Land van melk, honing en wijn: dit zijn de wijngaarden van Israël

Wijn maakt sinds 3300 voor gewone jaartelling deel uit van het land Israël. Op de vruchtbare grond rond de Middellandse Zee wordt al 5000 jaar wijn geproduceerd. Voor de lokale bevolking was het essentieel voor hun levensonderhoud en cultuur en het werd een heilig onderdeel van het dagelijks leven.

Bekroonde wijnen

Tegenwoordig worden op dezelfde bodem en onder dezelfde zon opnieuw internationaal erkende en bekroonde wijnen geproduceerd. Geïnspireerd door traditie en gedreven door innovatie combineert een nieuwe generatie Israëlische wijnmakers creativiteit en wijnbouwexpertise waardoor wijnliefhebbers van over de hele wereld weer naar Israël kijken voor wijn.

 

Lees ook dit artikel: Maak een roodtrip door Israël

 

Het eerste dat een bezoeker van Israël verrast, is de rijkdom aan contrasten en diversiteit in dit klein stukje land langs de Middellandse Zee. Qua oppervlakte is het slechts de helft van Nederland. Israël heeft, net als veel lange dunne landen, een verrassend aantal microklimaten. Zo is mogelijk om ‘s ochtends te skiën op de berg Hermon in het noorden en ‘s middags te gaan duiken bij het koraalrif in de badplaats Eilat aan de Rode Zee. Deze diversiteit is terug te vinden in zowel de geografie en het klimaat van Israël als ook in de mensen, culturen en religies.

 

 

Binnen dit landschap van schoonheid en variatie bevinden zich totaal verschillende wijnbouwgebieden. Deze wijngebieden zijn over het hele land verspreid. Van de zanderige kustlijn tot de vulkanische Golanhoogten, van de groene Bijbelse heuvels rondom Jeruzalem, de pittoreske toppen van Galilea, van de groene valleien van de uitlopers van de Judeawoestijn tot het bloeiende woestijngebied van de Negev. Deze zeer diverse gebieden hebben elk hun eigen klimaat. De kansen voor wijnmakers om hun creativiteit te uiten zijn grenzeloos.

Er zijn in Israël 5 officiële wijngebieden. Deze wijngebeiden zijn Galilea, Shomron, Samson, Judea Hills en de Negev. Deze gebieden werden lang geleden gekozen, nog voordat de Israëlische wijnindustrie zijn huidige vorm aannam. Er zijn voorstellen om deze te wijzigen en bij te werken, zodat ze passen bij de realiteit van vandaag.

De Galilea

Dit bergachtig gebied met bossen en steile pieken bevindt zich in het noorden van Israël. Dit gebied bestaat uit Hoog-Galilea, Laag-Galilea en de Golanhoogten. Deze regio wordt beschouwd als het mooiste wijnbouwgebied van Israël. De wijngaarden zijn relatief nieuw, gevestigd op grote hoogte met een koel klimaat. De bodem is zwaar en grind, maar goed gedraineerd. De Golanhoogvlakte is een vulkanisch plateau, met vulkanische basalt en een tufsteenbodem. Het gebied profiteert van een koele, beluchte bries van de met sneeuw bedekte berg Hermon.

Samson

De centrale kustvlakte en de heuvels van het Judeagebergte maken deel uit van deze regio en is de op een na grootste wijnregio van Israël. De bodems zijn zandig en terra rossa aan de kust, met kalksteen, klei en leem op de heuvels. Het gebied heeft een Mediterraans klimaat aan de kust met hete, vochtige zomers en warme, milde winters.

Shomron

Deze wijnregio is het grootste van Israël en herbergt onder andere het Carmelgebergte. De bodems zijn zwaar en kalkhoudend en het klimaat is typisch Mediterraans. Shomron heeft de reputatie en neiging om voor de minder bekende druivensoorten te gebruiken.

Judea Hills

De wijngebieden in de heuvels van Judea zijn van grote kwaliteit, en bevindt zich rond de bergen van Jeruzalem. Het klimaat kent warme dagen en koele nachten De gronden zijn dun, kalkhoudend en stenig.

Negev

De wijngebieden in Negev-woestijn zijn wellicht een vreemde eend in de bijt. De Negev omvat de helft van de oppervlakte van Israël en is een typisch voorbeeld van hoe de Israëli’s de woestijn laten bloeien. Bodems zijn zand en leem en de temperaturen variëren van zeer heet tijdens de dag naar koelere avonden en koude nachten. De droogte en lage vochtigheidsgraad houden plantenziekten beperkt.

In totaal heeft Israël 70 commerciële wijnmakerijen die meer dan 5 miljoen flessen per jaar produceren. Daarnaast zijn er meer dan 250 boetiekwijnmakerijen. Samen werken ze hard om de Israëlische wijnen een goede naam te bezorgen. Veel wijnmakerijen zijn ook toegankelijk voor het publiek. Hier kan je meer leren over het bereidingsproces, de geschiedenis van de wijnen en, niet geheel onbelangrijk, je kunt er ook wijnen proeven. Lechaim, proost!

 

 

 

 

 

Comments are closed.