Bekijk THE KID: The Future is Old in Moco Museum

Moco Museum heeft de première van de eerste Nederlandse solotentoonstelling van de Internationale hedendaagse kunstenaar THE KID, waarbij hedendaagse kunst haar licht werpt op humanisme in de sociale crisis en het democratisch verval van onze 21e eeuw! Vanaf 19 november te zien in Moco Amsterdam.

Een tentoonstelling die grenzen zal verleggen, medemenselijkheid wakker zal maken en het Museumplein in Amsterdam op zal schudden. In zijn tentoonstelling van november aanstaande zet Moco Museum de Internationale hedendaagse kunstenaar THE KID in de schijnwerpers. Moco en THE KID treden gezamenlijk op als curator van de eerste soloshow in Nederland – The Future is Old.

The Future is Old

Massa-executies, Individualistische onverschilligheid, Geïnstitutionaliseerd racisme, Sociaal determinisme, Ongelijke kansen, Voortdurend bedreigde burgerrechten (…) Is de huidige toestand van de vervlogen Amerikaanse droom een voorbeeld van de kant waarop vandaag de dag al te veel van onze democratieën heen gaan? En nog veel meer in de zeer nabije toekomst? Herhaalt de geschiedenis zich? Of zal de jeugd opstaan en nee zeggen tegen een toekomst die nu al oud lijkt?

 

Lees ook dit artikel: Ontdek cultuur in Amsterdam

 

Jeugdige portretten trekken bezoekers aan met hun schoonheid en de voorstelling van een mooie toekomst. Bij een nadere beschouwing onthullen snijwonden en blauwe plekken echter een donkerder kant van de realiteit. THE KID gebruikt kunst als een middel om ons vraagtekens te laten zetten bij de begrippen macht en privilege en meer in het algemeen bij de huidige ontwikkeling van humanisme in onze democratische maatschappijen.

 

 

De hyperrealistische, meer dan levensgrote portretten en sculpturen van THE KID confronteren het publiek met diep persoonlijke verhalen die de onrechtvaardigheid van vandaag de dag in Amerika en daarbuiten in vele democratieën overal ter wereld blootleggen en ons kritisch laten kijken naar de huidige evolutie van de geschiedenis van de mens. De sociaalkritische tentoonstelling wil onze geesten openen met als uiteindelijk doel inzicht te geven in een wereld met meer mededogen en begrip.

THE KID begon eind 2017 te werken aan zijn serie olieverfschilderijen en levensgrote sculpturen voor The Future Is Old. Aanleiding voor deze serie kunstwerken was de grote indruk die de gebeurtenissen van de zomer van 2017 in Charlottesville (VS) op THE KID maakten. Hier werden betogers voor burgerrechten bij een tegendemonstratie op gewelddadige wijze aangevallen door Amerikaanse nationalisten en voorstanders van blanke suprematie die gekant waren tegen het project van de gemeente om het ruiterstandbeeld van Generaal Robert E. Lee, een vooraanstaand figuur uit de Zuidelijke staten in de Amerikaanse Burgeroorlog en een historisch voorstander van de Afro-Amerikaanse slavernij, neer te halen.

THE KID onderzoekt hoe de recente en huidige sociale en politieke geschiedenis zich in te veel landen lijkt te herhalen en welke positie de jeugd van vandaag zal besluiten in te nemen, met Martin Luther King en de woorden van zijn vrouw, de beroemde burgerrechtenactiviste Coretta Scott King: “Vrijheid wordt nooit echt gewonnen, je verdient en wint haar in iedere generatie”, als inspiratiebron.

‘THE KID: The Future is Old’ geeft de reden waarom Moco Museum gelooft dat kunst meer kan doen. De realistische voorstellingen van aangrijpende details die van geweld getuigen – bloedneuzen, kapotte lippen, littekens en krassen, bende-tatoeages, wonden en andere illustratieve beelden en historische rolmodellen – roepen cruciale sociale onderwerpen op, die onze aandacht trekken en om onmiddellijke actie van ieder van ons vragen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.