Berlage en een boef in het museum

Vos wil zijn hol in de duinen gezellig maken. In het Kunstmuseum in de stad kan hij vast wel iets leuks vinden. ‘s Nachts is hij alleen in het museum. Hij verzamelt de mooiste dingen. Tot er iemand wakker wordt… Berlage en een boef in het museum van Georgien Overwater (1958) is het nieuwste en 22e deel in de geliefde reeks kinderkunstboeken die Kunstmuseum Den Haag sinds 2010 uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold.

Het prentenboek verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Het gedroomde museum – Berlages meesterwerk. Een selectie van de originele illustraties uit het boek zal ook worden opgenomen in deze tentoonstelling.

Voor haar nonchalant ogende en geestige illustraties maakt Overwater gebruik van diverse materialen en technieken, waaronder penpenseel, inkt, acrylverf en digitale technieken. Ter voorbereiding van het boek bracht Georgien Overwater, al observerend en schetsend, vele uren door in Kunstmuseum Den Haag.

Introductie in de wereld van de kunst

De kunstprentenboeken die Kunstmuseum Den Haag samen met Uitgeverij Leopold maakt, bieden een verrassende introductie in de wereld van de kunst. Ze zijn niet alleen geliefd bij kinderen, maar ook bij volwassenen die eruit voorlezen aan hun (klein)kinderen of zelf van de verhalen en illustraties genieten. Het kunstprentenboek wordt vanaf 17 februari 2021 verkocht via onze website, in de museumwinkel en boekhandels door het hele land. Prijs € 15,99. ISBN: 978 90 258 7917 4.

 

 

Georgien Overwater

Georgien Overwater is als kinderboekillustrator bekend van de Floor-serie van Marjon Hoffman en de Dr. Proktor-serie van Jo Nesbo. Ook verzorgde zij de tekeningen bij de dierenverhalen van Youp van ’t Hek. Na haar studie aan de kunstacademie in Arnhem liep Overwater stage bij de Toonder Studio’s en werkte zij als illustrator en animator voor Sesamstraat en de NOS. Haar zwierige prentenboek over Amsterdam (2014) vormde de aanleiding om Georgien Overwater te vragen voor een kinderkunstboek over het markante museumgebouw van Berlage. Recent verscheen eveneens van haar hand een prentenboek over Rotterdam (2020).

De tentoonstelling

Lang voordat museumarchitectuur populair werd als toeristische trekpleister, dromen architect Hendrik Petrus Berlage (1856–1934) en museumdirecteur Hendrik Enno van Gelder (1876–1960) van een vooruitstrevend museumgebouw. Een gebouw waar bezoekers zich thuis voelen en waar de kunst ultiem tot z’n recht komt. Samen schiepen ze een voorbeeld voor vele musea die later ontstonden. De tentoonstelling Het gedroomde museum – Berlages meesterwerk neemt de oorspronkelijke ideeën van architect en directeur als uitgangspunt en laat zien hoe ze tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen in de beleving van Kunstmuseum Den Haag. Te zien vanaf 2 maart (onder voorbehoud) t/m 20 juni 2021.

 

 

Tekeningen in de tentoonstelling

Een selectie van circa 7 originele tekeningen uit het boek en enkele schetsboeken zijn te zien in een van de kabinetten in de tentoonstelling Het gedroomde museum – Berlages meesterwerk. Ook wordt er een korte animatie getoond die Overwater speciaal voor de tentoonstelling maakte.

 

 

 

 

Comments are closed.