Bahá’í-festiviteiten in Israël

Israël huisvest naast Joodse, Christelijke en Islamitische heiligdommen ook plaatsen die belangrijk zijn voor Bahá’í-gelovigen. Het Bahá’í-geloof is een relatief nieuwe religie, het is “pas” in de 19de eeuw gesticht. Het wereldbestuur zetelt in Haifa. Deze week wordt door de Bahá’í-gemeenschap het feest Ayyám-i-Há gevierd.

Schrikkeldagen

Ayyám-i-Há wordt in het Nederlands vertaald als schrikkeldagen. De Bahá’í-kalender is een zonnekalender met regelmatige jaren van 365 dagen (in schrikkeljaren 366 dagen). De jaren zijn samengesteld uit 19 maanden van 19 dagen elk, plus een extra periode van schrikkeldagen: Ayyám-i-Há.

 

Lees ook dit artikel: Maak een roodtrip door Israël

 

Tijdens Ayyám-i-Há, dat dit jaar valt tussen 24 tot 28 februari, delen veel Bahá’í-gemeenschappen en -gezinnen samen maaltijden en wisselen ze cadeaus uit. In tegenstelling tot de meeste Bahá’í-heilige dagen die ofwel vreugdevolle historische gebeurtenissen vieren of bedroevende data van betekenis herdenken, is Ayyam-i-Ha een festival van vrijgevigheid, liefde, mededogen, het prijzen van God en vriendschap. Het staat in contrast met het Vasten, een tijd van onthouding en innerlijke overdenking en transformatie. De vastenperiode volgt direct op de Ayyám-i-Há en duurt van 28 februari ’s avonds tot zonsondergang 19 maart.

 

 

Het Bahá’í-geloof wordt beschouwd als de jongste wereldgodsdienst. Deze religie is in de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in Perzië. Het is een monotheïstisch geloof, ze geloven in één god. Abraham, Krishna, Boeddha, Jezus en Mohammed worden in de Bahá’í-leer gezien als goddelijke boodschappers, die elk een religie hebben gesticht afgestemd op de behoeften van hun tijd en het begripsvermogen van de mensen uit hun tijd.

De baai van Haifa, gedefinieerd door de berg Karmel in het zuiden en de oude stad van Akko in het noorden, is een van de meest prominente geografische kenmerken van de oostelijke Middellandse Zeekust. Langs de oevers van deze baai liggen heilige Bahá’í-plaatsen geclusterd. Dit zijn een heiligdom van Bahá’u’lláh, de grondlegger van het Bahá’í-geloof, in Akko en de Graftombe met de omliggende tuinen in Haifa. Deze twee heiligdommen maken deel uit van een groter complex van gebouwen en monumenten dat zich bevindt op zeven verschillende locaties in Haifa en West-Galilea. Deze plaatsen zijn in 2008 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

De tuinencomplex rondom de goudkleurige tombe zijn een van de meest kenmerkende bezienswaardigheden in het noorden van Israël. Het complex heeft ook een Nederlands tintje: de gouden koepel is voorzien van dakpannen die speciaal daarvoor in Nederland gefabriceerd zijn. De speciale dakpannen, voorzien van een laag goudglazuur, zijn bestand tegen alle mogelijke weersomstandigheden.

 

 

 

 

 

Comments are closed.