9 van meest gezochte kleine bestemmingen in Nederland af, met meer dan 190 zoekopdrachten per maand. Urk was voorheen een eiland, dus ‘op Urk’, zoals de bewoners nog steeds zeggen, kun je het traditionele Hollandse vissersleven ervaren. In de straten hoor je het Urker dialect en bij de kraam kun je een lekker vers gebakken visje van de Urker vissers verorberen. OOk de vuurtoren, de monumenten en de IJsselmeervisafslag zijn een bezoekje waard. Er gaat een veerboot tussen Urk en Enkhuizen, dus dan sla je twee vliegen in één klap!

 

 

 

 

 

Comments are closed.