Ruim 400 musea ontvangen bezoekers tijdens Nationale Museumweek

Musea staan te popelen om de deuren weer veilig en volledig voor het publiek te openen. Toch kan dat opnieuw niet tijdens de Nationale Museumweek 2021. Vandaar dat ook deze editie digitaal zal zijn. Iedereen heeft het afgelopen jaar noodgedwongen moeten leven met vrijheidsbeperkingen.

Ook het grondrecht op culturele expressie en vrijetijdsbeleving kwam daardoor onder druk te staan. Publiek kon geen musea meer bezoeken en de ruim 400 musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging zijn lange tijd gesloten. Meer dan ooit is zichtbaar hoe belangrijk (culturele) vrijheid is.

Corona-beperking zorgt voor digitale versnelling in musea

De afgelopen maanden hebben musea in volle verantwoordelijkheid en zoveel mogelijk meegewerkt aan de bestrijding van de corona-pandemie. Door de beperkingen zijn musea andere innovatieve mogelijkheden gaan creëren om iedereen tóch toegang tot museale collecties – ons échte goud – te kunnen blijven bieden. En met succes. Er heeft zich het afgelopen jaar een heuse digitale revolutie voorgedaan in de Nederlandse musea. Daardoor bieden ruim 400 musea aangesloten bij de Museumvereniging honderden online activiteiten aan tijdens de Nationale Museumweek.

 

 

Museumweek met Splinter

Splinter Chabot laat dagelijks de meest verassende en inspirerende activiteiten zien in Museumweek met Splinter. Daarin gaat ie op zoek naar bijzondere online verhalen, activiteiten én pronkstukken in de Museumweek. Van Maastricht tot Den Helder en van Arnhem tot Delft: Museumweek met Splinter trekt het hele museumland door! Zijn avonturen zijn dagelijks via Museum.nl en de sociale media van de Museumweek te volgen.

Gouden Pronkstuk digitaal Museumplein

Het digitaal Gouden Pronkstuk is ook dit jaar het hart van de Museumweek, dit seizoen virtueel op het Museumplein. Daarop kan iedereen in volle vrijheid zijn of haar favoriete pronkstuk delen met de rest van Nederland. Iedereen kan meedoen door een simpele vraag te beantwoorden: “Welk pronkstuk zou jij als je Museumdirecteur was, als eerste plaatsen?”. Daarmee creëren alle inzenders samen een nieuwe, digitale Nationale tentoonstelling tijdens de Museumweek.

17 musea tóch te bezoeken door pilot Sneltesten

Museumkaarthouders kunnen gedurende de Museumweek tóch terecht bij enkele musea verspreid over heel Nederland. 17 musea openen beperkt een aantal dagen hun deuren voor publiek. Kaartjes daarvoor zijn nu te verkrijgen op museum.nl door een tijdvak reserveren en vervolgens via de testcentra een gratis sneltest doen. De Museumvereniging doet mee aan de pilot sneltesten zodat de overheid kan onderzoeken hoe onze maatschappij eerder veilig open kan. De vereniging benadrukt daarbij dat het coronaprotocol van musea goed werkt en museumbezoek veilig is. Er is al ervaring opgedaan met het goedwerkende corona-‘museumprotocol’: voor zover bekend hebben er zich geen besmettingen in musea plaatsgevonden. Sneltesten mogen dan ook geen structurele, onnodige drempel voor museumbezoek worden. Hopelijk gaan alle museumdeuren snel én blijvend open: de musea, medewerkers én vrijwilligers zijn er helemaal klaar voor!

 

 

Musea gaan digitaal

De Nederlandse musea hebben massaal digitale initiatieven ontwikkeld om hun museale collecties toch voor iedereen toegankelijk te houden. En die initiatieven worden ook in grote getalen gevonden door het publiek. De digitale wereldwijde ontsluiting van museale collecties zal ook een blijvend en steeds belangrijker onderdeel worden van het verdienmodel van musea. Er is daarom in de Museumweek ook een proef is met betaalde digitale museale premium content. Maar er gaat natuurlijk niets boven de échte fysieke beleving, confrontatie en resonantie met de museale pronkstukken. De musea kijken verwachtingsvol uit om het licht weer aan te doen, de deuren weer te openen en om de rode loper weer veilig voor de bezoekers uit te rollen.

Dit is de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland. De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Het thema is Ontdek samen óns echte goud – in musea.

 

 

 

 

 

Comments are closed.