Een van de hoogtepunten van de jaarlijkse presentatie van de ‘Radreiseanalyse’ van de Duitse fietsersclub ADFC is de actuele TOP 10 van Duitse fietsroutes. Dit jaar hebben de fietsroutes langs de Weser en Elbe weer stuivertje gewisseld. Op de eerste plaats: de Elberadweg.

Altes Land: fruitteeltgebied langs de Elbe
En met de Weser-Radweg staat nog een tweede fietsroute die door Nedersaksen voert in de TOP 3. De op een na grootste deelstaat van Duitsland is een écht fietsland. De uitstekende kwaliteit van de fietspaden en de grote variatie aan landschappen – van het Emsland tot aan het Weserbergland, van de Noordzeekust tot aan het UNESCO biosfeerreservaat aan de Elbe – verklaren ook de TOP-3 notering in de categorie populairste deelstaat. Van alle 126 fietsregio`s in Duitsland staan er 3 uit Nedersaksen in de Top 10: het dal van de Aller en Leine, het Emsland en het Weserbergland.

1.300 kilometer fietsplezier op de Elberadweg
Meer dan 10.000 Duiters die in 2020 op fietsvakantie zijn geweest, hebben de 1.300 kilometer lange fietsroute uitverkozen tot beste fietsroute van Duitsland. Tussen kunstmetropolen als Praag, Dresden en Hamburg ligt héél veel prachtige natuur. Het noordelijke deel van de Elberadweg kun je vanwege de overheersende windrichting het beste bij de monding in de Noordzee beginnen. Vanaf de kustplaats Cuxhaven fiets je door het uitgestrekte fruitteeltgebied Altes Land, met zijn fraaie vakwerkboerderijen, via de havenstad Hamburg richting Niedersächsische Elbtalaue. Dit authentieke uiterwaardenlandschap is een UNESCO-biosfeerreservaat. Door de ligging in het voormalige grensgebied tussen West- en Oost-Duitsland heeft de natuur hier decennialang haar gang kunnen gaan.

Van het Weserbergland tot aan de Noordzee
Ook de Weser-Radweg, die 4 sterren heeft gekregen van de Duitse fietsersbond, is bijzonder gevarieerd. Van het Sprookjesland Weserbergland, met vakwerkstadjes zoals startplaats Hann. Münden met meer dan 700 vakwerkhuizen, rattenvangerstad Hamelen, aspergestad Nienburg en paardenstad Verden. Veel fietsers eindigen hun tocht in de Hanzestad Bremen, maar dan mis je het prachtige rivierenlandschap tot aan Cuxhaven aan de Noordzee. De rode draad vormen sprookjes en prachtige gebouwen in de stijl van de Weserrenaissance, zoals het imposante Schloss Hämelschenburg.

Overtuigende kwaliteit
Niet alleen de Weser-Radweg overtuigt door zijn kwaliteit. Ook de Grenzgängerroute Teuto-Ems heeft 4 sterren gekregen; de Vechttalroute 3 sterren. Inmiddels mogen 2 regio`s in Nedersaksen zich ADFC Radreiseregion noemen: de Wesermarsch aan de linkeroever van de Weser en de regio Uelzen in het oosten van de Lüneburger Heide. Het keurmerk Radreiseregion betekent dat zo`n regio een goede infrastructuur biedt voor fietsers, met fietsverhuur, fietsvriendelijke accommodaties en een aantal afwisselende fietsroutes. Deze regio´s zijn perfect om te verkennen vanuit één vaste plek.
Volop meerdaagse fietsroutes
Fietsland Nedersaksen wordt doorkruist door meer dan 30 langeafstandsfietsroutes. Op 11.000 kilometer fietspaden kun je de veelzijdige deelstaat die grenst aan Overijssel, Drenthe en Groningen ontdekken. Een deel van de routes staan in de nieuwe brochure voor een actieve vakantie in Nedersaksen die dit voorjaar zal verschijnen.
Leuke themaroutes, ook in de grensstreek
Veel fietsroutes in Nedersaksen hebben een motto dat iets met water te maken heeft. Natuurlijk de routes langs rivieren zoals Ems, Aller en Wümme, maar ook de grensoverschrijdende Internationale Dollard-Route. De Duitse veenroute voert door het typische landschap dat door de noeste arbeid van veenkolonisten is ontstaan. Zo´n 70 hunebedden liggen aan de Radroute der Megalithkultur. Fietsers die van kunst houden, kunnen op de kunstwegen-Vechtetalroute naast het heerlijke rivierenlandschap ook verrassende kunstobjecten in de openlucht ontdekken.

Een samenvatting van de ‘Radreiseanalyse’ vind je op adfc.de
Meer informatie over fietsen in Nedersaksen: www.vakantieland-nedersaksen.nl.