Noordrijn-Westfalen presenteert een nieuwe fietsroute in het kader van het Beuys-jubileumjaar

Dit jaar wordt de 100e geboortedag van de Joseph Beuys gevierd. Deze charismatische en invloedrijke kunstenaar is onlosmakelijk met de Niederrhein verbonden. Tourismus NRW, de toeristische organisatie van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft samen met een aantal partners een fietsroute ontwikkeld langs plaatsen die een rol hebben gespeeld in het leven van Beuys.

Onder het motto Beuys & Bike combineert de 300 kilometer lange fietsroute kunst met actief zijn in de buitenlucht.

Dagtochten en meerdaagse trektochten

Het huis waar hij geboren is, zijn eerste atelier, belangrijke werken of musea die zijn werk al vroeg presenteerden: de nieuwe fietsroute leidt naar uiteenlopende Beuys-plekken in Kleve, Bedburg-Hau, Duisburg, Krefeld, Mönchengladbach, Düsseldorf, Neuss en Leverkusen. Van een dagtocht tot een meerdaagse fietsvakantie: wie op de fiets stapt, maakt niet alleen kennis met de kunstenaar en zijn werk vanuit verschillende perspectieven, maar kan ook genieten van het weidse landschap van de Niederrhein. De Duitse fietsersbond ADFC heeft meegewerkt aan het uitstippelen van de route. Door gebruik te maken van het uitstekende, meer dan 2.000 kilometer lange netwerk van fietspaden in de regio Niederrhein kan er naar hartenlust gecombineerd worden en kunnen de etappes naar eigen wens worden samengesteld. Een eigen fiets of e-bike meenemen is niet nodig. De meer dan 40 fietsverhuurplekken van Niederrheinrad bieden uitstekende fietsen en e-bikes aan.

 

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

In de voetsporen van Beuys

Het vlakke landschap van de Niederrhein met weilanden, akkers, rivieren en meren vormt de coulisse voor een aantal bezienswaardigheden die iets te maken hebben met het leven van Beuys. Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau bijvoorbeeld heeft niet alleen de grootste collectie Beuys-werken ter wereld, het gebouw zelf is een indrukwekkende waterburcht, omringd door een beeldenpark. In het voormalige Kurhaus Kleve, nu een kunstmuseum, kun je Beuys’ eerste atelier bezoeken, zijn vroege werk bekijken en vervolgens door de barokke tuinen wandelen. In Mönchengladbach, waar Beuys verschillende performances deed en zijn eerste grote museale tentoonstelling had, is de kunstenaar te zien in een nieuwe muurschildering bij Museum Abteiberg.

 

 

Het museum voor beeldhouwkunst, het Lehmbruck Museum in Duisburg, toont de ‘verwantschap’ van Beuys en Lehmbruck. Rond Neuss staan verschillende werken van Beuys’ leerling Anatol langs de route. In Düsseldorf zijn overal in de stad plekken te bezoeken waar Beuys zijn sporen heeft nagelaten: de Kunstakademie waar hij professor was, de Kunsthalle met de kachelpijp in de muur, de cafés in de Altstadt waar hij zijn studenten ontmoette en een van de ‘7000 eiken’, die, compleet met basaltsteen, herinnert aan een van zijn belangrijkste performances.

Nog veel meer cultuur

Onderweg langs alle Beuys-locaties kom je door veelzijdige en bezienswaardige stadjes. Bijvoorbeeld het gemoedelijke Kalkar met zijn gotische puntgevels en de imposante Nicolaikerk. In het Archeologische Park Xanten kun je een reis naar de Romeinse tijd maken. Aanraders zijn ook de urbane streetart langs de Rijn, de middeleeuwse Burg Linn en twee prachtige voorbeelden van het Nieuwe Bouwen, de musea Haus Lange en Haus Esters, in de geboorteplaats van Beuys, Krefeld.

Meer informatie over Beuys & Bike, de tentoonstellingen en andere activiteiten in het Beuys-jubileumjaar: www.nrw-tourism.com/beuys of www.dein-nrw.de/beuys.

De route is als download beschikbaar op www.outdooractive.com.

Beuys & Bike is een project van Tourismus NRW e.V. in samenwerking met het projectbureau beuys 2021, Düsseldorf Tourismus GmbH, Duisburg Kontor, Stadt Kleve – Wirtschaft und Tourismus, Stadt Krefeld – Stadtmarketing, Marketing Gesellschaft Mönchengladbach mbH, Niederrhein Tourismus GmbH, Wirtschaftsförderung des Rhein-Kreises Neuss, de ADFC, Stiftung Museum Schloss Moyland en andere musea en instellingen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.