Roadtrip door Israël

In maart maakte ik op uitnodiging van het Israëlisch verkeersbureau een roadtrip van een week door Israël. In 2012 was ik tijdens een privéreis voor het eerst in Israël en verkende ik de badplaats Eilat, dreef ik in de Dode Zee en bezocht ik de bijzondere stad Jeruzalem en de stad die nooit slaapt, Tel Aviv.

Bij de roadtrip die ik maakte konden Tel Aviv en Jeruzalem niet ontbreken maar werd ik ook verrast door wat het noorden van Israël te bieden heeft. We reden door groene valleien, bezochten grotten aan de grens met Libanon, belandden in een christelijke commune, genoten van verse vis met Uri Buri en dronken wijn bij één van de grootste wijnhuizen van Israël.

Efendi Hotel en vis restaurant Uri Buri

Op dag twee van onze roadtrip belanden we ’s middags in Akko waar onze gids Uri ons alles vertelt over de geschiedenis van deze stad en de kruisvaarders die hier neergestreken waren. Akko heeft een Oosterse uitstraling en dat is niet zo gek in een stad waar veel Arabieren wonen. De vele archeologische ontdekkingen die hier zijn gedaan, en nog steeds plaatsvinden, hebben de stad beroemd gemaakt.

Oosterse bazaar

Er zijn veel oude paleizen en één daarvan is geheel gerenoveerd door Uri Jeremias, ook wel bekend als Uri Buri. Uri staat in Israël bekend als één van de beste chef-koks op het gebied van vis en heeft een aantal goedlopende restaurants. Een van zijn dromen was een hotel, en na acht jaar lang renoveren en verbouwen is zijn droom werkelijkheid geworden.

Tot in de kleinste details is het Efendi Hotel gerenoveerd en je kan zien hoeveel passie er in zit om dit te bewerkstelligen. Werkelijk alles is uit de kast getrokken voor Uri zijn droompaleis en hij laat het ons dan ook maar al te graag zien.

 

 

Efendi Hotel Akko

Efendi Hotel Akko

Vanuit Italië zijn er speciaal kunstenaars overgevlogen om de wanden en plafonds te voorzien van decoratie. Op de eerste verdieping hangt een gerestaureerde fresco uit 1878 van het station Sirkeciin in Istanbul, die werd gevonden.

Het dakterras biedt aan de ene kant een geweldig uitzicht op zee en aan de andere kant kun je over de daken van Akko turen.

Efendi Hotel Akko

Uitzicht over Akko

De wijnkelder en de spa kunnen uiteraard ook niet ontbreken en na een korte film over de hele verbouwing worden we door Uri uitgenodigd voor een diner in zijn restaurant in de haven.

Wijnkelder Efendi Hotel Akko

Wijnkelder Efendi Hotel Akko

Met zijn bijzondere verschijning en ongekende passie voor alles waar hij aan begint laat hij ons vanavond verbazen wat voor smaak combinaties er mogelijk zijn met vis. Hij houdt er niet van dat mensen van de kaart kiezen en verrast zijn gasten liever met een diversiteit aan vissoorten op tafel, uiteraard met een bijpassende wijn. Persoonlijk hou ik alleen van witvis, maar ik had het nog nooit gegeten op een bedje van rode bieten of met yoghurt. Ik kan je zeggen, probeer het eens!

Chefkok Uri Buri

We zullen helaas niet verblijven in hotel Efendi, maar wij rijden door naar een ander boutique hotel in de plaats Nahariya. Tijdens de rit denken we aan Uri en zijn vis, het is net alsof Neptunus is opgestaan.

Israëlische wijn

Onze reis voert ons verder naar de binnenlanden waar we een wijnhuis bezoeken. Bij wijnreizen dacht ik eerlijk gezegd eerder aan Frankrijk, Italië of zelfs Zuid-Afrika. Ik was dan ook verbaasd over het feit dat het land méér dan 300 wijngaarden telt.

Carmel Winery

Onze gids, Valerie, vertelde dat er in Israël al duizenden jaren wijn wordt gemaakt maar dat toen Baron Edmond de Rothschild hulp bood op zowel financieel gebied als met zijn expertise het pas echt van de grond kwam.

De Carmel Winery zoals wij die nu bezoeken is door Rothschild in 1882 gebouwd. Het betreft alleen een wijnhuis. De meeste wijngaarden zijn gelegen in Zichron Ya’acov ten zuiden van de Carmel berg. Daarnaast is er ook een wijngaard gelegen in het noorden van Galilee en in het noordoosten van de Negev woestijn. Inmiddels is het wijnhuis uitgegroeid tot de grootste wijnmakerij van Israël en levert het jaarlijks 15 miljoen flessen op.

Carmel Winery

Carmel Winery

Bijzonder is ook dat de Carmel Winery de grootste producent is van koosjere wijn in Israël. Koosjere wijn kan alleen gemaakt worden als er tijdens het gehele productieproces een Rabbi aanwezig is. Het is dan ook ten strengste verboden om ook maar iets aan te raken, want dat zou direct betekenen dat de wijn niet meer koosjer is.

De Rabbi is aanwezig voor het wijnproces zodat alles Koosjer is.

We proeven een aantal wijnen en stappen weer rozig in de auto voor de volgende bestemming.

 

Comments are closed.