Toeristische fietspaden in Nederland worden minder grijs

Er is een duidelijke toename van jongere fietsers op de toeristische fietspaden in Nederland. Dit blijkt uit de Kerncijfers 2020-2021 van het Landelijk Fietsplatform.

Vakantiefietser in eigen land

De vakantiefietser in eigen land leek al jaren een sterk vergrijsde groep. In 2019 bestond nog 42% van alle vakantiefietsers die in eigen land vanuit een standplaats fietstocht onderneemt uit 60-plussers. In 2020 is dit percentage gedaald naar 33%. Bij de meerdaagse trektochten door ons land is het aantal 60-plussers gedaald van 27% naar 18%. Opmerkelijk is de toename van het aantal gezinnen met kinderen op de fiets. Onder de fietsvakantiegangers vanuit een standplaats nam dit toe van 20% naar 26%.

 

Lees ook dit artikel: Fietsrondje van de maand: Zwolle

 

Dit betekent niet dat het aantal oudere fietsers in absolute zin is gedaald. Er zijn gewoon veel jongere fietsers bijgekomen Dit blijkt uit een ander onderzoek: het Continu Vakantie Onderzoek, aldus Monica Wagenaar, onderzoeker van het Landelijk Fietsplatform. Monica Wagenaar vindt het nog te vroeg om te spreken over een trend.

Geweldig fietsweer

In 2020 zijn veel mensen door corona in eigen land gebleven en het was natuurlijk afgelopen zomer vaak geweldig fietsweer. Van de fietsers op trektocht in 2020 in ons land was dit voor 32% de eerste trektocht die zij op ooit op de fiets maakten. Of zij dit blijven doen is natuurlijk de vraag.

Wel gaven alle mensen die in 2020 een fietsvakantie in Nederland maakten het hoge rapportcijfer van 8.2 voor hun vakantie. Van alle fietsvakantiegangers gaf 60% aan zeker ook deze zomer weer een fietsvakantie te gaan ondernemen. 34% is dit misschien van plan.

De grootse consumenten van koffie met appeltaart

In totaal maakten 2,5 miljoen Nederlanders in 2020 een fietsvakantie. In totaal besteedden zij onderweg 413 miljoen euro. Toeristische fietsers staan bekend als de grootste consumenten van koffie met appeltaart, maar het geld vloeit ook op andere wijze binnen. Bij deze bestedingen is de aanschaf van de fiets en de kosten voor het onderhoud niet inbegrepen. Fietsen worden steeds geavanceerder en de consument is bereid om steeds meer geld uit te geven voor een fiets op maat.

 

 

Fietspaden zijn in verhouding goedkoop en zorgen voor milieuvriendelijk verplaatsen

Fietspaden vergen weinig ruimte en kosten in verhouding tot andere infrastructuur weinig geld. De fiets is verreweg het meest milieuvriendelijke en duurzame vervoermiddel. Bovendien betekent fietsen in de natuur vrijheid, blijheid. Fietsvakantiegangers worden op hun wenken bediend door de komende nieuwe LF-Waterlinieroute van het Landelijk Fietsplatform.

 

 

 

 

 

Comments are closed.