Jizera Greenway; een fietstocht door Noord-Tsjechië

De toeristische route langs de Jizera rivier in Noord-Bohemen voert fietsers door de prachtige omgeving van het IJzergebergte, het westelijke deel van het Reuzengebergte en langs het wonderschone natuurgebied Boheems Paradijs. De Jizera Greenway is een route vol avontuur, historie en heerlijke plekjes waar je tot rust kunt komen. Ontdek de charme van de verschillende landschappen en haar geschiedenis.

Jizera Greenway

De Jizera is een rivier vol verhalen. Handelsroutes die Bohemen met Silezië verbonden voerden door de vallei en diverse nederzettingen vestigden zich aan de oevers. Tegenwoordig zijn de plaatsen uitgegroeid tot interessante steden en leiden er prachtige wandel- en fietsroutes door de groene vallei van de Jizera. De Jizera Greenway is het hoofdtraject van het fietsnetwerk in de regio Liberec en vele routes zijn ermee verbonden. De Jizera Greenway is ruim 160 kilometer lang en leidt van de bron van de Jizera in het IJzergebergte tot aan de samenvloeiing met de Elbe. De route voert door zes bijzondere landschappen langs natuurlijke monumenten, kastelen, chateaus, technische monumenten en volksarchitectuur.

Op de fiets door afwisselende natuur

Het startpunt van de Jizera Greenway is in de voormalige glasnederzetting Jizerka. Een prachtig klein plaatsje met eeuwenoude boerderijen gelegen in een schilderachtige vallei. De Jizera Greenway gaat vanaf Jizerka naar het westelijke deel van het Reuzengebergte, waar de rivieren Jizerka en Mumlava samenkomen. Slechts een klein deel van het Reuzengebergte wordt doorkruist. Bij Vysoké nad Jizerou laat je de bergen alweer achter je. Bij de uitkijktoren Roprachtice kun je voor de laatste keer genieten van een prachtig uitzicht over het gebergte.

In Semily dwingt de Jizera zich een weg door de Riegrovka kloof. De kloof is niet toegankelijk per fiets, maar je kunt wel het aantrekkelijke wandelpad Riegrova stezka volgen. Een absolute aanrader als je de pedalen even wilt inwisselen voor de benenwagen. In Železný Brod, een stad bekend om haar glastraditie en volksarchitectuur, verlaat het fietstraject opnieuw de vallei en peddel je naar het sportdorp Malá Skála. Hier heb je vanaf de oever van de rivier uitzicht op de rotswand Vranov met de fotogenieke kapel. Een korte maar stevige wandeling brengt je bij dit uitzichtpunt. Een bezoek aan de grotten van Bozkov is ook aan te raden of ga raften op de rivier. Van Mála Skála naar chateau Hrubý Rohozec kun je een prachtige tocht maken.

Sprookjesachtige natuur en Škoda auto’s

In Turnov, het hart van het Boheemse Paradijs, begint de Jizera diverse zijrivieren te vormen en zijn er meerdere aftakkingen van fietspaden die je naar de mooiste plekken in het UNESCO-geopark leiden. Boheems Paradijs is, zoals de naam al zegt, een waar paradijs voor natuurliefhebbers.

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Je kunt er schitterende wandelingen maken tussen gigantische rotsen en genieten van verre uitzichten en elegante kastelen. Blijf je vanuit Turnov de Jizera Greenway volgen dan kom je langs het sierlijke Sychrov kasteel in neogotische stijl. Je kunt hier uitrusten in het schitterende kasteelpark met zijn kleine gebouwen of volg een rondleiding in het kasteel.

 

 

In Mnichovo Hradiště bevindt zich een romantisch barokkasteel. De Jizera Greenway vervolgt haar route naar de stad Mladá Boleslav, wiens geschiedenis meer dan duizend jaar teruggaat. Autoliefhebbers kunnen hier het interessante Škoda museum bezoeken. De laatste etappe is naar Káraný, waar de samenvloeiing is van de Jizera en de Elbe. Via de Elberoute is het mogelijk om terug te keren naar Praag.

Praktisch

De Jizera Greenway is een afwisselende route en voert door het IJzergebergte, het Reuzengebergte, langs Boheemse Paradijs naar het vlakke rivierlandschap van de Elbe. De fietspaden die deze gebieden doorkruisen leiden zowel over onverharde paden, rustige wegen en enkele drukkere paden. Het traject heeft enkele pittige beklimmingen en dalingen in de eerste etappes, vanaf Turnov is de route grotendeels vlak. De route eindigt in Praag en is hierdoor goed bereikbaar. De plaats Kořenov, 8 km van het startpunt Jizerka, is te bereiken per trein waar ook fietsen mee mogen. Het fietstraject wordt perfect aangegeven met markeringsnummer 17 en een groen-blauw logo. Onderweg is er een ruim aanbod aan toeristische diensten van fietsverhuur tot accommodatie.

 

 

Het fietstraject is mogelijk in vijf dagen, maar vanwege de vele bezienswaardigheden onderweg is het aan te raden om enkele extra dagen ervoor uit te trekken. Populaire toeristische bestemmingen in de omgeving zijn gemakkelijk bereikbaar via een netwerk van gemarkeerde wandel- en fietspaden.

Een gratis Engelstalige brochure van de Jizera Greenway kan aangevraagd worden via amsterdam@czechtourism.com. De etappes inclusief kaarten van de Jizera Greenway zijn hier te downloaden. Meer informatie: www.czechtrails.com en www.greenway-jizera.cz.

 

 

 

 

 

Comments are closed.