Top 5 wandelroutes langs de Engelse kust voor nieuwe energie

Juist nu een groot deel van de Nederlandse bevolking momenteel nog steeds thuis werkt, is het maken van een ommetje extra belangrijk. Vooral in de natuur! Het helpt je te onthaasten en verbetert je creativiteit. De natuur heeft een helende werking en biedt onze, soms toch overbelaste, hersenen rust en balans.

Lancashire

Uit eerder onderzoek1 is gebleken dat mensen zich na een wandeling op het strand kalmer, frisser en positiever voelen. Momenteel zijn we nog even home bound aan onze Nederlandse kust, maar om het alvast te laten kriebelen deelt England’s Coast de fijnste wandelroutes langs de Engelse kust om bij weg te dromen, ter inspiratie voor wanneer we weer mogen reizen!

1. The Wyre Coastline in Lancashire

Op de ongeveer 18 kilometerlange wandelroute van Fleetwood naar Cleveleys en Blackpool, langs de kust van Wyre in Lancashire, geniet je onderweg van een adembenemend uitzicht over Morecambe Bay en de Ierse Zee. Deze minder bekende kustroute begint bij de wereldberoemde Blackpool Tower in de historische stad Blackpool en gaat via een deel van de Lancashire Coastal Way verder naar Fleetwood. Vanaf hier wandel je verder naar het noorden langs de North Pier op weg naar Bispham, de stad Cleveleys en Rossal Point. In Fleetwood kan je er eventueel voor kiezen om de veerboot naar Knott End te pakken waar je nog meer prachtige wandelingen langs de kust kan maken. Voor wandelaars die dol zijn op meerdaagse wandelingen is de route naar Abbeystead Reservoir een aanrader. Je begint bij Wyre Estuary Country Park waar je veel dieren in het wild kan spotten om vervolgens door te wandelen richting Forest of Bowland Outstanding Natural Beauty (AONB). Wandel vanaf hier verder naar Pendle Hill, waar je prachtig uitzicht over Ribble Valley hebt.

Morecambe Bay

2. Durham Heritage Coastline

De kust van Durham staat bekend om de prachtige stranden, ruige kliffen en imposante landtongen en is internationaal erkend vanwege zijn zeldzame planten en dieren in het wild. Met de Durham Heritage Coastline route, van Seaham tot Crimdom, wandel je langs de mooiste plekken en je vindt hier landinwaarts verborgen duinen met overblijfselen van oude taxus- en essenbossen. De route begint bij de haven van Seaham en loopt zuidwaarts naar Easington Colliery, waarbij je onderweg langs Shippersbea Bay en Hawthorn Nature Reserve komt. Rond Peterlee passeer je het prachtige Castle Eden Dene National Nature Reserve, het grootse bosgebied in Noordoost Engeland.

 

 

Geniet hier van lange bospaden, mooie beken, stromende watervallen, meer dan 450 plantensoorten en dieren in het wild zoals reeën en vossen. Je kan hier verschillende routes afleggen zoals The Squirrel Walk van 3 kilometer waarbij je wellicht een sperwer of bonte specht tegenkomt. Tijdens The Yew Tree Walk van 3.5 kilometer loop je langs gigantische taxusbomen en beklim je Craggy Bank, waarbij je boomklevers en goudhanen kan spotten. Het laatste deel van de wandeling brengt je vervolgens naar het eindpunt in Crimdon Park, net ten noorden van Hartlepool.

Durham Heritage Coastline

3. Coast to Coast wandeling in Cumbria

Voor de actieve wandelaar die wel van een uitdaging houdt is de Coast to Coast wandeling door de mooiste landschappen in Cumbria een aanrader. De route van 303 kilometer gaat van St. Bees aan de Ierse Zee tot Robin Hoods’s Bay aan de Noordzee, waarbij je onderweg door drie nationale parken wandelt. De wandeling begint bij het bergachtige Lake District waar je langs kleine valleien, dorpjes zoals Rosthwaite en Grasmere en verschillende meren komt.

 

 

Vervolg de route naar Eden Valley en Swaledale in het heuvelachtige nationale park Yorkshire Dales. Ga in de oude marktstad Richmond verder richting de heuvels en heidevelden van North York Moors om vervolgens via Glaisdale verder te wandelen naar het pittoreske dorp Robin Hood’s Bay aan de Yorkshire Heritage Coast, het meest bergachtige gebied van Engeland. Laat de voeten onderweg ook even rusten en geniet van traditionele zoetigheden zoals scones, muffins, cakes, taarten en natuurlijk thee bij één van de vele tearooms die je onderweg tegenkomt.

4. West Somerset Coast Path

In het zuidwesten van Engeland vind je de kustlijn van Somerset, welke een groot deel van het Kanaal van Bristol beslaat en waar je alles voor een rustgevende wandeling vindt. Van zandduinen tot hoge kliffen en authentieke vissershavens. De route strekt zich uit tussen Minehead en Burnham en begint bij Bridgwater Bay National Reserve. Vervolgens wandel je verder naar het westen richting het dorp Watchet met zijn mooie haven om vanaf hier de route te vervolgen naar Minehead langs Blue Anchor Bay, een lang zand- en kiezelstrand, en Dunster Beach Nature Reserve. Via een korte omweg wandel je richting het binnenland om het hertenkamp en Dunster Castle te bezoeken.

Jurrasic Coast

5. South West Coast Path

Azuurblauwe zee, steile kliffen en baaien met uitzicht over prachtige eilanden, ook dit vind je langs Engelse kust. De South West Coast Path is een wandelroute van ruim 1.000 kilometer. Het pad begint bij de hoogste kliffen van Engeland aan de kust van Exmoor en loopt verder langs de kust van Noord-Devon naar Cornwall, ook wel de ‘tropische hoek’ van Groot-Brittannië. Vervolgens gaat de route na de zuidkust van Devon verder naar Dorset en eindigt het uiteindelijk bij de prachtige zandstranden bij Poole Harbour. Jurassic Coast, wat vlakbij ligt, is beroemd vanwege de vele fossielen die er worden gevonden en is uitgeroepen tot World Heritage Site.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.