Hier moet je letten als je met je private lease auto op vakantie gaat

Als we komende zomer hopelijk weer op reis kunnen zullen velen van ons ervoor kiezen om met de auto op camper op reis te gaan. Met je eigen vervoersmiddel voelt zeker nu een stuk veiliger dan met een vliegtuig of trein waar ook vele andere mensen gebruik van maken.

Private lease is populair bij Nederlandse autobezitters en die auto zal dan ook de 1e keuze zijn om de reis naar binnen- of buitenland te plannen. Het is echter wel zaak eerst goed na te denken over de gevolgen van het gebruik van je private-lease auto voor een vakantie. Dit zijn onze tips waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoeveel kilometers mag je rijden met je private lease auto?

Voor de meeste berijders zal dit de belangrijkste vraag zijn. Het aantal kilometers en de looptijd van je contract bepalen hoeveel je per maand betaalt. ls jouw contract goed voor 10.000 km per jaar? Een vakantie met je private lease auto naar de stad Florence in Italië kost je al snel 1.400 kilometer, heen en ook weer 1.400 kilometer terug. Dat hapt al bijna 3.000 km uit je totaal van 10.000 km. Dan blijft er nog slechts 7.000/12 = 583 km per maand over voor woon-werk verkeer. Dat zijn slechts 135 kilometers per week Dat zullen we meeste mensen niet redden. Rijd je extra kilometers? Dan krijg je een naheffing aan het einde van kalenderjaar. Die begint vaak bij minimaal 6 cent per kilometer. Dus zo kan die Italië vakantie alsnog een dure vakantie worden. Controleer dus je contract op het aantal toegestane kilometers en breid deze eventueel uit.

Controleer altijd eerst de lease-voorwaarden

Bij elke private lease auto zit een pagina lang contract waarin is vastgelegd wat je wel en wat je niet mag doen met jouw lease auto. In die voorwaarden vind je precies wat er is afgesproken over het gebruik van jouw auto. Vergelijk de leasemaatschappijen op Autonomer. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over wie de bestuurder mag zijn. Niet elke private lease maatschappij staat toe dat derden in jouw auto mogen rijden. Soms is er wel weer een uitzondering voor gezinsleden. Maar er zijn ook voorwaarden bekend waarbij iedereen in de auto mag rijden, op jouw uitnodiging, zolang die persoon maar in het bezit is van een Nederlands rijbewijs en op dat moment in staat is een voertuig te besturen. Daarmee bedoelen we dat die persoon bijvoorbeeld niet onder invloed is van medicijnen die de rijvaardigheid aantasten of dat die persoon onder invloed is van alcohol of drugs. Kijk dus goed in de specifieke voorwaarden die jouw private lease bedrijf hanteert wat mogelijk is. Mag alleen jij de auto besturen en laat je iemand anders rijden en je veroorzaakt schade of een ongeval dan is de kans heel groot dat jij volledig aansprakelijk bent voor de schade en zelfs schade aan derden in het geval van een ongeval of aanrijding. Deze voorwaarden kan overigens ook verschillen voor het binnen- en buitenland.

Er is ook een standaardlijst waar onze redactie altijd naar kijkt bij een nieuwe lease-contract:

  • Zit er een beperking in de kilometers die je mag rijden met jouw auto?
  • Wat is het dekkingsgebied van de verzekering?
  • Is privé gebruik toegestaan van de eventuele zakelijke tankpas?
  • Heb je een reservesleutel gekregen?
  • Is de bagage verzekerd die in je auto ligt? Zeker met vakantie handig om te weten
  • Wat zijn de toegestane chauffeurs? Dat hebben we hierboven uitvoerig besproken.

 

 

Heb je de Groene Kaart?

De Groene Kaart had je tot voor kort altijd nodig op reis. Tegenwoordig is dit niet meer nodig voor alle landen. Voor sommige landen is deze verplichting er niet meer. Controleer dit bij je leasemaatschappij. Vaak kun je op hun website inloggen en daar alle voorwaarden vinden of de Frequently Asked Questions (FAQ) bekijken. Gewoon even bellen werkt natuurlijk ook altijd.

 

 

Vraag dan direct wat het 24-uurs noodnummer is dat je kunt bellen in het geval van pech of een noodsituatie. Sla deze op in jouw telefoon en schrijf het ook op. Stel dat je telefoon wordt gestolen dan heb je dit nummer altijd nog op een stuk papier bij de hand. De Groene kaart heet ook wel Buitenlandverklaring of Alliance Internationale de Tourisme. Deze verklaring toont dat jij gemachtigd bent in deze auto te rijden. Handig als je een keer wordt aangehouden door de politie, dan kun je aantonen dat de auto niet gestolen is.

Zijn winterbanden inbegrepen?

Nu iedereen heeft meegemaakt wat sneeuw doet met wegen en auto’s is het belangrijk om te weten dat winterbanden, of beter winterwielen belangrijk zijn. Winterbanden zorgen voor een betere grip als de weg koud, nat of besneeuwd is. Dan wil je geen risico lopen met zomerbanden die hun grip verliezen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, je brengt ook andere weggebruikers zoals voetgangers in groot gevaar. Je remweg kan een heel stuk langer worden zonder winterbanden. Kijk je private lease offerte vooraf na of winterbanden aangeboden worden. Meestal kun je dit voor een paar euro per maand bijboeken. Als de winterperiode dan aanbreekt maakt jouw garage een afspraak om de zomerwielen tijdelijk te vervangen voor winterwielen. En in het voorjaar worden de zomerwielen weer teruggeplaatst en gaan de winterwielen in de opslag bij jouw garage.

In de winter heb je meer kans op pech

Zorg voor winterbanden

 

 

 

 

 

Comments are closed.