Zo veelzijdig zijn de nationale parken van Israël

Israël is een unieke ontmoetingsplaats van geografie en geschiedenis en van groene landschappen en woestijn. Het schitterende en diverse natuurschoon van Israël en de boeiende historie van het land, van de prehistorie tot de Bijbel, komen samen in de vele natuurparken die het land te bieden heeft.

Nu nog gesloten

Momenteel zijn vanwege de lockdown in Israël de nationale parken nog gesloten. Omdat de vaccinatiegraad in Israël momenteel heel hoog is, het land is wereldwijd koploper qua vaccinaties per hoofd van de bevolking, is er goede hoop dat de nationale parken binnenkort geopend kunnen worden.

 

Lees ook dit artikel: Maak een roodtrip door Israël

 

Tijdens een webinar voor de Nederlandse pers en algemene geïnteresseerden vertelde Orit Steinfeld, marketing manager bij de Israel nature and parks authority, over de heropeningsstrategie:

“Bij het heropen van de parken staat veiligheid voorop. Het Ministerie van Gezondheid heeft hier regels voor opgesteld en die zullen te allen tijde gevolgd worden. Dit zijn de algemene gezondheidsregels als anderhalve meter afstand houden tot anderen en het plaatsen van extra handzeepdispensers”.

 

 

Steinfeld vertelde ook over het nieuwe reserveringssysteem: “Nieuw is het reserveringsysteem dat tijdens het afgelopen jaar geïmplementeerd is. Iedere bezoeker moet zich vooraf aanmelden op de website van de parkautoriteiten. Op deze website, die ook in het Engels beschikbaar is, kan men zich gratis via één simpele klik registreren en aanmelden. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per park per dag. Hierdoor kan je goed monitoren dat het niet te druk wordt. “

In de geschiedenis graven

Hagay Dvir, productmanager bij de Israel nature and parks authority, nam hierna het woord: “Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan het verbeteren en aanpassen van de ervaring en beleving tijdens een bezoek aan de natuurparken. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan avontuur, natuur en duurzaamheid. Zo is het mogelijk om een dag of dagdeel mee te werken op een archeologische opgraving. Onderdeel zijn van een archeologisch team in het Land van de Bijbel is heel bijzonder. Deelnemers vinden vaak eeuwenoude munten en voorwerpen en je graaft letterlijk en figuurlijk in de geschiedenis. Ook zijn veel parken aangepast om de toegankelijkheid te bevorderen, zodat ook mindervaliden gemakkelijk de parken kunnen bezoeken.”

Israël heeft zo’n 400 natuurreservaten en nationale parken, die samen ongeveer een kwart van de oppervlakte van het land beslaan. Deze beschermde open ruimtes worden beheerd door de Israel Nature and Parks Authority en bieden het grote publiek toegang tot natuur, dieren in het wild en nationaal erfgoed. De natuurparken en reservaten zijn verspreid over het hele land, van noord naar zuid bieden daardoor een grote verscheidenheid aan landschappen en klimaatzones.

Sport

“Ook op het gebied van sport is veel mogelijk door het aanbod van de diverse landschappen”, aldus Hagay Dvir. “Zo kan men de Israel trail lopen. Dit zijn uitgezette wandelpaden die door heel Israël lopen, van noord naar zuid en van oost naar west. Ook is er tegenwoordig de Israel bike trail. Momenteel loopt het 300 kilometer lange pad via de Ramonkrater tot aan Eilat, de badplaats aan de Rode Zee. De bedoeling is om ook hier een pad aan te leggen dat het land van Noord naar Zuid doorkruist.”

De natuurschoon van Israël leent zich er ideaal voor om te bezoeken zodra de grenzen van Israël weer opengaan. De parkwachters van de parken kunnen niet wachten tot het heropenen van de natuurparken en hebben bovenstaande video gemaakt waarin zij dat meedelen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.