Weinig buitenlandse boekingen voor krokusvakantie

We leven al bijna een jaar met veel reisrestricties, maar toch hebben we vertrouwen dat we dit jaar weer ‘normaal’ op reis kunnen. Ruim 69% van de Nederlandse luchtreizigers is dit jaar namelijk van plan om op reis te gaan naar het buitenland.

Advies wordt gevolgd

Voor de krokusvakantie dit jaar verkocht Vliegtickets.nl tussen de 15% en 20% van wat het tijdens een ‘normale’ krokusvakantie zou verkopen. Over het algemeen houdt zich men dus aan het dringende advies van de overheid om niet naar het buitenland te vliegen.

 

 

Opvallend: er worden bijna evenveel tickets naar Istanbul verkocht als vorig jaar, toen de luchtvaart nog geen hinder ondervond van de coronapandemie. Londen als topbestemming is uit de lijst verdwenen wegens een gebrek aan zakelijk reisverkeer en de strenge quarantaineregels die gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Topbestemmingen krokusvakantie

2021 2020
1 Istanbul Londen
2 Barcelona Barcelona
3 Curaçao Lissabon
4 Málaga Milaan
5 Dubai Málaga

Vertrouwen

Ondanks de vele reisrestricties die momenteel gelden geeft bijna 70% van de luchtreizigers aan dit jaar van plan te zijn om naar het buitenland te reizen. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is wel dat het negatieve reisadvies en andere maatregelen op de reisbestemming zijn opgeheven.

Opvallend: 46% zou het liefst binnen Europa blijven, gevolgd door Azië (21%) en Noord-Amerika (12%). Een zonvakantie is het populairste gevolgd door een familie- of vriendenbezoek. Dit laatste is opvallend, want voorheen was de stedentrip populairder.

 

 

Dat Europa populair is, ziet men ook terug in de bestemmingen die nu stilaan geboekt worden voor de meivakantie. De populairste bestemmingen voor mei zijn Mallorca, Málaga, Ibiza, Barcelona en Istanbul.

Reisadvies

Sander van Veen, Manager Marketing & Yield: “We zien dat mensen zich nu goed aan het reisadvies van de overheid houden om niet naar het buitenland te vliegen. De boekingen die er nog zijn, blijken toch vaak urgent of noodzakelijk te zijn. Toch zien we ook dat er stilaan weer meer gekeken wordt naar zonnige bestemmingen voor later op het jaar, zoals de mei-en zomervakantie.”

Geen verandering in gedrag

Hoewel een verandering in reisgedrag misschien logisch klinkt, zegt 40% niks te veranderen in het reisgedrag ten opzichte van het pre-coronatijdperk.

Verdeling

Aan het onderzoek van Vliegtickets.nl namen 1485 personen deel. Daarvan was 51,3% man en 47,8% vrouw. 0,9% communiceerde liever niet over het geslacht. De ondervraagden kwamen uit de volgende leeftijdscategorieën: jonger dan 21 jaar (2,9%), 22-25 jaar (2,5%), 26-30 jaar (1,6%), 31-35 jaar (1,8%), 36-40 jaar (7%), 51-55 jaar (11,6%), 56-60 (16,8%), 61-65 jaar (17%), 66-70 jaar (15,5%), 71-75 jaar (12,2%) en 76 jaar of ouder (5,5%).

 

 

 

 

 

Comments are closed.