Frisse neus wandeling met ballen in Gouda

In 2022 heeft Gouda 750 jaar stadsrechten. De Goudse binnenstad is dan ook een brok historie die nog mooier tot z’n recht komt in het winterse weer. Ontdek de stad van kaas, stroopwafels en bier met een mooie winterwandeling langs de monumentale gebouwen.

En maak van een dagje Gouda een weekend met een verblijf in een van de knusse B&B’s. Vijf uit- en thuistips voor winters Gouda.

Stadhuis en de Sint-Janskerk in de winterzon

De complete binnenstad van Gouda met de monumentale gebouwen uit de Middeleeuwen en de grachten zijn beschermd stadsgezicht. Het Stadhuis op de Markt, de Goudse Waag waar vroeger de kazen werden gewogen, en de Sint-Janskerk zijn beeldbepalend. De kerk is overdag prachtig, maar ook ’s avonds tijdens de Goudse Glazen Uitgelicht waarbij de 72 ramen van binnenuit worden verlicht. Normaalgesproken is dit tot begin januari, maar door de coronacrisis en met de sneeuwval, is dit verlengd. Beleef hier de Goudse Winter

Historische frisse neus-wandeling met ballen

Wandel eens langs de Goudse grachten om historische havenverhalen te ontdekken die achter grachtenpanden schuilen en bij de vele sluizen horen. Zonder water en de scheepvaart was Gouda niet zoals het nu is. Toen graaf Floris V op 19 juli 1272 aan Gouda stadsrechten verleende, was een van de belangrijkste privileges de vrijstelling van tolgeld voor eigen schepen en goederen.

Pauzeer tijdens je Gouda-tour bij het nieuwe Keck. tegenover station Gouda en probeer de koffie to go. Of ga naar de Winterballenbar van IJsselhuis Museumhavencafé bij de Museumhaven voor bitterballen en zopie. Een andere optie is de Stadswandeling0182 met corona-proof wandelroutes langs Goudse highlights en de mooiste Goudse horecazaken. Bekijk hier alle winterse wandelingen.

De pest in dat je thuiszit? Wandel online door Gouda!

Nu de gidsen van het Goudse Gidsen Gilde niet op pad kunnen, zijn er online wandelingen door de stad. Zo neemt Evalien de Haan je vanuit je huis mee langs de geschiedenis van ziektes en epidemieën. Hoe verging het de stad in de Middeleeuwen met de pest en andere ellende? Leer alles over dit nu brandend actuele thema via een webinar van een uur waarvoor je € 4,95 betaalt.

Warm verblijf in Goudse B&B’s met Culitour bij jou over de Vloer

Er even tussenuit met z’n tweeën? Kijk dan bij de Goudse B&B’s en kleine accommodaties in de stad. Zo is daar de charmante Betty Blue Bed & Breakfast en de Goudse Watertoren, de monumentale fabriekswatertoren (1920) van de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland. Ideaal in combinatie met een viergangen thuisdiner van Culitour bij jou over de vloer op 20 februari. Brasserie Bar De Zalm, restaurant Unique, Bar restaurant Viejees, Bij Ons en Wijnhandel van Welie zorgen voor een top dinerervaring. Te bestellen voor € 39,50 per persoon bij de deelnemende restaurants.

Winterzwemmen in de Reeuwijkse Plassen

Baden en winterzwemmen in ijskoud water. Veel mensen zweren er inmiddels bij. Ook in de Reeuwijkse Plassen nemen regelmatig (geoefende) zwemmers een duik zoals de Surfplas Iceswimmers. Of je nu wel of niet het water induikt, een verblijf in een watervilla bij Landal de Reeuwijkse Plassen is in de winter altijd een goed idee. Van daaruit bezoek je eenvoudig Gouda om de lekkerste kazen en stroopwafels te kopen en een wandeling te maken. De plassen liggen op 15 autominuten rijden van de historische binnenstad. Let op: voor zwemmen in open buitenwater, moet je getraind zijn. Spring niet zomaar in het water, het is iets wat je moet opbouwen.

Alle informatie over de historische stad Gouda en de hiergenoemde tips op: www.welkomingouda.nl en de Uit- en Thuisagenda van Gouda.

 

 

SUBTITEL

 

 

 

 

 

Comments are closed.